Καλ-ομελέτα κι έρχονται!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Φτιάχνονται στο τηγάνι ή τον φούρνο με εποχικά υλικά και είναι νόστιμες, χορταστικές, οικονομικές και πάνω απ’ όλα μια εύκολη και γρήγορη λύση για ένα πρόχειρο ή κυρίως γεύμα.

 

Πολύχρωμη ομελέτα λαχανικών

Αυτή η ομελέτα γίνεται απ’ την αρχή ως το τέλος στο τηγάνι ή μπορεί να ξεκινήσει στο τηγάνι και να τελειώσει στον φούρνο.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 8 αβγά
  • 2-3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος τους
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 10 ντοματίνια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC κι ετοιμάζουμε τα υλικά μας: Ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος των κρεμμυδιών και το πράσινο το κόβουμε σε μακρουλά κομμάτια. Κόβουμε τις πιπεριές σε καρεδάκια και τα ντοματίνια στα 4.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι (με χερούλι αφαιρούμενο ή που αντέχει τον φούρνο) και σοτάρουμε το λευκό μέρος των κρεμμυδιών και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, το τυρί και ανάλογο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τις πιπεριές στο τηγάνι. Μετά από λίγο χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μια σπάτουλα, ανοίγουμε δρόμους για να περάσει το αβγό από κάτω.
  4. Όσο ακόμα είναι υγρή η ομελέτα στο πάνω μέρος, προσθέτουμε τα ντοματίνια και το πράσινο μέρος των κρεμμυδιών και πιέζουμε ελαφρά με τη σπάτουλα να ενσωματωθούν στην ομελέτα.
  5. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να γυρίσουμε την ομελέτα με τη βοήθεια πιάτου να τψηθεί και από την άλλη πλευρά ή απλώς βάζουμε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά και τη σερβίρουμε αμέσως ζεστή μαζί με το τηγάνι.

Ομελέτα φούρνου με πατάτες, αρακά, μπέικον και φέτα

Μια πλούσια σε γεύση ομελέτα που σερβίρεται σαν πίτα σε ταψάκι.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 8 αβγά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πατάτα βρασμένη, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο μαζί με το πράσινο μέρος
  • 1 φλιτζάνι αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 6 φέτες ζαμπόν ή μπέικον ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. φέτα τρίμμα
  • Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 180οC.
  2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι με 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τους κύβους της πατάτας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέσα τα σοταρισμένα λαχανικά, τον αρακά, το μπέικον και τη φέτα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να φουσκώσει η ομελέτα.
  5. Σερβίρουμε την ομελέτα μαζί με το ταψί.

 

Σφουγγάτο με αγκινάρες

Στην Κρήτη την ομελέτα με λαχανικά τη λένε σφουγγάτο.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 4 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ξυνομυζήθρα
  • 2 αγκινάρες καθαρισμένες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες) κομμένες σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Μέντα ή δυόσμος

Εκτέλεση

  1. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες τις καθαρίζουμε και ζεματάμε τους πάτους σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν τους κόβετε σε φέτες.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τις αγκινάρες και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε και το βούτυρο στο τηγάνι να λιώσει.
  3. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε την ξυνομυζήθρα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τις αγκινάρες στο τηγάνι.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μετά από λίγο και με μια σπάτουλα ανοίγουμε κατά διαστήματα δρόμο στο αβγό ώστε να πάει από κάτω και να ψηθεί.
  5. Με τη βοήθεια πιάτου γυρίζουμε την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη και στο τέλος σερβίρουμε την ομελέτα σε πιάτα πασπαλίζοντας με μέντα, δυόσμο ή άλλο μυρωδικό της επιλογής μας.

 

Τιριτιτίμ

Ομελέτα με κολοκύθια φτιάχνουν σε όλο τον κόσμο. Στη Σύρο όμως τη συγκεκριμένη ομελέτα τη λένε τιριτιτίμ και είναι σκέτο γλύκισμα!

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 4 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες ή κυβάκια αν είναι μεγάλα
  • 6 αβγά
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μερικά φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια όπως περιγράφεται στα υλικά.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και τα κολοκύθια για 9-10 λεπτά. Ενδιάμεσα αλατίζουμε ελαφρά.
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με αλατοπίπερο και λίγο νερό και περιχύνουμε τα κολοκύθια στο τηγάνι. Με μια σπάτουλα ανοίγουμε την ομελέτα κάθε τόσο σε διάφορα σημεία για να πηγαίνει από κάτω το αβγό.
  • Αφού πάρει χρώμα η κάτω πλευρά, με τη βοήθεια πιάτου τη γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
  • Σερβίρουμε το τιριτιτίμ πασπαλίζοντας με μαϊντανό ψιλοκομμένο και συνοδεύουμε με φέτα ή άλλο τυρί της επιλογής μας και καλό ψωμί.

 

Μπορείς να δεις ακόμη