Διακοπομαγειρέματα: 10 ιδέες για γρήγορα, υγιεινά και νόστιμα πιάτα

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Διακοπές στο εξοχικό και μαγειρέματα; Δες παρακάτω 10 έξυπνα tips για γρήγορα, υγιεινά και νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα.

Τα πάντα χρειάζονται οργάνωση, αγάπη και τις κατάλληλες προμήθειες φυσικά. Πώς αλλιώς να «φέρεις βόλτα» ένα σπιτικό –ας είναι κι εξοχικό και μια οικογένεια που πρέπει να χορτάσεις και να ευχαριστήσεις; Βρες παρακάτω 10 ιδέες που θα σε βοηθήσουν στην προετοιμασία του καθημερινού φαγητού.

 

1. Ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητη προϋπόθεση και στις διακοπές

 

 

Φρόντισε λοιπόν να υπάρχουν στο ψυγείο εκ περιτροπής γάλα, φρούτα, αυγά, γιαούρτι, ζαμπόν, τυρί, βούτυρο και στο ντουλάπι δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, ή παξιμάδια, μέλι, μαρμελάδα αγοραστή, ή από τα χεράκια σου ώστε να υπάρχει ποικιλία στο πρωινό τραπέζι. Είναι πολύ πιο ευχάριστο να ξεκινάς με κάτι διαφορετικό την κάθε σου μέρα. Η μονοτονία είναι βαρετή κι επίσης τα παιδιά μαθαίνουν να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα. Μερικές απλές ιδέες είναι: Γιαούρτι με δημητριακά, ψιλοκομμένα φρούτα εποχής, νιφάδες βρώμης και μέλι, γάλα με ψωμί, βούτυρο και μέλι, ή μαρμελάδα, βραστό ή ποσέ αυγό με φρυγανισμένο ψωμί, ζαμπόν και τυρί, τηγανίτες με μέλι, κρέπες με ζαμπόν και τυρί, τοστ μαζί με χυμό πορτοκάλι.

 

2. Οι πίτες χωρίς φύλλο είναι μια πολύ βολική λύση για σνακ μικρών και μεγάλων

Αν είσαι εξπέρ στο άνοιγμα φύλλου οι πίτες είναι σίγουρα το «δυνατό σου χαρτί». Αν δεν είσαι όμως, προτίμησε τις πίτες χωρίς φύλλο που ψήνονται σε λεπτές στρώσεις σε καλά λαδωμένο ταψί και φτιάχνονται με βάση ένα χυλό από αλεύρι, λάδι, ή βούτυρο, νερό ή γάλα κι αυγά κι εμπλουτίζονται με τυριά, ψιλοκομμένα και σοταρισμένα λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά κι αλλαντικά.

 

3. Τα ψευτοσουφλέ είναι άλλη μια πρόταση για αλμυρά, ή γλυκά σνακ με βάση το ψωμί του τοστ, ή λεπτοκομμένες φέτες μπαγιάτικου ψωμιού

Σε βουτυρωμένο ταψί στρώσε στη σειρά φέτες ψωμιού που θα έχεις γεμίσει με ζαμπόν και τυρί, ή με μαρμελάδα και φρούτα ψιλοκομμένα, σκέπασε με ψωμί, περίχυσε με μίγμα από 4 αυγά χτυπημένα με 750ml γάλα και ψήσε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το γλυκό σουφλέ το σερβίρεις πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλα, αν το επιθυμείς.

 

4. Οι σαλάτες -τώρα το καλοκαίρι- μπορούν και πρέπει να γίνουν ο κεντρικός ιστός του τραπεζιού

Με τόσα λαχανικά και ζαρζαβατικά στη διάθεσή σου έχεις άπειρες επιλογές που μπορούν να μετατραπούν σε πλήρες γεύμα: Να βράσεις αμπελοφάσουλα, ή βλίτα, ή αρμύρα και να τα σερβίρεις σε σαλατιέρα με μια επικάλυψη από τριμμένη ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, λίγη φέτα, λίγο ξύδι κι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

 

5. Η χωριάτικη σαλάτα και τα υλικά της είναι από μόνη της πηγή έμπνευσης για να φτιάξεις καινούρια ορεκτικά πιάτα

 

 

Για παράδειγμα μπορείς να την εμπλουτίσεις με βρασμένες πατάτες κομμένες σε κύβους, ή με βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια για να γίνει ακόμη πιο χορταστική. Ν’ αντικαταστήσεις τη φέτα με τόνο κονσέρβας, να ψιλοκόψεις όλα τα υλικά της και να τ’ ανακατέψεις με κάποιο κοντό ζυμαρικό της επιλογής σου. Ακόμη μπορείς όλα αυτά τα ψιλοκομμένα υλικά να τα σερβίρεις πάνω σε βρεγμένο παξιμάδι, σαν ντάκο.

