Φοιτητικό σπίτι: Πώς να το διατηρήσεις καθαρό χωρίς κόπο!

by K Admin

 

Ήρθε -επιτέλους- η στιγμή ν’ αποκτήσεις το δικό σου φοιτητικό σπίτι, να γνωρίσεις μια νέα πόλη, να κάνεις νέους φίλους, και να ‘χεις ένα «καταφύγιο» όπου θα μπορούν πάντα να σ’ επισκέπτονται οι κολλητοί σου για πολύωρες συζητήσεις με καφέ, ή μπύρες. Θα έχεις όμως κι επιπλέον ευθύνες, όπως το να διατηρείς τον προσωπικό σου χώρο καθαρό και τακτοποιημένο.

Πέρα από τα θέματα υγιεινής, το να έχεις το χώρο σου καθαρό και σε τάξη θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη προσήλωση κι απόδοση στο διάβασμα, αλλά και δε θα σε κάνει να τρέχεις πανικόβλητος για να μαζέψεις τ’ ασυμμάζευτα κάθε φορά που περιμένεις επισκέψεις.

Αν είσαι «εκπαιδευμένος» στην καθαριότητα του σπιτιού και δεν άφηνες τη μαμά σου να τα κάνει όλα, όταν έμενες με τους δικούς σου, τότε δεν θα δυσκολευτείς καθόλου. Διαφορετικά, η φοιτητική φασίνα μπορεί να σου φανεί «βουνό», αλλά μην απελπίζεσαι. Με λίγη μεθοδικότητα κι οργάνωση θα μπορείς να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη.

 

Οι παρακάτω συμβουλές θα σου δώσουν μια ιδέα για το πώς μπορείς να καθιερώσεις μια ρουτίνα καθαριότητας και να γλυτώσεις χρόνο και κόπο:

Άλλαξε συνήθειες

Το γεγονός ότι πλέον είσαι ένας φοιτητής που επιτέλους έφυγε από το σπίτι του, μπορεί να σε ωθήσει στο να είσαι ακατάστατος. Μπορεί μέχρι σήμερα να είχες συνηθίσει να μη βάζεις τα ρούχα σου στη θέση τους, ή να μη μαζεύεις τα σκουπίδια, αλλά αν συνεχίσεις έτσι και στη φοιτητική σου ζωή κάποια στιγμή θα πελαγώσεις. Δεν είναι δύσκολο να οργανωθείς και να κάνεις ένα πράγμα τη φορά. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχεις πάντα περιποιημένο σπίτι χωρίς να κουράζεσαι ιδιαίτερα.

Αρχικά, υιοθέτησε τη συνήθεια να τοποθετείς κάθε πράγμα στη θέση του αφού το χρησιμοποιήσεις, ή ακόμη κι αν λερωθεί κάτι καθάρισέ το αμέσως. Για το λόγο αυτό καλό είναι να τοποθετείς τα προϊόντα καθαρισμού σε εύκολα προσβάσιμους χώρους, αντί να τα «καταχωνιάζεις» σε κάποιο απόμακρο ντουλάπι. Κι επειδή μιλάμε για γρήγορο καθάρισμα, σου συστήνουμε να επενδύσεις σ’ ένα ηλεκτρικό σκουπάκι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο συμπληρωματικό αξεσουάρ για τον καθαρισμό του σπιτιού. Αν θέλεις να το χρησιμοποιείς συχνά και σε κάθε περίσταση, επίλεξε ένα σκουπάκι με δυνατότητα απορρόφησης τόσο γυαλιού, όσο και υγρών.

Φρόντισε να μην αφήνεις τα προσωπικά σου αντικείμενα όπου βρεις. Πάρε ένα κουτί για να βάζεις σημειώσεις και διάφορα αντικείμενα που χρειάζεσαι. Έτσι δε θα πιάνουν χώρο, δε θα κινδυνεύουν να λερωθούν, να καταστραφούν, ή να χαθούν.

Αξιοποίησε ράφια, συρτάρια, ακόμη και τους χώρους κάτω από το κρεβάτι. Μπορείς -επίσης- να δημιουργήσεις αποθηκευτικούς χώρους χρησιμοποιώντας καλάθια και θήκες φύλαξης. Οι αποθηκευτικοί χώροι βοηθούν στο να γνωρίζεις που βρίσκεται το κάθε τι όταν το χρειάζεσαι. Με λιγότερα αντικείμενα σκορπισμένα τριγύρω σου, το σπίτι θα είναι πάντα τακτοποιημένο.

