|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Πώς να κάνεις το φούρνο σου να λάμπει!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Δες πώς θα καθαρίσεις αποτελεσματικά, χωρίς χημικά και μεγάλο κόπο το φούρνο της κουζίνας σου.

Όσο στενή κι αν είναι η σχέση σου με τη μαγειρική, όταν ο φούρνος της κουζίνας σου γεμίσει λεκέδες από καμένα λίπη και μυρωδιές, μια κρυολουσία την αισθάνεσαι. Δεν θέλεις το γαλακτομπούρεκό σου να μυρίζει μουσακά, ούτε το παστίτσιο σου σαν μπακλαβάς. Οπότε είναι ξεκάθαρο πως ο φούρνος θέλει καθάρισμα. Ακόμα κι αν διαθέτει πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού, ή πυρόλυση, ο φούρνος χρειάζεται ένα γρήγορο καθάρισμα μετά από κάθε μαγείρεμα κι ένα εμπεριστατωμένο μια στο τόσο.

 

Για να μην γίνουν πραγματικά δύσκολοι οι λεκέδες του φούρνου:

  • Τον σκουπίζεις κάθε φορά μετά το μαγείρεμα μ’ ένα βρεγμένο πανί, για να φεύγουν τα «φρέσκα» λίπη. Τα πανάκια από μικροϊνες είναι πολύ αποτελεσματικά.
  • Αν τα λίπη είναι έντονα πρόσθεσε λίγο σαπούνι, ή απορρυπαντικό πιάτων στο πανί (ή σε σφουγγάρι αλλά όχι από τη σκληρή πλευρά) και τρίψε τα μ’ αυτό.
  • Αν τρέξουν λάδια, ή υγρά την ώρα που τοποθετείς ένα ταψί με φαγητό στο φούρνο καθάρισέ τα αμέσως, πριν προλάβουν να καούν, γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο μετά.
  • Δεν αφήνεις τους ίδιους λεκέδες να ψήνονται ξανά και ξανά γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαριστούν μετά.
  • Δεν ξεχειλίζεις ποτέ τα ταψιά γιατί είναι σίγουρο πως θα τρέξουν λίπη και υγρά κατά το ψήσιμο και θα λερωθεί ο φούρνος.

 

 

Τι θα χρειαστείς για ένα καλό καθάρισμα:

  • 1 ζευγάρι γάντια γενικού καθαρισμού
  • Σφουγγάρι πιάτων
  • Βούρτσα μεταλλική, ή συρμάτινο σφουγγαράκι για τις σχάρες
  • 1 πλαστικό μπουκάλι σπρέι
  • 1 κουτάλι
  • Πράσινο σαπούνι, ή απορρυπαντικό πιάτων
  • Μαγειρική σόδα
  • Ξύδι λευκό
  • Αμμωνία
  • 1 παλιά οδοντόβουρτσα

1ο βήμα:

Αφαίρεσε ταψιά, σχάρες ή άλλα αφαιρούμενα μέρη, τα οποία μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων. Διαφορετικά, αφαίρεσε τις σχάρες όσο είναι ακόμα ζεστές και ξύσε τα υπολείμματα φαγητού με μια μεταλλική βούρτσα, ή με συρμάτινο σφουγγαράκι που θα βουτάς σε σαπουνάδα, πριν προλάβουν να σκληρύνουν και να μαυρίσουν επάνω της. Για τα ταψιά χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι πιάτων.

 

2ο βήμα:

Αν οι λεκέδες είναι έντονοι το καθάρισμα του φούρνου μπορεί να γίνει πιο εύκολο αν αυτός είναι κάπως χλιαρός. Η πόρτα, όμως, του φούρνου, τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά, πρέπει να καθαρίζεται πάντα κρύα, με τη χρήση ζεστού νερού.

 

3ο βήμα:

Επίλεξε ένα φυσικό καθαριστικό:

Α: σόδα και ξύδι

Μ’ ένα νωπό σφουγγάρι «πέρνα» όλο το εσωτερικό του φούρνου. Πασπάλισε τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειές του. Γέμισε το πλαστικό μπουκάλι με το λευκό ξύδι και ψέκασε σ’ όλο το εσωτερικό του (πρόσεξε να μην ψεκάσεις τις τρύπες εξαερισμού). Όταν το ξύδι πέσει πάνω στη σόδα το μείγμα θ’ αρχίσει ν’ αφρίζει –άφησέ το ν’ αντιδράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξύσε τους σκληρούς λεκέδες ελαφρά με την ειδική σπάτουλα καθαρίσματος (χωρίς πίεση, για να μην γρατζουνιστεί ο φούρνος). Σκούπισε με βρεγμένο σφουγγάρι, ή πανάκι κι άφησε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει και να ξεμυρίσει φυσικά.