 

6. Η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας μπορεί να γίνει η βάση για πολλά μαγειρέματα

 

 

Οι ντομάτες είναι στην εποχή τους και πιο φτηνές από ποτέ. Αγόρασε 3 κιλά ώριμες ντομάτες κι αφού τις πλύνεις, πολτοποίησέ τις και βάλε τις να σιγοβράσουν σε ευρύχωρη κατσαρόλα μαζί με 2-3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, φρέσκο βασιλικό κι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέχρι να χάσει τα υγρά της και να πήξει. Φύλαξέ τη στο ψυγείο και φτιάξε μαζί της μαγικές στραπατσάδες (απλώς ρίξε μια ποσότητα στο τηγάνι μαζί με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για να πάρει βράση, πρόσθεσε 4-5 ελαφρώς χτυπημένα αυγά, ανακάτεψε ελαφρά και ψήσε για μερικά λεπτά. Σέρβιρε όλο το τηγάνι μαζί με λίγη φέτα κι έξτρα βασιλικό.) Εναλλακτικά αξιοποίησέ τη σε σάλτσες για ζυμαρικά (σκέτη, ή προσθέτοντάς της κυβάκια μελιτζάνας που θα έχεις ψήσει από πριν στο φούρνο πάνω σε χαρτί ψησίματος), ή σε σαγανάκι με γαρίδες κλπ.

 

7. Ψήσε φρέσκα ψάρια μαζί με λαχανικά στη λαδόκολλα και θα έχεις σε πακέτο ένα πλήρες κυρίως πιάτο για τον καθένα στο τραπέζι

 

 

Χωρίς μυρωδιές, χωρίς πολύ κόπο, υγιεινά και νόστιμα.

 

8. Φτιάξε υγιεινές και χορταστικές σαλάτες με βάση όσπρια και λαχανικά εποχής

 

 

Βράσε ρεβίθια, γίγαντες, ή φασόλια, μοίρασέ τα σε σακουλάκια και φύλαξέ τα στην κατάψυξη. Όποτε τα χρειαστείς, πέτα ένα σακουλάκι σε βραστό νερό κάθε φορά να ξεπαγώσει. Στο μεταξύ ψιλόκοψε λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά (ντομάτα, αγγούρι, αβοκάντο, κρεμμυδάκι φρέσκο, κολοκυθάκια, πιπεριές, μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό) και φτιάξε μια νόστιμη βινεγκρέτ. Ανακάτευσε όλα τα υλικά σε σαλατιέρα και σέρβιρε αμέσως.

 

9. Οι ομελέτες φούρνου μαζί με μια απλή ντοματοσαλάτα αποτελούν ένα πολύ χορταστικό γεύμα

 

 

Βράσε πατάτες, σόταρε κολοκύθια και κρεμμύδια, πιπεριές, μελιτζάνες. Στρώσε με λαδόκολλα ένα ταψάκι και λάδωσέ το καλά. Χτύπα αυγά με αλάτι και πιπέρι και συνδύασε τα υλικά της επιλογής σου: Πατάτες με λουκάνικα, ή κολοκυθάκια και κρεμμύδι ή πιπεριές πολύχρωμες και μελιτζάνες. Ρίξε τα στο ταψάκι, πρόσθεσε το τυρί της επιλογής σου και ψήσε.

 

10. Φτιάξε εύκολα τα δικά σου υγιεινά σουβλάκια από κοτόπουλο

 

 

Πάρε 500 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλο κι άφησέ τα στην κατάψυξη τυλιγμένα σε ρολό με πλαστική μεμβράνη για 2 ώρες. Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι τα ψιλοκόβεις και το πασπαλίζεις με μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο. Βάζεις στη φωτιά να κάψει καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνεις το κοτόπουλο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρεις με πίτες αραβικές, ή για σουβλάκι, ντομάτα και σος από γιαούρτι, δυόσμο, μαγιονέζα και μουστάρδα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη