Κοτόπουλο με baby πατάτες στο φούρνο – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

by K Admin

ΥΛΙΚΑ

  • Για το κοτόπουλο και τις πατάτες

  • 1 κοτόπουλο, ολόκληρο
  • 1 πράσινο μήλο, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 5-6 κλωναράκια θυμάρι
  • 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα

  • 4 λίτρα νερό
  • 2 λεμόνια κομμένα στη μέση
  • 4 φύλλα δάφνης
  • Λίγο μαϊντανό
  • 2 κ.σ. θυμάρι ξερό, ή φρέσκο
  • 5 κ.σ. μέλι
  • 200 γρ. αλάτι χοντρό
  • 8 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 4 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει μια καλή βράση αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε σ’ ένα βαθύ σκεύος. Αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει πάρα πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο. Πρέπει το υγρό να καλύπτει τελείως το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Αν το κοτόπουλο είναι αρκετά μεγάλο μπορεί να χρειαστεί μερικές ώρες παραπάνω. Στη συνέχεια βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και μ’ ένα χαρτί κουζίνας το σκουπίζουμε και τοποθετούμε μέσα στην κοιλιά του το πράσινο μήλο, κομμένο στα τέσσερα. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές ξεκινώντας από την πλευρά του στήθους. Κλείνουμε τα πόδια του κοτόπουλου με οδοντογλυφίδες, ή καλαμάκια για σουβλάκια. Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω σε μια σχάρα, βάζουμε το θερμόμετρο στο μπούτι του και το βάζουμε στο φούρνο, κάτω στον οποίο έχουμε βάλει ένα ταψί φούρνου με λίγο νερό για να δημιουργεί υγρασία στο φούρνο. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμομέτρου στους 62 βαθμούς Κελσίου, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά.

 

Εκτέλεση για τις πατάτες:

 

Παίρνουμε τις βρασμένες πατάτες baby, τις πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας ώστε να σπάσουν (έτσι θα γίνουν πιο τραγανές), ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το βούτυρο, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και 1-2 σκελίδες σκόρδο και δίνουμε καλό χρώμα στις πατάτες. Μόλις ετοιμαστούν αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά λάδι, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα ώστε να ομογενοποιηθούν και ρίχνουμε το μείγμα πάνω στις πατάτες κι ανακατεύουμε.

Μόλις ετοιμαστεί το κοτόπουλο το κόβουμε και το σερβίρουμε μαζί με τις πατάτες.

TIPS

 

Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε λίγα κρεμμύδια, ή κάποιο περισσευούμενο λαχανικό μέσα στο ταψί με το νερό ώστε να δώσουν επιπλέον άρωμα στο κοτόπουλο κατά το ψήσιμό του στο φούρνο.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη