Φυτά που είναι επικίνδυνα για το κατοικίδιό σου.

 

 

Τα φυτά ομορφαίνουν το χώρο σου και προσδίδουν μια διαφορετική νότα στη διακόσμηση του. Επιπλέον, παράγουν οξυγόνο και συμβάλλουν θετικά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. Όμως, κάποια από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους μικρούς μας φίλους, τα κατοικίδια. Δες παρακάτω σε ποια από τα πιο κοινά φυτά που έχεις στο σπίτι σου θα πρέπει να δώσεις προσοχή.

 

 

Αλόη

Η αλόη είναι ένα φυτό γνωστό μεταξύ άλλων για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στη γάτα ή στον σκύλο σου, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχεις ώστε να μην την αφήνεις σε μέρη που μπορεί να έχουν εύκολη πρόσβαση. Επικίνδυνος για το μικρό σου φίλο είναι ο χυμός του φυτού, ο οποίος περιέχεται στα φύλλα σου. Σε περίπτωση κατανάλωσης τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, εμετό, μειωμένη όρεξη κι αλλαγή στο χρώμα των ούρων.

 

 

Φίκος (Ficus benjamina)

Είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου. Ο φίκος μπορεί να είναι επικίνδυνος για το κατοικίδιό σου αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχεις τα φύλλα που πέφτουν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως διάρροια ή εμετό, σιελόρροια, μειωμένη όρεξη και φαγούρα σε περίπτωση έντονης επαφής με το δέρμα.

 

 

Φοίνικας Sago 

Ο φοίνικας Sago είναι από τα πιο επικίνδυνα φυτά που κάποιος μπορεί να έχει στο σπίτι του ή στον κήπο του και ο οποίος είναι ιδιαίτερα τοξικός για τους σκύλους. Το φυτό περιέχει την ουσία κυκασίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική και μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια. Μάλιστα, ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον σκύλο σου, οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός. Το καλό είναι, ότι οι σκύλοι δεν έλκονται ιδιαίτερα από το φυτό. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 12 ώρες από την κατανάλωση του φυτού και περιλαμβάνουν: διάρροια, αδυναμία, σπασμούς και αίμα στα κόπρανα. Αν έχεις υποψία ότι ο σκύλος σου κατανάλωσε έστω και μικρή ποσότητα από το φυτό, απευθύνσου αμέσως στον κτηνίατρό σου.

 

Αζαλέα (ροδόδενδρο)

Η αζαλέα είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο φυτό που κοσμεί αρκετά μπαλκόνια, αλλά μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση σε γάτες ή σκύλους. Γενικά τα συμπτώματα είναι ήπια, αλλά αν η κατανάλωση είναι υψηλή τότε μπορεί να οδηγήσει σε κώμα.

 

 

Δράκαινα

Η δράκαινα είναι ένα από τα πιο γνωστά και συνηθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου, η οποία όμως μπορεί να βλάψει τις γάτες ή τους σκύλους. Η κατανάλωσή οποιουδήποτε μέρους του φυτού μπορεί να προκαλέσει εμετούς (ενδεχομένως και με αίμα), μειωμένη όρεξη, σιελόρροια και στις γάτες διεσταλμένες κόρες.

 

 

Στρελίτσια (ή πουλί του παραδείσου)

Πανέμορφο κι  ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό, αλλά δυστυχώς ιδιαίτερα τοξικό για τους μικρούς μας φίλους, καθώς περιέχει κυανιούχο υδρογόνο. Τα συμπτώματα από την κατανάλωσή του περιλαμβάνουν γαστρεντερικά προβλήματα, κάψιμο στο στόμα, απώλεια ελέγχου των κινήσεων.  Σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να επέλθει ακόμη και θάνατος.

 

                         

Πικροδάφνη

Την πικροδάφνη σπάνια τη συναντάμε σε σπίτια. Δεν αποκλείεται όμως να έχεις κάποια στον κήπο σου και φυσικά είναι ένα πολύ συνηθισμένο φυτό που μπορεί να βρεις κάποια στιγμή στη βόλτα με τον σκύλο σου. Η πικροδάφνη μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο κι είναι ιδιαίτερα τοξική λόγω των γλοκοσίδων που περιέχει. Το θετικό είναι ότι οι μικροί μας φίλοι απωθούνται από το μασούλημα του εν λόγω φυτού, αλλά μην ξεχνάς ότι ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Τα συμπτώματα ξεκινάνε 6-12 ώρες μετά την κατανάλωση του φυτού και περιλαμβάνουν κολικούς, διάρροια (πιθανότατα και με αίμα), εφίδρωση, δυσκολία στον συντονισμό των κινήσεων, δύσπνοια, σπασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει θάνατος λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

 

Το «καλό» είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα φυτά, αν και τοξικά για τα ζώα δεν είναι θανατηφόρα και τα συμπτώματα δηλητηρίασης είναι αντιμετωπίσιμα. Με έγκαιρη διάγνωση και περίθαλψη δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Καλό είναι όμως να έχεις πάντα το νου σου προκειμένου να δράσεις εγκαίρως!

 

Μπορείς να δεις ακόμη