Φούρνος Μικροκυμάτων: Δέκα χρήσεις που θα σου λύσουν τα χέρια

Η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας καλύτερη και στην κουζίνα με τη βοήθεια συσκευών τεχνολογίας αιχμής και έξυπνων gadgets. Όσες δυνατότητες και να σού δίνει μια συσκευή, εσύ μπορείς, ανάλογα με τις ανάγκες σου, να βρεις άλλες τόσες ώστε να μεγιστοποιήσεις το όφελός σου από αυτή. Αν έχεις φούρνο μικροκυμάτων και τον χρησιμοποιείς μόνο για το ζέσταμα του φαγητού, τότε χάνεις πολλά από όσα μπορεί αυτή η συσκευή να σου προσφέρει. Παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσεις του, που πραγματικά θα σου λύσουν τα χέρια.

 

1. Ζέστανε περισσεύματα κρέατος, διατηρώντας τα μαλακά και ζουμερά

Περίσσεψαν ψητά από το μπάρμπεκιου της Κυριακής; Σίγουρα γνωρίζεις ότι μπορείς να τα ξαναζεστάνεις στον φούρνο μικροκυμάτων, ωστόσο προβληματίζεσαι μήπως «στεγνώσουν» υπερβολικά, γίνουν σκληρά και άνοστα και τελικά πάνε χαμένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετήσεις στον φούρνο μαζί με το φαγητό και ένα ποτήρι με νερό. Ζέστανε το φαγητό σου μαζί με το ποτήρι νερού για ένα λεπτό. Το νερό θα προσθέσει υγρασία στο φαγητό και θα το προστατέψει από το «στέγνωμα». Αυτή είναι μια ιδανική λύση για κρέας, πίτσα, μπιφτέκια κ.α.

 

2. Ζέστανε το φαγητό σου ομοιόμορφα

Ένα από τα παράπονα που συχνά αναφέρονται σχετικά με το ζέσταμα του φαγητού στον φούρνο μικροκυμάτων είναι ότι σε πολλά φαγητά όπως τα ζυμαρικά ή το ρύζι, θερμαίνεται η επιφάνεια και το υπόλοιπο φαγητό μένει κρύο. Για να το αποφύγεις αυτό, δημιούργησε μια τρύπα, έναν άδειο χώρο στη μέση του πιάτου ώστε το φαγητό να πάρει σχήμα δαχτυλιδιού. Έτσι δημιουργείς μεγαλύτερη επιφάνεια και η θερμότητα απορροφάται ομοιόμορφα.

 

3. Ξεφλούδισε το σκόρδο πανεύκολα

Το φλούδι του σκόρδου αποκολλάται δύσκολα από τη σκελίδα και αν κάνεις τη συγκεκριμένη δουλειά χωρίς να φοράς γάντια τα χέρια σου θα μυρίζουν δυσάρεστα για πολλή ώρα. Γι’ αυτό, τοποθέτησε ολόκληρο το σκόρδο στον φούρνο μικροκυμάτων και ζέστανέ το για 15 δευτερόλεπτα (αν δεν χρειάζεσαι όλο το σκόρδο, τοποθέτησε όσες σκελίδες θέλεις). Η θερμότητα θα στεγνώσει την υγρασία που βρίσκεται ανάμεσα στο φλούδι και στον καρπό και έτσι θα αφαιρεθεί με μια κίνηση.

 

4. Στύψε τα σφιχτά λεμόνια

Μερικές φορές τα λεμόνια ή τα limes είναι αρκετά σκληρά με αποτέλεσμα να μην μπορείς να τα στύψεις με ευκολία. Ζέστανέ τα λοιπόν, πριν τα κόψεις,  για 20 δευτερόλεπτα και θα καταλάβεις τη διαφορά. Το εσωτερικό τους θα μαλακώσει και θα τα στύψεις πιο εύκολα με μια μόνο κίνηση.

 

 

5. Καθάρισε τα κρεμμύδια σου χωρίς κλάμα

Πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις και να ψιλοκόβεις το κρεμμύδι, κόψε με ένα μαχαίρι την πάνω και την κάτω άκρη και ζέστανέ το για μισό λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων. Οι πτητικές ενώσεις θείου που το κρεμμύδι απελευθερώνει και ταλαιπωρούν τα μάτια σου, θα απενεργοποιηθούν και θα κάνεις τη δουλειά σου πολύ άνετα.

 

6. Συντήρησε τα φρέσκα βότανα για περισσότερο

Τα βότανα όπως ο φρέσκος δυόσμος, η φρέσκια ρίγανη, ο βασιλικός, ο άνηθος και ο μαϊντανός, μαραίνονται γρήγορα στο ψυγείο, ειδικά αν τα έχεις πλύνει πριν τα αποθηκεύσεις. Αν θέλεις να τα διατηρήσεις για περισσότερο χρονικό διάστημα σαν φρέσκα, πριν τα φυλάξεις στο ψυγείο, τύλιξέ τα με ένα χαρτί κουζίνας και ζέστανέ τα για 30 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων ώστε να φύγει η περίσσεια υγρασία τους.

 

7. Βρες το κατάλληλο σκεύος

Γέμισε ένα μη μεταλλικό σκεύος με νερό. Ζέστανέ το για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων. Αν το νερό είναι ζεστό και το σκεύος κρύο, μάλλον είναι κατάλληλο για χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων. Αν το σκεύος καίει, πιθανότατα δεν είναι κατάλληλο.

 

 

8. Κάνε τραγανά τα μπαγιάτικα πατατάκια

Θα σου έχει τύχει αρκετές φορές να ξεχάσεις ανοιχτή μια σακούλα πατατάκια για μερικές μέρες στο ντουλάπι. Παρόλο που ακόμα θα είναι κατάλληλα για βρώση, δεν σου γεμίζουν το μάτι για να τα φας γιατί δεν είναι πια τραγανά. Τύλιξέ τα με ένα χαρτί κουζίνας και ζέστανέ τα για 10-20 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων ώστε να φύγει η υγρασία που έχουν απορροφήσει από το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα ξαναγίνουν τραγανά όπως τα θέλεις.

 

9. Μαλάκωσε τα όσπρια που ξέχασες να μουσκέψεις αποβραδίς

Αν ξέχασες να μουσκέψεις το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια ή τα ρεβίθια σου, μπορείς σε μερικά λεπτά να τα κάνεις να μαλακώσουν ώστε να τα μαγειρέψεις αυθημερόν. Βάλε τα όσπρια σε ένα σκεύος με νερό και πρόσθεσε ένα κουταλάκι μαγειρικής σόδας. Τοποθέτησέ τα στον φούρνο μικροκυμάτων και ζέστανέ τα για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Απόσυρέ τα από τον φούρνο και άφησέ τα στο ίδιο σκεύος για 30–40 λεπτά. Μετά θα είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

 

10. Ρευστοποίησε το ζαχαρωμένο μέλι

Για να ρευστοποιήσεις το μέλι που έχει ζαχαρώσει δεν έχεις παρά να αφαιρέσεις το καπάκι του βάζου και να το θερμάνεις στον φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια θερμοκρασία για 2 λεπτά. Το ζαχάρωμα θα διαλυθεί και το μέλι θα ρευστοποιηθεί και θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

 

Μπορείς να δεις ακόμη