Gaming Laptops: Τιμή – Φορητότητα – Επιδόσεις

by k-Admin 3

Η αγορά των laptops έχει αλλάξει αρκετά τους τελευταίους μήνες. Οι διαστάσεις έχουν καταφέρει και έχουν μειωθεί πάρα πολύ και οι επιδόσεις επιτυγχάνονται σε ολοένα και μικρότερες μητρικές. Έτσι έχει μεγαλώσει πολύ η γκάμα φορητών υπολογιστών που μπορείς να επιλέξεις. Υπάρχουν μεγάλοι υπολογιστές με άνεση και επιδόσεις ισάξιες ενός desktop. Το ίδιο εύκολο είναι να βρεις μικρούς και προσιτούς αλλά με αρκετή δύναμη για τo καθημερινό gaming.

Ας εστιάσουμε στην απαιτητικότερη αγορά, αυτή των gaming laptops. Εκεί είναι που ξεχωρίζουν οι κατασκευαστές με ιδέες που περιορίζουν τις διαστάσεις, αυξάνοντας τις επιδόσεις. Φυσικά, έχουν να παλέψουν με τα χρόνια προβλήματα του εξαερισμού και της διάρκειας μιας μπαταρίας. Οι λύσεις είναι πάμπολες κάνοντας κάθε κατασκευή να υλοποιεί με βάση συγκεκριμένους gamers και με συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Υπάρχουν απαιτητικοί gamers, απλοί casual gamers και όλες οι ενδιάμεσες κατηγορίες. Κάθε gamer βρίσκει το laptop του, αρκεί να ξέρει ακριβώς τις ανάγκες του. Η διαδικασία της διαλογής μπορεί να πάρει σε έναν γνώστη αρκετούς μήνες. Θα περάσει πολλές ώρες διαβάζοντας εξαντλητικά reviews και specs κάθε υπολογιστή. Θα αφιερώσει ημέρες ολόκληρες προσπαθώντας να μαντέψει πόσο θα κρατήσει η μπαταρία του, τι σημαίνει να κουβαλάς 3 κιλά στην πλάτη σου και θα ζηλέψει τις λεπτές κατασκευές των λίγων γραμμαρίων. Αν ξεκινήσεις μια τέτοια αναζήτηση θα χαθείς στις λεπτομέρειες. Δες τα πράγματα αφαιρετικά χωρίς την πίεση της άμεσης αγοράς. Ζύγισε τα πράγματα χρησιμοποιώντας απλούς και πρακτικούς κανόνες.

 

 

Οι τρείς αρχές του σωστού Gaming Laptop

Ο μύθος λέει πως κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί το απόλυτο μηχάνημα. Αυτό που θα συνδυάζει τιμή, επιδόσεις και φορητότητα. Μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτή η προφητεία, όλοι μας θα πρέπει να θυσιάσουμε ένα από αυτά για να κρατήσουμε τα άλλα δύο. Επιδόσεις και χαμηλή τιμή, σημαίνει μεγάλος όγκος. Χάνεις λοιπόν τη φορητότητα. Φορητότητα με επιδόσεις συνεπάγονται υψηλή τιμή.

Να λοιπόν ποιο είναι το πρώτο σου βήμα. Να διαλέξεις σε ποια από τις τρείς αρχές θα δώσεις τη μεγαλύτερη αξία. Η πρώτη παγίδα έρχεται με την τιμή. Το υψηλό κόστος δεν είναι πάντα εγγύηση ότι θα έχεις και επιδόσεις και φορητότητα. Και αυτό γιατί οι επιδόσεις (οι πραγματικά υψηλές επιδόσεις) απαιτούν μεγάλες διαστάσεις.

 

Τι να περιμένεις;

 

Κόστος

Τα χαμηλότερου κόστους gaming laptops έρχονται με βάρος περίπου 2,5 με 3 κιλά. Ένας μέσος όρος πάχους είναι περίπου τα 25 χιλιοστά με ελάχιστες περιπτώσεις να ξεπερνούν τα 35. Εκείνα είναι τα λεγόμενα desktop replacements. Μία εξίσωση που αξίζει να θυμάσαι είναι η εξής: Μέγεθος & Χαμηλή τιμή = Απλά υλικά.

Τα απλά υλικά περιορίζονται σε ελαφριά πλαστικά. Οι κατασκευές τους δεν είναι τόσο όμορφες στην αφή, χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα. Κάτι τέτοιο μπορεί να δουλέψει και σαν πλεονέκτημα, κρατώντας το βάρος χαμηλά. Το αντίθετο θα συνέβαινε αν είχες να κάνεις με μεταλλικά μέρη. Το βάρος θα εκτοξευόταν, αλλά συνήθως αυτές οι κατασκευές είναι πολύ πιο όμορφες και στιβαρές.

