Follow Me: H λειτουργία των κλιματιστικών που προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και οικονομία!

by K Admin

Αν είχες ποτέ «συγκατοικήσει» με κάποιο παλιότερο μοντέλο κλιματιστικού, μήπως είχες αισθανθεί ορισμένες φορές πως ξεπαγιάζεις το καλοκαίρι, παρόλο που είχες ρυθμίσει το θερμοστάτη σε φυσιολογικά επίπεδα, ή αντίθετα είχες νιώσει να κρυώνεις το χειμώνα, αν και είχες «ανεβάσει» αρκετά ψηλά τη θερμοκρασία του μηχανήματος; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να οφειλόταν στο γεγονός ότι το air-condition δεν «αντιλαμβανόταν» την πραγματική θερμοκρασία του χώρου, με συνέπεια να προσπαθεί να τον ψύξει, ή να τον θερμάνει με βάση μη αντιπροσωπευτικές μετρήσεις.

Ο λόγος είναι πως, για να «καταλάβουν» τη θερμοκρασία του δωματίου, τα παλιότερα κλιματιστικά χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά αισθητήρες που ήταν ενσωματωμένοι στην εσωτερική τους μονάδα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι εσωτερικές μονάδες τοποθετούνται πάντοτε αρκετά ψηλά στον τοίχο, οι μετρήσεις τους πολύ συχνά διέφεραν αρκετά από τις συνθήκες που επικρατούν σε απόσταση λίγων μέτρων από το δάπεδο –για παράδειγμα στο ύψος που βρίσκεται ο καναπές του σαλονιού, το γραφείο, ή το κρεβάτι. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ν’ «αντιλαμβάνονταν» πως πέτυχαν τις επιθυμητές συνθήκες, παρόλο που στο σημείο που κάθονταν, εργάζονταν, ή κοιμούνταν οι χρήστες τους, η πραγματική θερμοκρασία διάφερε σημαντικά.

Όπως είναι φυσικό, η αναντιστοιχία ανάμεσα στην αντιπροσωπευτική θερμοκρασία του χώρου και τη θερμοκρασία που μετρά το κλιματιστικό είναι ακόμη μεγαλύτερη, στην περίπτωση που η εσωτερική μονάδα δεν είναι τοποθετημένη σε μία κεντρική θέση στο δωμάτιο. Ακόμη χειρότερα, αν η μονάδα βρίσκεται κοντά σε τζαμαρία, ή κάποια συσκευή που εκπέμπει θερμότητα (π.χ. πάνω από τη μεγάλη τηλεόραση στο σαλόνι), τότε οι συνθήκες που «καταλαβαίνει» απέχουν ακόμη περισσότερο από τις αντιπροσωπευτικές.

Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν προβλέψει στα σύγχρονα μοντέλα τους κι έναν εναλλακτικό τρόπο μέτρησης, τοποθετώντας αισθητήρες θερμοκρασίας και στο τηλεχειριστήριο. Έτσι, μέσω μιας λειτουργίας που –συνήθως- ονομάζεται Follow Me” (την οποία θα βρεις και με την επωνυμία “i-Sense”), ο χρήστης τους μπορεί ν’ απενεργοποιήσει τους αισθητήρες της μονάδας, ώστε το air condition να λαμβάνει υπόψη του τη θερμοκρασία που μετρά το τηλεκοντρόλ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το μηχάνημα θα προσαρμόσει τη λειτουργία του στις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο όπου το έχεις αφήσει. Και βέβαια, όποτε αλλάζεις θέση στο δωμάτιο, αν πάρεις μαζί σου το τηλεκοντρόλ, η ρύθμιση θα σ’ «ακολουθήσει», ώστε το air-condition να εξασφαλίζει με ακρίβεια την ψύξη, ή τη θέρμανση στο σημείο που βρίσκεται κάθε φορά.

