Gaming mouse: Τι σημαίνει εργονομικός σχεδιασμός;

by k-Admin 3

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά ενός gaming mouse είναι πλέον απαραίτητη για πολλούς χρήστες υπολογιστών, είτε πρόκειται απλά για την ολοκλήρωση του gaming PC τους, είτε πρόκειται για μια σοβαρή επένδυση που θα βελτιώσει την εμπειρία gaming. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα που πολλοί gamers δεν γνωρίζουν. Η αγορά ενός gaming mouse δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βελτιωθούν δραστικά οι δεξιότητές σου. Σίγουρα, ένα gaming ποντίκι μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά αν η αγορά προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνεις λάθος επιλογή, που σημαίνει ότι θα ξοδέψεις τα χρήματά σου σε χαρακτηριστικά που ίσως να μην χρειαστείς ποτέ.

 

 

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, οι περισσότεροι επαγγελματίες παίκτες στο χώρο των eSports κερδίζουν πραγματικά όλους τους αγώνες με gaming mice που προσφέρουν τα βασικά. Πολλοί παίκτες, μάλιστα, έχουν δηλώσει και επίσημα ότι προτιμούν να παίζουν με ένα “απλό” gaming mouse απλώς και μόνο επειδή αισθάνονται πιο άνετα με αυτό. Αυτό από μόνο του μας λέει πολλά για τις προτεραιότητες που πρέπει να βάζουμε όταν εξετάζουμε την αγορά ενός gaming mouse.


Γιατί όλα ξεκινούν από την εργονομία

Στην “ιεράρχηση” κριτηρίων κατά την επιλογή ενός gaming mouse, η εργονομία πρέπει να έρχεται πρώτη. Ειδικά όταν αυτό προορίζεται για πολύωρο και απαιτητικό gaming, θα στηρίξει αποτελεσματικά το χέρι σου και θα σε “κρατήσει” συγκεντρωμένο στο παιχνίδι.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εργονομία ενός gaming mouse είναι το μέγεθος και το σχήμα του, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ανατομική λαβή που θα εφαρμόζει στην παλάμη του χεριού σου παρέχοντας ομαλότερη κίνηση χωρίς να καταπονούνται ο καρπός και τα δάχτυλα μετά από πολύωρη χρήση.

Βέβαια, το πόσο εργονομικό είναι ένα ποντίκι εξαρτάται και από το πόσο καλά ταιριάζει στη φυσική καμπύλη του χεριού σου. Για παράδειγμα, ένα ογκώδες ποντίκι (σε σχέση με το χέρι σου) μπορεί να διατηρεί τον καρπό συνεχώς λυγισμένο υπό άβολη γωνία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε παθήσεις όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα κ.ά. Για το λόγο αυτό δώσε προσοχή στον τρόπο/ τεχνική που πιάνεις το ποντίκι σου. Παρακάτω θα βρεις τις τρεις κύριες τεχνικές πιασίματος του ποντικιού για να γνωρίζεις τι θα πρέπει να επιλέξεις (ανάλογα με τον τρόπο που σε βολεύει να κρατάς το ποντίκι).
Palm Grip

Με αυτόν τον τύπο λαβής, αφήνεις ολόκληρο το χέρι σου πάνω στην επιφάνεια του ποντικιού χρησιμοποιώντας την παλάμη σου για να μετακινήσεις το ποντίκι. Είναι ο πιο ξεκούραστος τρόπος κρατήματος, αν και είναι λιγότερο ακριβής, γι` αυτό και δεν ενδείκνυται για τους gamers που απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις τους. Τα ποντίκια που προσφέρουν αυτόν τον τρόπο χρήσης είναι συνήθως μεγαλύτερα, ενώ χαρακτηρίζονται από ένα μεγάλο εξόγκωμα στο πίσω άκρο τους, έτσι ώστε να ξεκουράζεται εκεί η παλάμη του χρήστη.

Claw Grip

H ονομασία της συγκεκριμένης λαβής προέρχεται από τον τρόπο που κρατάει το ποντίκι ο χρήστης, όπου ναι μεν η παλάμη στηρίζεται στο πίσω άκρο, αλλά τα δάχτυλα παίρνουν γαμψό σχήμα και για τον έλεγχο του ποντικιού χρησιμοποιείται ο αντίχειρας, ο παράμεσος και το μικρό δάχτυλο. Έτσι, ο χρήστης πετυχαίνει μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με την προηγούμενη λαβή. Τα ποντίκια που προσφέρουν αυτόν τον τρόπο χρήσης έχουν συνήθως μεγαλύτερο μήκος και κοίλες επιφάνειες, ώστε να είναι εύκολη η μετακίνηση τους. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αυτή η λαβή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε ποντίκια που δεν διαθέτουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Fingertip Grip