 

Φτιάξε πρόγραμμα

Μια έξυπνη τακτική είναι να καθιερώσεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας, βάζοντας προτεραιότητες στο τι είναι πιο σημαντικό να καθαρίσεις πρώτα. Μπορείς να ορίσεις μια μέρα για κάθε δουλειά, ή και για κάθε χώρο του σπιτιού. Μ’ αυτό τον τρόπο δε θα χρειάζεται να τρέχεις τελευταία στιγμή, ή ν’ αφιερώνεις τα Σαββατοκύριακά σου στη γενική καθαριότητα και στο μάζεμα του σπιτιού. Σκέψου ότι όσο περνάει η εβδομάδα τόσο πιο ακατάστατο γίνεται το σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μετά σκληρότερη προσπάθεια για να το επαναφέρεις σε τάξη.

Αν μένεις με συγκάτοικο, ορίστε από την αρχή της συγκατοίκησής σας συγκεκριμένες ημέρες καθαριότητας και ποιος θ’ αναλάβει κάθε εργασία. Μοιράζοντας τις δουλειές, ο χώρος σας θα είναι πάντα τακτοποιημένος και καθαρός χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Καλό είναι -επίσης- να συνεννοηθείτε και για ορισμένες λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως π.χ. αν τα πιάτα θα πλένονται αμέσως, ή την επόμενη μέρα.

 

Σαλόνι

Είναι ο χώρος που θα περνάς –μόνος, ή με παρέα- το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου, γι’ αυτό και πρέπει να είναι ιδιαιτέρως καθαρός και τακτοποιημένος.

Ξεκίνα από το ξεσκόνισμα των επιφανειών που βρίσκονται σε ύψος (π.χ. φωτιστικό, ράφια), συνέχισε με πάγκους και τραπέζια.  Έπειτα κάνε ένα «πέρασμα» από τα έπιπλα, τους καθρέφτες, τα παράθυρα κι οτιδήποτε υπάρχει κάτω από το κρεβάτι -μέχρι τελικά να φτάσεις στο καθάρισμα του πατώματος. Μ’ αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις χρόνο και προσπάθεια.

Αν υπάρχει κλιματιστικό στο σπίτι και βλέπεις σκόνη στα έπιπλα ακόμη κι αν έχεις ξεσκονίσει πρόσφατα, τότε σημαίνει ότι πρέπει να καθαρίσεις τα φίλτρα του κλιματιστικού.

 

Υπνοδωμάτιο

Η αλήθεια είναι ότι τον περισσότερο χρόνο σου θα τον περνάς στο σαλόνι, ωστόσο και το υπνοδωμάτιο θέλει την περιποίησή του. Το ακατάστατο δωμάτιο είναι πραγματικά ό,τι χειρότερο. Δε θα νιώσεις ποτέ ήρεμα κι άνετα αν το κρεβάτι σου δεν είναι στρωμένο και υπάρχουν ρούχα πεταμένα σε κάθε γωνία.

Τα ακάρεα είναι τα σωματίδια που βρίσκονται στην οικιακή σκόνη και είναι η αιτία για πολλές αλλεργίες. Γι’ αυτό άλλαζε συχνά τα σεντόνια σου και σκούπιζε το πάτωμα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να μη συσσωρεύεται σκόνη.

Για να είναι πάντα τακτοποιημένο το δωμάτιό σου, στρώνε το κρεβάτι σου αμέσως μόλις σηκωθείς. Άνοιξε τα παράθυρα για να μπει καθαρός αέρας και στρώσε τα σκεπάσματα. Αυτή η συνήθεια θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι το πρωί για να συνεχίσεις παραγωγικά την ημέρα σου.

 

 

Κουζίνα

Ακόμα κι αν δεν τα πας καλά με τη μαγειρική, η κουζίνα πρέπει να μένει καθαρή και τακτοποιημένη, όχι μόνο για λόγους υγιεινής αλλά και για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

Το μυστικό για καθαρή κι οργανωμένη κουζίνα είναι να διατηρείς καθαρές τις τρεις βασικές επιφάνειες, δηλαδή το νεροχύτη, τον πάγκο (ή τους πάγκους) και το τραπέζι (ή το πάσο). Σκούπιζε το εσωτερικό από το φούρνο μικροκυμάτων και το ψυγείο αμέσως αν υπάρχει λεκές, ή διαρροή από υγρά, ενώ μία μέρα την εβδομάδα αφιέρωσε την στις πιο «βαριές» δουλειές, όπως το καθάρισμα του φούρνου, του ψυγείου και των ντουλαπιών.

Δεν είναι δύσκολο να μαγειρεύεις και να καθαρίζεις ταυτόχρονα. Ξεκίνα -για παράδειγμα- με την προετοιμασία του φαγητού, και μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα πλύνε τα αξεσουάρ που δε χρειάζεσαι πλέον και καθάρισε τον πάγκο της κουζίνας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα γλυτώσεις πολύ χρόνο και κόπο.