 

Μέγεθος

Το μεγάλο μέγεθος επιτρέπει άνεση στον εξαερισμό. Τα απλά υλικά συνεπάγονται ευκολία στην επιδιόρθωση και όταν χρειαστεί να αλλαχθούν, τα ανταλλακτικά είναι χαμηλού κόστους. Το μεγάλο μέγεθος προσφέρει τον απαραίτητο χώρο για μια μεγάλη και άνετη μπαταρία.

Τα μικρότερα μεγέθη έχουν ύψη που κυμαίνονται στα 18 χιλιοστά με βάρος κάτω των 2 κιλών. Αυτό βοηθάει στη φορητότητα αλλά όχι τόσο στις επιδόσεις.

 

Πλεονεκτήματα του όγκου

Η ελευθερία στο να σχεδιάσεις ένα gaming laptop με μεγάλο όγκο, είναι πως δεν πονοκεφαλιάζεις για τον εξαερισμό του. Οι μεγάλοι ανεμιστήρες χωράνε εύκολα σε ένα μεγάλο σασί, όπως και οι ψήκτρες έχουν περισσότερο μεταλλικό υλικό για να δρομολογήσουν τη ζέστη σε αυτούς.

Η διαχείριση της θερμότητας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις επιδόσεις. Ένα gaming laptop που στριμώχνει τα εξαρτήματά του θα φτάσει νωρίς τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών στα θερμοκρασιακά τους όρια. Και η φυσική αντίδρασή τους θα είναι να κόψουν την κατανάλωση ενέργειας για να μην υπερθερμανθούν. Αποτέλεσμα; Μείωση των FPS, κολλήματα στο παιχνίδι, θόρυβος από τους ανεμιστήρες που λειτουργούν συχνότερα και δυνατότερα.

Μην ξεχνάς και την οθόνη που έρχεται με το μηχάνημά σου. Απαιτείς μεγάλες αναλύσεις και για να τις χαρείς θα χρειαστείς και μεγάλες οθόνες. Δεν είναι παράλογο να παίζεις σε 17 ίντσες. Οτιδήποτε λιγότερο είναι έκπτωση που οι gamers δεν θα κάνουν εύκολα. Οι περισσότεροι μάλιστα θα παραπονεθούν αφού οι 17 ίντσες φαίνονται λίγες σε σχέση με τα monitors που αγαπούν. Αλλά πόσο μεγάλη τσάντα να κουβαλήσεις για ένα laptop;

 

Πλεονεκτήματα του μικρού μεγέθους 

Στα gaming laptops το μικρό μέγεθος είναι πολυτέλεια και όχι ανάγκη. Τις περισσότερες φορές οι θυσίες σε χαρακτηριστικά είναι σημαντικές, και αυτό δεν είναι κάτι που ταιριάζει με τη φιλοσοφία του gaming laptop. Βέβαια, θα έλεγε κανείς πως ένα laptop που δεν μεταφέρεται εύκολα, είναι ουσιαστικά ένα μικρό desktop. Η ανάγκη να μεταφέρεις το PC σου και να παίζεις οπουδήποτε είναι ο μοναδικός λόγος που γεννήθηκε το gaming laptop. Προς το παρόν το μικρό μέγεθος παραμένει ακριβοπληρωμένη πολυτέλεια για την πλειοψηφία των αγοραστών. Το μοναδικό πραγματικό σημείο που υπερτερεί ένα λεπτό laptop είναι η διάρκεια φόρτισης της μπαταρίας. Η οποία είναι μικρότερη αφού και η μπαταρία είναι μικρότερη, αλλά και γιατί το μηχάνημα δεν ζητάει πολλή ενέργεια.

 

Μειονεκτήματα του μικρού μεγέθους

Ο χρόνος κυλάει εις βάρος όλων των ηλεκτρονικών. Για τα gaming laptops αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο. Ένα πρόβλημα που αναπτύσσεται με τον καιρό είναι η συσσώρευση σκόνης μέσα στους ανεμιστήρες. Τα ογκώδη laptop κάνουν άριστη δουλειά και με λίγο σκονισμένο εσωτερικό. Τα μικρότερα, όχι και τόσο. Θα χρειάζεσαι συχνότερο καθαρισμό και μεγαλύτερη προσοχή μαζί τους.

 

 

Τιμή

Η τιμή είναι λογικό να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ευτυχώς μέσα σε αυτούς που μεταβάλλονται δεν είναι η ποιότητα κατασκευής. Όλα τα gaming laptops του 2017 ήταν άριστα κατασκευασμένα, χωρίς προχειρότητες και μειώσεις στην αντοχή των υλικών. Αυτό δεν είναι κάτι που φαίνεται ότι θα αλλάξει μέσα στο τρέχον έτος.

Φυσικά ανάλογα με τα “σωθικά” ενός υπολογιστή έρχεται και το κόστος. Στα gaming laptops αυτό το φαινόμενο είναι εντονότερο. Εδώ ο κάθε κατασκευαστής δεν μένει σε ένα – δυο διαφορετικά σχέδια για τα μηχανήματά του. Κάθε μοντέλο έχει συγκεκριμένα πράγματα που θέλει να ικανοποιήσει, και οι διαφορές ανάμεσα σε δύο μηχανήματα με όμοια χαρακτηριστικά μπορεί να είναι μεγάλες.

Αρχικά το σχήμα, ο σχεδιασμός και η αισθητική του, δηλαδή τα πρώτα πράγματα που αντιλαμβάνεσαι με γυμνό μάτι. Μετά είναι οι ιδιαιτερότητες κάθε μοντέλου που μεταφράζονται σε έξυπνες λύσεις για εξαερισμό, εξοικονόμηση ενέργειας και χώρου, η διάταξη και ο φωτισμός του πληκτρολογίου. Εδώ η τιμή εκφράζει την προσοχή που δόθηκε και την πρωτότυπη σκέψη που χρειάστηκε. Ένα παράδειγμα είναι ο τρόπος που δρομολογείται η επιπλέον θερμότητα. Μια απλή λύση είναι να τη διώξεις στα πλάγια, και ειδικά στην δεξιά πλευρά. Αυτό είναι μεγάλο αρνητικό γιατί εκεί βρίσκεται το mouse και καταλήγεις να ζεσταίνεις το χέρι σου. Μια έξυπνη δρομολόγηση του αέρα είναι κάτι που κοστίζει, και θα φανεί στην τελική τιμή.

Οι πραγματικά ακριβές λύσεις φέρουν και υποστήριξη για thunderbolt 3. Και εκεί είναι που το κόστος και οι επιδόσεις εκτοξεύονται. Η δυνατότητα να προσθέτεις εξωτερικές κάρτες γραφικών είναι ίσως υπερβολή και ακόμα δεν αξίζει να επενδύσεις.

 

Επεξεργαστές & GPU

Πρόκειται για δύο βασικά κομμάτια του gaming laptop που επηρεάζουν τις επιδόσεις και την τιμή, αλλά και το μέγεθος. Δεν θα πούμε πολλά γιατί ο κόσμος τους είναι ρευστός, αλλά θα δούμε τα βασικά. Για την Intel η 8η γενιά επεξεργαστών που συχνά προτείνεται, είναι όσοι καταναλώνουν 15watt ενέργειας. Αυτό δεν θα αρκέσει για gaming. Χρειάζεται ένας δυνατός επεξεργαστής σαν τους Coffee Lake με 6 cores και κατανάλωση 45watt.

Η κάρτα γραφικών είναι η πραγματική καρδιά του gaming laptop. Θα περιμένουμε την NVIDA Volta να κάνει την εμφάνισή της αργά μέσα στο 2018. Μέχρι τότε όμως δεν είναι πως δεν έχεις καλές λύσεις. Τα γνωστότερα παιχνίδια παίζουν σε πολλά frames και σε ένα σχετικά απλό gaming laptop.

 

Οθόνη

Το laptop σου θα εκφραστεί μέσα από την οθόνη σου. Και σίγουρα δεν θέλεις να έχεις ένα απλό monitor μπροστά σου. Πάντως υπάρχουν πράγματα που δεν αξίζει να επενδύσεις όσον αφορά το monitor. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις κάτι με 4Κ οθόνη, γιατί το παραπάνω κόστος είναι καλύτερο να το επενδύσεις αλλού. Κάθε gaming laptop θα μπορεί να δώσει 4Κ σήμα και είναι πολύ καλύτερο να το χαρείς σε μια μεγάλη τηλεόραση. Όχι στις 17 (το πολύ) ίντσες του laptop σου. Καλύτερα να προτιμήσεις μια οθόνη με δυνατότητα ανανέωσης 120Hz και ανάλυσης 1080p παρά 60Hz και 4Κ. Μέσα στο 2018 θα αρχίσεις να βλέπεις πολλά gaming laptops με οθόνες στα 120Hz. Αυτά θα πρέπει να τα βάλεις στο μάτι, γιατί η διαφορά στο gaming είναι τεράστια. Αξίζει να τα βάλεις σε προτεραιότητα.

 

Εγγύηση, Updates, Εξυπηρέτηση

Κάτι που ξεχνάμε να ελέγξουμε είναι τι μας προσφέρει ο κάθε κατασκευαστής από άποψη εγγύησης και πόσο εύκολα μπορούν να σε εξυπηρετήσουν μετά την αγορά. Πράγματα όπως τα συχνά updates είναι κάτι άλλο που δεν κοιτάμε συχνά. Δεν θέλεις ένα ανώνυμο laptop που δεν θα μπορείς να βρεις αυτόν που σου το έδωσε. Προτίμησε μεγάλες εταιρίες που ξέρεις πως μπορείς να βασιστείς  στην υποστήριξη πελατών.

Μπορείς να δεις ακόμη