 

Β: αμμωνία

Γέμισε ένα κατσαρολάκι με νερό και διάλυσε μέσα ένα φακελάκι αμμωνία ζαχαροπλαστικής. Βράσε το μείγμα για 1-2 λεπτά, απομάκρυνέ το από τη φωτιά και βάλε το κατσαρολάκι στο φούρνο της κουζίνας. Κλείσε την πόρτα κι άφησε όλη τη νύχτα να δράσει. Το πρωί σκούπισε το φούρνο και τις σχάρες με πανί. Τα λίπη θα φύγουν πολύ εύκολα!

 

Γ: σόδα και αλάτι

Άφησε το φούρνο να κρυώσει, αφαίρεσε τις σχάρες κι άφησέ τις να μουλιάζουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα. Σ’ ένα μπολ ανακάτευσε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρώμικος πρόσθεσε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγο λευκό ξύδι (για άρωμα κι αντισηψία), ή απορρυπαντικό πιάτων. Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, φόρα γάντια κι άρχισε το τρίψιμο μ’ ένα σφουγγάρι. Στις «δύσκολες» γωνίες χρησιμοποίησε οδοντόβουρτσα. Άφησε το διάλυμα για μερικά λεπτά ακόμα να δράσει. Στο μεταξύ τρίψε τις σχάρες μ’ ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Ξέπλυνε κι άφησε να στεγνώσουν. Τέλος, πέρνα μ’ ένα υγρό πανί, ή βέτεξ και τα καμένα λίπη φεύγουν μόνα τους!

 

 

 

Δείτε ακόμη

  • Παγωτό καφέ

    Παγωτό καφέ

        Από την Ιωάννα Σταμούλου Παγωτό με γεύση εσπρέσο και βελούδινη υφή.     Υλικά: 350ml κρέμα γάλακτος 35%

  • Καλοκαιρινές μακαρονάδες

    Καλοκαιρινές μακαρονάδες

        Από την Ιωάννα Σταμούλου Μυστικά και tips για επιτυχημένα πιάτα ζυμαρικών που μοσχοβολούν καλοκαίρι. Τα ζυμαρικά είναι πάντα

  • Γεμιστά του καλοκαιριού

    Γεμιστά του καλοκαιριού

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Στη συγκεκριμένη εκδοχή θα γεμίσουμε μόνο ντομάτες και πράσινες πιπεριές, μπορούμε όμως να

  • Παπουτσάκια

    Παπουτσάκια

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Το αντίπαλο δέος του μουσακά είναι ένα κομψό πιάτο με μελιτζάνες κομμένες στη

  • Τι είναι το mirin;

    Τι είναι το mirin;

        Από την Ιωάννα Σταμούλου Πρόκειται για ένα από τα βασικά συστατικά της ιαπωνικής κουζίνας που χρησιμοποιείται καθημερινά και

  • Τα φρούτα του καλοκαιριού

    Τα φρούτα του καλοκαιριού

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Είναι πολύχρωμα, γλυκά και ζουμερά, άκρως δροσιστικά και γεμάτα θρεπτικές ουσίες. Ας δούμε

  • Frozen yogurt από σπίτι!

    Frozen yogurt από σπίτι!

        Από την Ιωάννα Σταμούλου Φτιάχνουμε το δικό μας frozen yogurt χρησιμοποιώντας φρέσκο γιαούρτι και φρούτα της επιλογής μας

  • Η μελιτζάνα στα πάνω της!

    Η μελιτζάνα στα πάνω της!

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Η καλοκαιρινή μελιτζάνα είναι ό,τι καλύτερο για τα μαγειρέματά μας. Και την αξιοποιούμε

  • Ιούλιος ο μεγαλοπρεπής

    Ιούλιος ο μεγαλοπρεπής

        Από την Ιωάννα Σταμούλου   Ο έβδομος μήνας του χρόνου είναι ο πιο ζεστός του καλοκαιριού και έρχεται