 

Πλύσιμο πιάτων

Είναι πολύ πιο εύκολο να πλύνεις τα πιάτα αμέσως αφού τα χρησιμοποιήσεις, καθώς έτσι δε θα χρειαστεί να τρίβεις με τις ώρες τα ξεραμένα υπολείμματα φαγητών.

Αν πλένεις στο χέρι, βρέξε το σφουγγάρι με ζεστό νερό, βάλε λίγο υγρό πιάτων, καθάρισε το κάθε πιάτο και από τις δύο πλευρές, και στη συνέχεια ξέπλυνέ το καλά. Απόφυγε να γεμίζεις κατσαρόλες, ή βαθιά πιάτα με νερό και να τ’ αφήνεις για πολύ ώρα, καθώς έτσι δημιουργείς εστίες μικροβίων. Για να μην αναφέρουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά σ’ όλο το σπίτι.

Αφού πλύνεις τα πιάτα, τοποθέτησέ τα στη θήκη για να στραγγίσουν, ή σκούπισέ τα μ’ ένα καθαρό πανί. Είναι σημαντικό να ξεπλύνεις και να στραγγίζεις καλά το σφουγγαράκι έτσι ώστε να είναι καθαρό και στεγνό για την επόμενη φορά, καθώς και σ’ αυτό μπορούν ν’ αναπτυχθούν μικρόβια. Βέβαια, η καλύτερη λύση για το πλύσιμο των πιάτων και σκευών είναι το πλυντήριο πιάτων. Κάνεις οικονομία στο νερό, κερδίζεις χρόνο, ενώ δε γεμίζει ο νεροχύτης σου με στοίβες πιάτων. Ακόμα κι αν δεν έχεις σκοπό να πλύνεις τα πιάτα αμέσως μετά το γεύμα, μπορείς απλά να τα ξεπλύνεις και να τα τοποθετήσεις στο πλυντήριο για την επόμενη μέρα.

 

Μην ξεχνάς το μπάνιο

Είναι σημαντικό το μπάνιο να είναι πάντα καθαρό, κυρίως για λόγους υγιεινής. Τον ευαίσθητο χώρο του ντους μπορείς να τον διατηρείς καθαρό με ψεκασμό στα πλακάκια (ενώ είναι ακόμα νωπά από τους υδρατμούς από το ντους), και με καλό σκούπισμα μετά από κάθε χρήση.

Μπορείς να κάνεις ένα γρήγορο καθάρισμα της τουαλέτας το βράδυ: ρίξε καθαριστικό λεκάνης κι άφησε το λίγη ώρα (π.χ. όση ώρα χρειάζεσαι για να πλύνεις τα δόντια σου) για να δράσει και στη συνέχεια σκούπισε το. Καλό είναι -επίσης- να σκουπίζεις το νιπτήρα μετά από κάθε χρήση.

 

Σωστή χρήση απορρυπαντικών

Σίγουρα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο απορρυπαντικό, ωστόσο τα περισσότερα περιέχουν ουσίες –συχνά- επικίνδυνες για την υγεία. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή και τη σωστή χρήση τους.

Για να είσαι σίγουρος ότι χρησιμοποιείς σωστά τα απορρυπαντικά θα πρέπει πρώτα να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, στις οποίες αναφέρεται πάντα η σωστή δόση και η όποια επικινδυνότητα χρήσης.

Μην αυξάνεις ποτέ τις δόσεις, ελπίζοντας ότι θα καθαρίσεις καλύτερα. Είναι ανώφελο και μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία. Φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντα την ελάχιστη δυνατή ποσότητα, και μην αναμιγνύεις ποτέ διαφορετικά προϊόντα -ειδικά στο πλύσιμο των ρούχων -γιατί οι ενώσεις που δημιουργούνται με ορισμένα άλλα χημικά είναι επικίνδυνες για το αναπνευστικό.

Μη ρίχνεις το καθαριστικό απευθείας στην επιφάνεια (π.χ. όταν καθαρίζεις τα τζάμια), καθώς αντί να καθαρίζεις, απλώνεις περισσότερο τη βρωμιά. Γι’ αυτό και πρέπει να ψεκάζεις πρώτα το ειδικό πανί μικροϊνών, ή το χαρτί και ύστερα να το τοποθετείς πάνω στην επιφάνεια.

Αν θες να χρησιμοποιείς γυαλιστικό για τα έπιπλα, να θυμάσαι ότι δεν είναι καθαριστικό. Για τον καθαρισμό των επίπλων μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό σπρέι για έπιπλα, ή υγρά μαντηλάκια καθαρισμού.

Και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: Μην γεμίζεις τα ντουλάπια σου με καθαριστικά προϊόντα που στην πραγματικότητα ίσως και να μην τα χρησιμοποιήσεις ποτέ. Έτσι θα εξοικονομήσεις τόσο χρήματα, όσο και χώρο.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη