Φρεσκάρισμα και αποθήκευση ρούχων χωρίς αλλεργίες

Ήρθε η στιγμή που πρέπει να κατεβάσεις τα καλοκαιρινά σου και να φυλάξεις τα ρούχα της σεζόν που πέρασε. Παράλληλα, θα πρέπει να φροντίσεις να πλύνεις και να αποθηκεύσεις σωστά τα ρούχα, τόσο για λόγους καλής οργάνωσης όσο και για λόγους υγιεινής.

Δες παρακάτω τι πρέπει να προσέξεις για να αποθηκεύσεις τα ρούχα σου με υγιεινό τρόπο, έτσι ώστε να αποφύγεις αλλεργίες.

 

Πλύσιμο ρούχων

Όσο χρονοβόρα διαδικασία κι αν σου φαίνεται, πρέπει να πλύνεις όλα τα ρούχα σου ανεξαιρέτως πριν τα αποθηκεύσεις. Διαφορετικά, μυρωδιές από φαγητό, αρώματα, αποσμητικά και ιδρώτας μπορούν μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν κίτρινους λεκέδες ακόμη κι αν δεν φαίνονται στην παρούσα στιγμή. Μην τα ξεχωρίσεις σε ρούχα άπλυτα που έχεις φορέσει και σε ρούχα που δεν φόρεσες καθόλου κι άρα είναι καθαρά. Όλα τα ρούχα, ακόμα και αυτά που ήταν ξεχασμένα σε κάποια ντουλάπα, χρειάζονται πλύσιμο, καθώς θα έχει σίγουρα εισχωρήσει σκόνη στις ίνες τους.

Επίσης, όσο πιο στεγνά βγουν τα ρούχα σου από τον κάδο του πλυντηρίου, τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειάζεται να περάσουν απλωμένα στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα. Άρα θα είναι και λιγότερο εκτεθειμένα στη σκόνη και τη γύρη. Ένα tip για να ξεμπερδεύεις λίγο πιο γρήγορα με το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων, είναι να πλύνεις πρώτα τα ρούχα που δεν θα φθαρούν στις υψηλές στροφές στεγνώματος του πλυντηρίου. Αφού τελειώσει το πρόγραμμα του πλυντηρίου, προγραμμάτισε ακόμη έναν κύκλο στυψίματος, ώστε τα ρούχα να στραγγίξουν κι άλλο. Με αυτό τον τρόπο, τα υφάσματα θα έχουν σχετικά λίγη υγρασία και θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο παραμονής στην απλώστρα.

 

Φροντίδα ρούχων με τη «δύναμη» του ατμού

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αλλεργίες δεν εκδηλώνονται μόνο την άνοιξη. Αλλεργιογόνα υπάρχουν παντού στο περιβάλλον μας τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Είτε πρόκειται για κάποιο μέλος της οικογένειάς με ευαίσθητο δέρμα ή που υποφέρει από εποχικές ή άλλες αλλεργίες, είτε πρόκειται για την προστασία του ευαίσθητου δέρματος του μωρού σου, η λύση είναι ένα πλυντήριο ρούχων με τεχνολογία ατμού. Θα απομακρύνει τα αλλεργιογόνα σωματίδια, τους μικροοργανισμούς και τα υπολείμματα καθαριστικών από ρούχα και υφάσματα, προσφέροντας υγιεινότερο και αποτελεσματικότερο πλύσιμο.

Για γρήγορο, υγιεινό πλύσιμο και στέγνωμα ρούχων, ίσως πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός στεγνωτηρίου με προγράμματα ατμού. Ο ατμός προσφέρει απαλό και υγιεινό στέγνωμα, απομακρύνοντας από τα ρούχα τους υδρατμούς και τα βακτήρια. Φυσικά, για μικρότερους χώρους υπάρχει πάντα και η επιλογή ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου. Εάν το στεγνωτήριό σου διαθέτει διαφορετικούς βαθμούς στεγνώματος, προτίμησε την επιλογή για ρούχα εντελώς στεγνά, τουλάχιστον για τα ρούχα των παιδιών.

 

Απαραίτητο και το σιδέρωμα

Αφού πλύνεις τα ρούχα σου, θα πρέπει να τα σιδερώσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο αποστειρώνονται καλύτερα ενώ δεν θα ταλαιπωρηθούν τόσο πολύ στη φύλαξη. Έτσι, όταν τα ξανακατεβάσεις το επόμενο φθινόπωρο θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και θα μπορείς να τα φορέσεις αμέσως. Σε περίπτωση που δεν διαθέτεις αρκετό χώρο για αποθήκευση κι αναγκαστικά, πρέπει ν’ αποθηκεύσεις τα ρούχα σου στο πατάρι, στοιβαγμένα μαζί μ’ άλλα πράγματα, τότε μπορείς να αποφύγεις το σιδέρωμα για να μην κάνεις διπλό κόπο. Έτσι κι αλλιώς, όταν έρθει ο καιρός να τα κατεβάσεις, ένα φρεσκάρισμα κι ένα σιδέρωμα θα είναι απαραίτητα.

