Gaming monitors με Nvidia G-Sync & AMD FreeSync

Εάν έχεις έρθει ποτέ αντιμέτωπος με “screen tearing” κατά τη διάρκεια ενός PC game, τότε γνωρίζεις πόσο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι σου. Για όσους δεν γνωρίζουν το παραπάνω φαινόμενο, προκύπτει όταν τα frames που παράγονται από την κάρτα γραφικών ξεπερνάνε τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Το αποτέλεσμα είναι να φαίνεται η εικόνα να κόβεται σε οριζόντια κομμάτια. Η ενεργοποίηση του V-Sync μέσα από τις ρυθμίσεις γραφικών ενός τίτλου, μπορεί να μειώσει το screen tearing. Ωστόσο, ενδέχεται αυτή η ρύθμιση να μειώσει αισθητά την απόδοση των γραφικών.

 

 

Τόσο η Nvidia όσο και η AMD έχουν αναπτύξει τις δικές τους τεχνολογίες για να λύσουν προβλήματα απόδοσης, που έχουν να κάνουν με τα σταθερά frames. Και οι δύο τεχνολογίες, Nvidia G-Sync και AMD FreeSync αντίστοιχα, βασίζονται στην τεχνολογία προσαρμοστικού συγχρονισμού (adaptive refresh rate) και τις συναντάμε σε πολλά gaming monitors. Παρακάτω θα δούμε τις βασικές διαφορές των εν λόγω τεχνολογιών και πώς μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση γραφικών.

 

Κατανοώντας το refresh rate στα gaming monitors

Για να κατανοήσεις απόλυτα τον «ρόλο» των Nvidia G-Sync και AMD FreeSync σε μια gaming οθόνη, θα πρέπει να γνωρίζεις τι σημαίνει το “refresh rate”.

To refresh rate δηλώνει τον αριθμό των καρέ που μπορεί να προβάλει μία οθόνη σε ένα δευτερόλεπτο (δηλαδή το πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα) και μετριέται σε Hz. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανανέωσης τόσο πιο ομαλή είναι κι η εναλλαγή των κινούμενων εικόνων στην οθόνη. Ένα τυπικό PC monitor παρέχει ρυθμό ανανέωσης 60Hz, αλλά τα πιο σύγχρονα gaming monitors μπορούν να φτάσουν μέχρι 240Hz.

Ο υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στο gaming, καθώς επιτρέπει στην οθόνη να συγχρονίζεται με τις γρήγορες κινήσεις του παίκτη. Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο gaming mouse, μπορεί να αναφέρει τη θέση του (Polling Rate) μέχρι και 1000 φορές το δευτερόλεπτο, την ίδια στιγμή που τα σύγχρονα gaming PCs μπορούν να «τρέξουν» competitive games όπως το Counter-Strike: Global Offensive ή το Fortnite, σε εκατοντάδες καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Έχοντας μια οθόνη που μπορεί να συμβαδίσει με όλα τα παραπάνω, έχεις μεγάλο πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια του gaming, ειδικά στα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Επιπλέον, μόλις φτάσεις σε ένα τέτοιο επίπεδο refresh rate, άλλοι παράγοντες όπως ο χρόνος απόκρισης και η καθυστέρηση εισόδου (input lag ή input latency) γίνονται πιο αισθητοί όταν τα ζητούμενα είναι η εξαιρετικά ομαλή εικόνα και η καλύτερη απόδοση στο παιχνίδι.

 

Βασική διαφορά μεταξύ Nvidia G-Sync και AMD FreeSync

Τα G-Sync και FreeSync έχουν σχεδιαστεί για να εξομαλύνουν το παιχνίδι, μειώνοντας την καθυστέρηση εισόδου (input lag) και αποτρέποντας το screen tearing. Χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να το πετύχουν αυτό, αλλά η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους είναι το πώς διανέμονται. Ειδικότερα, το G-Sync της Nvidia παράγεται αποκλειστικά από την ίδια την εταιρεία. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι κατασκευαστές οθονών πρέπει να προμηθευτούν το σχετικό chip από την Nvidia, το οποίο συνοδεύεται κι από την άδεια χρήσης της τεχνολογίας. Αντίθετα, το FreeSync βασίζεται σε υλικό ανοιχτού κώδικα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό ή και άδεια χρήσης από την AMD, για να ενσωματώσουν την τεχνολογία FreeSync στις οθόνες τους.

 

 

 

Διαφορές τιμής – απόδοσης

Κατά την έρευνα αγοράς για gaming οθόνη, ίσως παρατηρήσεις ότι τα gaming monitors με Nvidia G-Sync είναι συνήθως ακριβότερα από τα αντίστοιχα με AMD FreeSync. Αυτό δεν σημαίνει πως το πιο ακριβό μοντέλο είναι το ιδανικό για εσένα ή πως θα έχει την καλύτερη απόδοση. Αρχικά, η κάθε τεχνολογία προσαρμοστικού συγχρονισμού λειτουργεί μόνο με την αντίστοιχη κάρτα γραφικών. Δηλαδή, εάν διαθέτεις κάρτα γραφικών με chipset Nvidia, μπορείς να αξιοποιήσεις μόνο το G-Sync. Αντίστοιχα, εάν έχεις κάρτα γραφικών της AMD, θα λειτουργεί μόνο με οθόνη συμβατή με FreeSync.

Σε ό,τι αφορά στο υψηλότερο κόστος στα G-Sync monitors, αυτό προκύπτει λόγω του ειδικού τσιπ που χρειάζονται οι οθόνες για να αξιοποιήσουν την εν λόγω τεχνολογία, που παράγεται αποκλειστικά από την Nvidia. Αυτό από μόνο του μπορεί να αυξήσει αρκετά το κόστος κατασκευής της κάθε οθόνης.

Σε επίπεδο απόδοσης, κι οι δύο τεχνολογίες έχουν περιορισμούς σχετικά με το πόσο μπορεί να αυξομειωθεί ο ρυθμός ανανέωσης, κάτι που εξαρτάται από τον τύπο οθόνης. Για παράδειγμα, συναντάμε gaming monitors που ξεπερνάνε τα 144Hz και φτάνουν μέχρι 250Hz ενώ άλλες οθόνες περιορίζονται στα 60Hz. Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές οθονών συνδυάζουν και δικές τους τεχνολογίες για να παρέχουν καλύτερο προσαρμοστικό ρυθμό ανανέωσης, που μπορεί να προσαρμοστεί σε πιο χαμηλές πτώσεις ρυθμού καρέ.

Τι να επιλέξω

Όπως προαναφέρθηκε, κάθε μία τεχνολογία προσαρμοστικού συγχρονισμού λειτουργεί μόνο με την αντίστοιχη κάρτα γραφικών. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι η αγορά οθόνης αποτελεί μια επένδυση που θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Ακόμα κι αν αναβαθμίσεις τον υπολογιστή σου μετά από 5-7 χρόνια, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσεις με την ίδια οθόνη.

Αφού έχεις αποφασίσει να επενδύσεις σε ένα καινούργιο gaming monitor για τον υπολογιστή σου κι έχεις επιλέξει τα βασικά χαρακτηριστικά που επιθυμείς, σε ό,τι αφορά διαστάσεις, ανάλυση, ρυθμός ανανέωσης, μένει μόνο να επιλέξεις ανάμεσα σε G-Sync και FreeSync με βάση το chipset της κάρτας γραφικών σου. Τώρα, ίσως να σκέφτεσαι ότι, επιλέγοντας ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες συγχρονισμού, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να δεσμευτείς με τη μία εταιρεία ή την άλλη σε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας γραφικών (ή ολόκληρου του υπολογιστή). Η απάντηση είναι «και ναι και όχι».

 

 

Από τη μία, όταν γίνεται λόγος για οθόνες gaming όπως η Asus ROG Strix XG32VQR 32″ Curved Monitor, η επιλογή συμβατής (με την κάρτα σου) τεχνολογίας συγχρονισμού είναι απαραίτητη, εάν θέλεις να βιώσεις μια πραγματικά εξαιρετική εμπειρία gaming. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και μοντέλα που σε βγάζουν από αυτό το δίλημμα, αφού είναι συμβατές και με τις δύο τεχνολογίες συγχρονισμού. Ενδεικτικά, με οθόνες όπως οι Samsung Odyssey LC27G75TQSUXEN 27″ Gaming Monitor και Gigabyte Aorus KD25F 25″ 240Hz Gaming Monitor, θα απολαμβάνεις κορυφαίες επιδόσεις για πολλά χρόνια ενώ παράλληλα εξασφαλίζεις συμβατότητα και με τις δύο τεχνολογίες συγχρονισμού. Έτσι, ακόμα κι αν στο μέλλον αναβαθμίσεις το gaming PC σου, θα συνεχίσεις να απολαμβάνεις τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εν λόγω τεχνολογίες, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή της κάρτας γραφικών.

Εν κατακλείδι, ασφαλώς και υπάρχουν gaming οθόνες με εξαιρετική απόδοση σε επίπεδο ανάλυσης, χρωμάτων, G2G (Grey to Grey, γκρι σε γκρι), ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούν τεχνολογία adaptive refresh rate. Ωστόσο, εάν είσαι ενθουσιώδης gamer και θέλεις πάντα το καλύτερο, οι τεχνολογίες της Nvidia και της AMD είναι απαραίτητο συστατικό για κορυφαία εμπειρία gaming. Με άλλα λόγια, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με ένα gaming monitor που δεν υποστηρίζει G-Sync ή FreeSync.

 

Μπορείς να δεις ακόμη