Με αυτή την τεχνική κρατήματος, ο έλεγχος του ποντικιού γίνεται εξ ολοκλήρου με τα δάχτυλα. Αυτή η λαβή προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά είναι επίσης και η πιο κουραστική. Τα ποντίκια αυτά τείνουν να είναι μικρότερα και πιο επίπεδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι συγκεκριμένες λαβές δεν αποτελούν κανόνες για τον τρόπο χρήσης του ποντικιού. Τα χέρια του καθενός είναι διαφορετικά και μπορεί να πιάνει το ποντίκι με ένα συνδυασμό των παραπάνω τρόπων. Με αυτό κατά νου, μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες του χώρου, όπως Logitech, Razer, SteelSeries, Cooler Master και άλλες έχουν εισάγει μια σειρά από gaming mice που εφαρμόζουν το ίδιο άνετα σε διαφορετικούς τύπους χεριών. Μάλιστα, ορισμένα ποντίκια προσφέρουν πολλές επιλογές προσαρμογής, από σχήμα, μέγεθος και βάρος, μέχρι και τη δυνατότητα προσθήκης επιπλέον πλήκτρων (όπως το Razer Naga Trinity MOBA / MMO Gaming Mouse).

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ποντίκια που σου επιτρέπουν να τους προσθέσεις ή να τους αφαιρέσεις κομμάτια στις πλαϊνές πλευρές ανάλογα με τις απαιτήσεις του χεριού σου ή/ και περιλαμβάνουν αποσπώμενα βαρίδια για να ρυθμίσεις το βάρος και να πετύχεις την ιδανική ισορροπία και την τέλεια αίσθηση. Βέβαια, όπως θα δούμε στη συνέχεια, στον εργονομικό σχεδιασμό ενός ποντικιού συμβάλουν και άλλα χαρακτηριστικά, όπως η αντιολισθητική επιφάνεια, η αίσθηση των πλήκτρων, αλλά και άλλες παραμετροποιήσεις που μπορεί να προσφέρει αυτό.

Αντιολισθητικές επιφάνειες

Στα περισσότερα gaming mice συναντάμε ελαστικό φινίρισμα και αντιολισθητικές λαβές σε “στρατηγικά” σημεία για τέλεια τοποθέτηση στο χέρι και μεγαλύτερη ακρίβεια στη χρήση. Γενικότερα, η αντιολισθητική επιφάνεια προσφέρει βέλτιστη πρόσφυση, που σημαίνει ότι όσο και να ιδρώσει η παλάμη σου, το ποντίκι δεν πρόκειται να φύγει από το χέρι σου. Επιπλέον, ορισμένα μοντέλα όπως το Razer Abyssus V2 Ambidexterous Gaming Mouse έχουν ανατομικές πλαϊνές λαβές που έχουν επικαλυφθεί με καουτσούκ για να παρέχουν πρόσθετο έλεγχο που είναι απαραίτητος για τους παίκτες που σηκώνουν το ποντίκι.


Ρύθμιση DPI

Το DPI είναι το πρότυπο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ευαισθησίας του ποντικιού εκφρασμένο ως το πλήθος των DPI (Dots Per Inch, στιγμές ανά γραμμική ίντσα) που μπορεί να εντοπίσει η συσκευή. Αλλάζοντας τη ρύθμιση DPI, μπορείς να ρυθμίσεις άμεσα την ταχύτητα του δείκτη για την εκτέλεση εργασιών ακρίβειας, όπως τη στόχευση σε video games ή την επεξεργασία φωτογραφιών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των DPI, τόσο υψηλότερη είναι η ευαισθησία του ποντικιού και τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του δείκτη. Οι περισσότερες προτάσεις περιλαμβάνουν πλήκτρα ειδικών λειτουργιών (πλήκτρα DPI On-the-fly) με τα οποία μπορείς να προσαρμόσεις άμεσα την ευαισθησία του ποντικιού σου (DPI), κάνοντας πανεύκολη την αλλαγή, π.χ. μειώνοντας την ανάλυση για στόχευση ενός pixel, ή ανεβάζοντάς την για ταχύτατη πλοήγηση.


Επιπλέον πλήκτρα

Τα επιπλέον πλήκτρα δεν ενδείκνυνται μόνο για video games, καθώς προσφέρουν πολλές ευκολίες σε οποιαδήποτε λειτουργία, όπως είναι η δυνατότητα back / forward κατά τη διάρκεια του browsing. Ορισμένα gaming mice διαθέτουν ακόμη και “γρήγορη κύλιση” που μετατρέπουν τον τροχό κύλισης να κινείται γρήγορα και πιο ομαλά. Κάτι που επίσης βολεύει πολύ είναι τα προγραμματιζόμενα πλήκτρα για να ρυθμίζεις εσύ τις λειτουργίες τους, τόσο κατά τη διάρκεια του gaming όσο και κατά τη χρήση εφαρμογών.