Σωστή ταξινόμηση

Αρχικά, χώρισε τα ρούχα σου ανά κατηγορία ανάλογα με το είδος τους. Για παράδειγμα, φτιάξε μια ξεχωριστή στήλη με τα παντελόνια, τις μπλούζες, τα πουκάμισα, τα φορέματα και ούτω καθεξής. Η κάθε στήλη φρόντισε να είναι -όσο είναι εφικτό- διαταγμένη από το πιο σκουρόχρωμο στο πιο ανοιχτόχρωμο ρούχο. Σε καμιά περίπτωση δε θα ήθελες ένα λευκό ρούχο να είναι σε άμεση επαφή μ’ ένα σκουρόχρωμο που ενδέχεται να ξεβάψει, π.χ. σε περίπτωση που αναπτυχθεί υγρασία.

Αν έχεις πουλόβερ, δίπλωσέ τα προσεκτικά και αποθήκευσέ τα μέσα σε ειδικές σακούλες αποθήκευσης βγάζοντας απ’ αυτές όσο περισσότερο αέρα γίνεται. Τα ρούχα που έχουν στεγνοκαθαριστεί δεν πρέπει να αποθηκευτούν σε πλαστικές σακούλες ή τσάντες, γιατί μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα. Καλύτερα να αποθηκεύεις τα πιο βαριά ρούχα στο κάτω μέρος κι από πάνω τα πιο ελαφριά.

 

Καθάρισμα ντουλαπιών και συρταριών

Μόλις αδειάσεις τις ντουλάπες, το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι φυσικά η καθαριότητα. Με ένα ξεσκονόπανο απομάκρυνε χνούδια και σκόνες από ράφια, συρτάρια και μπάρες κρεμάσματος. Για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σκούπα ή ένα σκουπάκι. Η σκόνη θα απομακρυνθεί πιο εύκολα και θα μπορέσεις να φτάσεις και τα ψηλότερα σημεία ενώ με το ειδικό ακροφύσιο θα καθαριστεί ευκολότερα ο σιδηρόδρομος της πόρτας. Στη συνέχεια, βούτα ένα πανάκι σε χλιαρό νερό με ξίδι και σόδα και πέρασε με αυτό τις επιφάνειες. Έπειτα πέρνα πάλι τις επιφάνειες με πανάκι μικροϊνών ή απορροφητικό χαρτί για να τις στεγνώσεις καλά. Μην χρησιμοποιήσεις βαριά καθαριστικά και σαπούνια γιατί είναι σίγουρο ότι θα αφήσουν υπολείμματα.

Εάν έχεις ατμοκαθαριστή η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη, αφού πετυχαίνεις εύκολο, γρήγορο και βιολογικό καθαρισμό. Εάν η ντουλάπα έχει υγρασία τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Αφού την καθαρίσεις καλά θα πρέπει να εντοπίσεις την αιτία οπότε θα χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Στην περίπτωση αυτή, το καθάρισμα γίνεται αρκετά χρονοβόρο. Τις περισσότερες φορές η υγρασία οφείλεται σε κακό εξαερισμό οπότε αφού την καθαρίσεις θα πρέπει να την αφήσεις ανοιχτή μια δυο μέρες για να αεριστεί καλά.

Ένας εύκολος και οικολογικός τρόπος για να προφυλάξεις τα ρούχα σου από την υγρασία είναι να χρησιμοποιήσεις κιμωλία. Πρόκειται για υλικό που απορροφά την υγρασία πολύ αποτελεσματικά. Τύλιξε μερικές κιμωλίες με λίγο τούλι και τοποθέτησέ τις σε ντουλάπια, συρτάρια, στο πατάρι και στα κουτιά αποθήκευσης που φυλάς τα εποχιακά ρούχα. Η κιμωλία θα «τραβήξει» ένα μεγάλο μέρος της υγρασίας και συνεπώς της άσχημης οσμής που τη συνοδεύει. Μπορείς, επίσης, να αφήσεις σε μια γωνιά της ντουλάπας ένα κουτάκι με μαγειρική σόδα, για να αποφύγεις τις δυσάρεστες μυρωδιές.

 

Αντιμετώπισε τον σκόρο

Το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σκόρου είναι το σχολαστικό πλύσιμο των ρούχων πριν την αποθήκευσή τους μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Το δεύτερο βήμα είναι να τοποθετήσεις μέσα στις ντουλάπες σου και τα συρτάρια κάποιο αντισκορικό για τα ρούχα σου. Η χρήση ναφθαλίνης μπορεί να είναι η κλασική λύση, αλλά δεν είναι και η πιο υγιεινή. Να θυμάσαι πως τον σκόρο μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με πολλούς φυσικούς τρόπους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις δεντρολίβανο, πιπέρι, μέντα, κέδρο, σανταλόξυλο και θυμάρι, το καθένα ξεχωριστά ή συνδυαστικά μεταξύ τους. Φτιάξε πουγκάκια από παλιές κάλτσες και χρησιμοποίησέ τα όταν θα έρθει η ώρα. Τα φύλλα φρέσκιας μέντας και ο δυόσμος είναι επίσης σκοροαπωθητικά, αν τα τοποθετήσεις σε τούλινα πουγκάκια στις ντουλάπες και τα συρτάρια σου. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις σε ντουλάπες και συρτάρια υφασμάτινα σακουλάκια με άρωμα λεβάντας που εκτός του ότι διώχνουν τον σκόρο, προσφέρουν υπέροχη μυρωδιά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη