|  | 

Κουζίνα

Καλοκαιρινές μακαρονάδες

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Πολύχρωμες, καλοκαιρινές, ανάλαφρες και χορταστικές μακαρονάδες για εύκολα και γρήγορα γεύματα.

 

Σπαγγέτι με κεφτεδάκια κοκκινιστά και βασιλικό

Η πιο ελαφριά και γρήγορη εκδοχή των κεφτέδων είναι να βράσουν μέσα σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας χωρίς προηγουμένως να περάσουν από το τηγάνι.

Υλικά (για 5 άτομα)

  • 1 πακέτο σπαγγέτι ή άλλο μακρύ ζυμαρικό της επιλογής μας

Για τα κεφτεδάκια

  • 500 γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
  • 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
  • 100 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη, στυμμένη (αλλά όχι πολύ σφιχτά)
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 αυγό
  • 1 ½ κ.σ. δυόσμο ξερό
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
  • 1 πιπερίτσα τσίλι σε φετούλες, χωρίς τα σποράκια (προαιρετικά)
  • 800 γρ. ντομάτες φρέσκες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 χούφτα φυλλαράκια βασιλικού
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Πικάντικο τυρί τριμμένο
  • Φυλλαράκια ολόκληρα βασιλικού

 

Εκτέλεση

  1. Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το αυγό, το ψωμί, το ούζο, τον δυόσμο και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα αφήνουμε στο ψυγείο.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τη βάση από το κοτσάνι και τις κόβουμε στα 4. Τις μισές τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε κυβάκια.
  3. Ρίχνουμε σε πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και το τσίλι, αν μας αρέσουν τα καυτερά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
  4. Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το ψυγείο και τα ρίχνουμε στη σάλτσα της ντομάτας. Βράζουμε για 20 λεπτά ακόμη. Στο ενδιάμεσο αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό (ώστε να σκεπάζει η σάλτσα τα κεφτεδάκια).
  5. Όταν σφίξουν καλά τα κεφτεδάκια και δέσει η σάλτσα προσθέτουμε το βασιλικό ψιλοκομμένο και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.
  6. Παράλληλα έχουμε βράσει σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα ζυμαρικά της επιλογής μας αλ ντέντε.
  7. Όταν μαγειρευτούν τα κεφτεδάκια τα βγάζουμε στην άκρη μαζί με λίγη από τη σάλτσα τους και ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στην υπόλοιπη σάλτσα προσθέτοντας και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιατέλα.
  8. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και προσθέτουμε από πάνω τα κεφτεδάκια, την υπόλοιπη σάλτσα και ολόκληρα φυλλαράκια βασιλικού.

 

Παπαρδέλες με τόνο, ούζο, ελιές και ντομάτα

Τον Αύγουστο οι ντομάτες βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους. Είναι πιο γλυκές και πιο φτηνές από ποτέ γι’ αυτό τις απολαμβάνουμε σε κάθε δυνατό συνδυασμό. Εδώ σε σάλτσα για τα ζυμαρικά με ούζο, ελιές και τόνο.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 πακέτο παπαρδέλες ή άλλα πλατιά ζυμαρικά της επιλογής μας

Για τη σάλτσα

  • 2 κονσέρβες φιλέτο τόνου
  • 700 γρ. ντομάτες ώριμες και κόκκινες
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 50 γρ. φιλετάκια από μαύρες ή πράσινες ελιές
  • 50 ml ούζο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Για τη σάλτσα: Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τη βάση από το κοτσάνι και τις κόβουμε στα 4. Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  2. Ρίχνουμε σε πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
  3. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η σάλτσα προσθέτουμε τις ελιές (αφού τις ξεβγάλουμε πρώτα) να πάρουν μια βράση με το φαγητό. Τέλος ανακατεύουμε στη σάλτσα τον τόνο και τον μαϊντανό κι ανακατεύουμε.
  4. Παράλληλα έχουμε βράσει σε ξεχωριστή κατσαρόλα τις παπαρδέλες ή τα ζυμαρικά της επιλογής μας αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε (κρατάμε λίγο από το νερό τους) και τα προσθέτουμε στη σάλτσα του τόνου.
  5. Ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά για λίγο πάνω στη φωτιά να ενωθούν οι γεύσεις προσθέτοντας και λίγο από το νερό των ζυμαρικών και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα.

 

Πένες με πέστο μυρωδικών και μελιτζάνα

Το πέστο δεν φτιάχνεται μόνο με βασιλικό. Μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι μυρωδικό έχουμε στη γλάστρα ή αγοράζουμε από τον μανάβη. Συνδυάζεται με πένες και μελιτζάνα, αλλά θα μπορούσαμε να βάλουμε στη θέση της, κυβάκια από σοταρισμένο κολοκύθι, ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα κλπ.

Υλικά

  • 1 πακέτο πένες
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα ή 2 κολοκύθια σε κυβάκια
  • Αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Για το πέστο

  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο φύλλα) ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο και βασιλικό (μόνο φύλλα) ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα, ασπρισμένα
  • 1 φλιτζάνι πικάντικο τυρί (Σαν Μιχάλη, λαδοτύρι, κεφαλοτύρι) ψιλοτριμμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Φύλλα βασιλικού

Διαδικασία

  1. Πλένουμε και κόβουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια. Την αφήνουμε σε αλατισμένο νερό και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το πέστο.
  2. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον βασιλικό, λίγο από το ελαιόλαδο και το σκόρδο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
  3. Προσθέτουμε εναλλάξ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, το τριμμένο τυρί και τα αμύγδαλα και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει πηχτό κι ομοιογενές. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας. Αν είναι απαραίτητο αραιώνουμε με λίγο νερό για να το φέρουμε στην επιθυμητή υφή.
  4. Μεταφέρουμε το πέστο σε βάζο. Συμπληρώνουμε από πάνω με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και το φυλάμε στο ψυγείο για κάθε χρήση.
  5. Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά.
  6. Στραγγίζουμε καλά τα κυβάκια της μελιτζάνας σφίγγοντας με τα χέρια και το σοτάρουμε στο καυτό τηγάνι, προσθέτοντας κι ελάχιστο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει.
  7. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά όταν μαγειρευτούν αλ ντέντε, κρατώντας λίγο από το νερό τους και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη σοταρισμένη μελιτζάνα, 5 γεμάτες κουταλιές της σούπας πέστο, λίγο νερό από αυτό που κρατήσαμε κι ανακατεύουμε καλά.
  8. Σερβίρουμε σε πιάτα προσθέτοντας φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου.

 

 

Στριφτάρια με σάλτσα «σαν γεμιστά»

 

Αυτή η σάλτσα περιέχει όλα τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε γεμιστά. Η γεύση της είναι μοναδική και ταιριάζει γάντι με τα στριφτάρια και τη λιωμένη φέτα.

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 πακέτο στριφτάρια ή άλλο κοντό ζυμαρικό της επιλογής μας
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωµένο
  • 1 µελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1-2 κολοκύθια σε κυβάκια (ανάλογα το μέγεθος)
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 ντομάτες μέτριες και ώριμες ξυσμένες στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
  • 3-4 κ.σ. δυόσµο ψιλοκοµµένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
  • 100 γρ. φέτα σπασμένη με πιρούνι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα πλασωτέ και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το κολοκύθι, τις πιπεριές, το καρότο και σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο κι αφού το γυρίσουμε 2-3 φορές να μυρίσει σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη κι αλατοπιπερώνουμε.
  3. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια δυνατή βράση κι ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει.
  4. Παράλληλα βράζουμε τα στριφτάρια σε ξεχωριστή κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτούν αλ ντέντε.
  5. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα των λαχανικών μαζί με τη φέτα, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
  6. Σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας λίγο επιπλέον μαϊντανό ή δυόσμο.

 

Δείτε ακόμη