Ο προγραμματισμός μπορεί να είναι οτιδήποτε, από αντιστοίχιση κρίσιμων πλήκτρων μέχρι περίπλοκες μακροεντολές. Για παράδειγμα, σε ένα MOBA game μπορείς να ορίσεις τη χρήση ενός συγκεκριμένου item, ή μιας κίνησης που απαιτεί συνδυασμό πολλών πλήκτρων. Επίσης, σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνων ή βίντεο μπορείς να αντιστοιχίσεις κάποια συντόμευση για ταχύτερη πρόσβαση σε λειτουργίες. Η εντυπωσιακή αυτή ευελιξία ρύθμισης συνήθως γίνεται απευθείας μόλις βγάλεις το ποντίκι από τη συσκευασία του ή μέσω του gaming λογισμικού για εξειδικευμένη αντιστοίχιση εντολών ανά παιχνίδι/ εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση, προτίμησε gaming mouse με πλήκτρα που ανταποκρίνονται σε “ελαφρύ” άγγιγμα και απαιτούν λιγότερη προσπάθεια για να ενεργοποιηθούν.


Συνδεσιμότητα

Σε γενικές γραμμές, τα ασύρματα ποντίκια τείνουν να είναι πιο βολικά καθώς προσφέρουν περισσότερη ελευθερία στο χρήστη, λόγω απουσίας καλωδίου. Το μειονέκτημα των ασύρματων ποντικιών είναι, συνήθως, το αισθητό lag κατά τη διάρκεια της χρήσης (συνήθως περίπου 8ms), το οποίο είναι ενοχλητικό όταν βρίσκεσαι στη μέση ενός game session. Άλλο μειονέκτημα σε ορισμένα ασύρματα ποντίκια είναι οι μπαταρίες, τις οποίες θα πρέπει να τις αλλάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά, υπάρχουν και ποντίκια που σου επιτρέπουν να φορτίζεις τις μπαταρίες μέσω καλωδίου USB ή και να κάνεις εναλλαγή μεταξύ ασύρματης και ενσύρματης λειτουργίας για μεγαλύτερη ευελιξία. Μάλιστα, αν μιλάμε για κάποιο ασύρματο gaming mouse όπως το Logitech G903 τότε μπορείς να αλλάζεις γρήγορα μεταξύ της ενσύρματης και της ασύρματης λειτουργίας χωρίς να διακόψεις το παιχνίδι σου.


Μην ξεχάσεις το mousepad

Ένα καλό και ποιοτικό gaming mousepad όχι μόνο βελτιώνει την απόδοση του gaming mouse, αλλά εξασφαλίζει και μέγιστη εργονομία στο χρήστη γενικά. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός mousepad είναι η υφή της επιφάνειας. Η ομοιόμορφη υφή επιφάνειας μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του αισθητήρα και κατ` επέκταση την απόδοση της κίνησης του ποντικιού στην κίνηση του δείκτη. Τα περισσότερα mousepads ενδείκνυνται τόσο για οπτικά όσο και για ποντίκια λέιζερ. Μπορείς επίσης να επιλέξεις mousepad διπλής όψης, δηλαδή με δύο διαφορετικές επιφάνειες που προσαρμόζονται στην ίδια βάση. Έτσι, έχεις περισσότερες επιλογές χρήσης: π.χ. μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μία επιφάνεια για γρήγορη κίνηση και μηδαμινή αντίσταση, για hack n` slash games ή για MMOs, και την άλλη για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια κίνησης, που θα χρειαστείς, για παράδειγμα, σε παιχνίδια πρώτου προσώπου.

Τέλος, ένα άλλο χαρακτηριστικό που ίσως έχεις ήδη παρατηρήσει σχετικά με τα gaming mousepads είναι ότι ορισμένα έρχονται σε ΧΧL διαστάσεις. Το τεράστιο μέγεθός τους σου επιτρέπει να καλύψεις πιθανότατα την επιφάνεια του γραφείου σου και να επωφεληθείς από τη σταθερότητά του και στο πληκτρολόγιό σου. Αυτό γιατί ένα καλό και ποιοτικό gaming mousepad διαθέτει και αντιολισθητική βάση για να μην γλιστράει από την επιφάνεια που θα τοποθετηθεί.


Κάτι που ισχύει για όλους τους χρήστες PC

Η εργονομία μιας συσκευής είναι κάτι που σπάνια μας απασχολεί πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Στην προκειμένη περίπτωση, η πολύωρη καθημερινή χρήση οικονομικών ποντικιών, ειδικά όταν μιλάμε για gaming, δηλαδή πολύωρο scrolling και χιλιάδες “κλικ”, οδηγεί αναπόφευκτα σε ενοχλήσεις και πόνους στον καρπό. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν είσαι “σκληροπυρηνικός” gamer, αξίζει να δώσεις μερικά ευρώ παραπάνω για να διατηρήσεις την υγεία σου σε καλή κατάσταση.

Μπορείς να δεις ακόμη