 

Δες, όμως, αναλυτικά πώς χρησιμοποιείται η λειτουργία “Follow Me” και πώς μπορείς να την αξιοποιήσεις στο μέγιστο βαθμό: 

 

Ποιο είναι το όφελος στην ψύξη και ποιο στη θέρμανση;

Ακόμη κι αν η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου βρίσκεται στο ιδανικότερο σημείο στο δωμάτιο, το Follow Me” σίγουρα θα σου χρησιμεύσει ως… αντίδοτο στη φυσική κίνηση του κρύου και του θερμού αέρα, που βγαίνει από το κλιματιστικό όταν αυτό βρίσκεται στην ψύξη το καλοκαίρι και στη θέρμανση το χειμώνα.

Έτσι, στην ψύξη ο κρύος αέρας έχει την τάση να κινείται καθοδικά στο δωμάτιο. Αυτό σημαίνει πως οι αισθητήρες της εσωτερικής μονάδας πιθανόν ν’ «αντιλαμβάνονται» υψηλότερη θερμοκρασία απ’ αυτήν που επικρατεί στο σημείο που βρίσκεσαι με συνέπεια να «καίνε» άσκοπα ρεύμα για να τη μειώσουν ακόμη περισσότερο. Επομένως, το “Follow Me” θα εξοικονομήσει ρεύμα από τη λειτουργία του κλιματιστικού (συνεπώς και χρήματα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου), ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει πως η θερμοκρασία που αισθάνεσαι δεν θα είναι μικρότερη από την επιθυμητή.

Αντίθετα, στην περίπτωση της θέρμανσης, η άνοδος του θερμού αέρα σημαίνει πως οι αισθητήρες της μονάδας ενδεχομένως να μετρούν υψηλότερη θερμοκρασία απ’ αυτήν που εσύ αισθάνεσαι στο δωμάτιο. Επομένως, με το “Follow Me” θα εξασφαλίσεις πως η θερμική άνεση που νιώθεις ανταποκρίνεται πραγματικά στη θερμοκρασία στην οποία έχεις ρυθμίσει στο κλιματιστικό.

 

Πώς χρησιμοποιείται;

Όλοι οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει ώστε το “Follow Me” να είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση, αφού ενεργοποιείται με το απλό πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού στο τηλεχειριστήριο. Μάλιστα, τότε εμφανίζεται το σχετικό εικονίδιο στην οθόνη του τηλεκοντρόλ, στην οποία επίσης αναγράφεται η θερμοκρασία που μετρούν οι αισθητήρες του, στο σημείο όπου το έχεις τοποθετήσει.

Όπως είναι φυσικό, το “Follow Me” μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μόνο στις λειτουργίες του κλιματιστικού στις οποίες προβλέπεται ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας. Επομένως, π.χ. δεν ενεργοποιείται στην αφύγρανση.

 

 

Με ποιον τρόπο λειτουργεί;

Όση ώρα βρίσκεται σε λειτουργία το “Follow Me”, όπως είναι φυσικό το κλιματιστικό ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις συνθήκες στο χώρο, μέσω του τηλεχειριστηρίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι αισθητήρες μετρούν ανά 3 λεπτά τη θερμοκρασία, με το τηλεχειριστήριο να στέλνει ασύρματα τις μετρήσεις στη μονάδα.

Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το κλιματιστικό σταματήσει να δέχεται σήματα, τότε απενεργοποιείται αυτόματα το “Follow Me”. Πιο συγκεκριμένα, αν το μηχάνημα δεν λάβει νέα μέτρηση από το τηλεκοντρόλ για 7 λεπτά, τότε τίθεται εκτός λειτουργίας το “Follow Me” και το μηχάνημα αρχίζει να μετρά και πάλι τη θερμοκρασία με τους αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στην εσωτερική μονάδα.

 

Τι θα πρέπει να προσέξεις;

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η μόνη προϋπόθεση για να διατηρηθεί σε λειτουργία το “Follow Me” είναι το τηλεχειριστήριο να μπορεί συνεχώς να «επικοινωνεί» ασύρματα με το air-condition. Επομένως, θα πρέπει να μην υπάρχει κάποιο εμπόδιο ανάμεσά τους (π.χ. κουρτίνα, πόρτα, τοίχος) που να εμποδίζει τη λήψη των σημάτων από τη μονάδα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη