Γιαγιά, η μαμά που γιορτάζει διπλά τη Γιορτή της μητέρας

by Aggeliki Tsoukana

 

Η φράση “του παιδιού μου το παιδί είναι δύο φορές παιδί μου“ αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον ρόλο της γιαγιάς στην οικογένεια. Η μάνα από την πρώτη στιγμή της κύησης έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με το παιδί της, που σφραγίζεται την ημέρα που έρχεται στη ζωή και το κρατάει στα χέρια της για πρώτη φορά. Η ζωή της δένεται με μια αόρατη κλωστή με αυτό το μικρό πλασματάκι που πλέον βασιλεύει στην καρδιά της. Η γιαγιά, απ’την άλλη, έχει διπλό δέσιμο με τα εγγόνια της. Έχει ζήσει ήδη αυτόν τον ιδιαίτερο δεσμό με το δικό της παιδί, και παρακολουθώντας τις μαγικές αυτές στιγμές που το “μωρό” της βιώνει ακριβώς τα ίδια συναισθήματα, τη δένει με έναν απίστευτο τρόπο, με το παιδί του παιδιού της.

Η γιαγιά κατέχει μία περίοπτη και αξιοσέβαστη θέση μέσα στην οικογένεια, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Η αξία της δεν εξαντλείται μόνο στη βοήθεια και στη στήριξη που παρέχει σε όλα τα μέλη της οικογένειάς της, μέσα από τη φροντίδα των παιδιών, τη στήριξη στο νοικοκυριό και την οικονομική βοήθεια. Καταφέρνει να είναι μέρος από τις πιο γλυκές και τρυφερές αναμνήσεις στη ζωή κάθε παιδιού, μέσα από τα παιχνίδια, τα φαγητά, τα γλυκά που προσφέρει απλόχερα.

Ο ρόλος της γιαγιάς, όμως, είναι πολύ πιο ουσιαστικός και σύνθετος, αφού αποτελεί στην πραγματικότητα, τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Οι εξιστορήσεις της είναι που μας δίνουν μία γεύση των ιστορικών γεγονότων, ενώ μας βοηθούν και να αντιληφθούμε τη διαφορετικότητα της εποχής στην οποία έζησε. Είναι σημαντικό κληροδότημα για τις νέες γενιές όλες αυτές οι διηγήσεις, που μας καθιστούν κομμάτια της ιστορίας και της εξέλιξης.

Οι προκαταλήψεις πολλές φορές μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους ως μειωμένης ικανότητας και/ή πνευματικής διαύγειας. Τα εγγόνια, όταν μεγαλώνουν, πολλές φορές “βαριούνται” να εξηγήσουν στους μεγαλύτερους τις νέες τεχνολογίες, ή τις αλλαγές που φέρνει η εξέλιξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα που έχει μεγαλύτερες ανάγκες, καθώς η σωματική αποδυνάμωση που επέρχεται με την ηλικία τις καθιστά περισσότερο ευπαθείς στο αίσθημα της μοναξιάς και εντείνει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

 

 

Σύστησε την τεχνολογία στη γιαγιά σου

Ίσως είναι μια ευκαιρία να ασχοληθείς λίγο με την είσοδο της γιαγιάς στις νέες τεχνολογίες, που θα τη βοηθήσει και στην επικοινωνία της μαζί σας. Το κινητό τηλέφωνοPanasonic KX-TU150 με έγχρωμη οθόνη 2.4 ιντσών, κουμπί SOS για κλήσεις έκτακτης ανάγκης, ραδιόφωνο, LED φακό και μεγάλα πλήκτρα, ή το Panasonic KX-TU110EXC, σχεδιασμένο για να κάνει τις κλήσεις απλές και ευχάριστες με χαρακτηριστικά όπως η λειτουργία κλήσης προτεραιότητας, η μεγάλη έγχρωμη οθόνη, τα μεγάλα ευανάγνωστα φωτιζόμενα πλήκτρα και η συνολική εργονομική σχεδίαση, είναι η ιδανική λύση. Αν πάλι έχεις πιο μοντέρνα γιαγιά που θες να τη μυήσεις στον κόσμο των smartphones, επίλεξε ένα απλό και αξιόπιστο μοντέλο, όπως το Xiaomi Redmi 9A με τεράστια αυτονομία, εντυπωσιακή οθόνη και μεγάλη επεξεργαστική ισχύ για χρήση χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις. Διαθέτει καθηλωτική οθόνη 6.53″ HD + και τεράστια μπαταρία 5000mAh.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μπορεί η ηλικία να έχει αποδυναμώσει κάπως σωματικά την αξιαγάπητη γιαγιά μας, αλλά ταυτόχρονα την έχει γεμίσει εμπειρίες και θησαυρούς γνώσεων που μεταλαμπαδεύει στους νεότερους γενναιόδωρα. Γίνεται ο ζωντανός σύνδεσμος ανάμεσα στις παραδοσιακές αντιλήψεις με τις οποίες μεγάλωσε, και τις αλλαγές που φέρνει η εξέλιξη της κοινωνίας, τις οποίες αφουγκράζεται και προσπαθεί να εναρμονιστεί μαζί τους. Η γιαγιά διατηρεί την παράδοση και τη μνήμη του παρελθόντος, ενώ φροντίζει για την ευημερία ολόκληρης της οικογένειας, αφού για εκείνη ο θεσμός αυτός αποτελεί κάτι ιερό.

 

 

Φρόντισε για την υγεία της γιαγιάς σου

Ίσως θα έπρεπε να της χαρίσεις ένα εργαλείο που θα τη βοηθάει να ελέγχει την υγεία της ενώ ταυτόχρονα θα σε κάνει να νιώθεις πιο ήσυχος χάρη στην τεχνολογία. Ένα smartwatch, δεν απευθύνεται μόνο σ’ εσένα για να μένεις σε φόρμα, αλλά αποτελεί και το ιδανικό δώρο αγάπης για τη γιαγιά σου. Το Apple Watch SE Sportband SmartWatch, αποτελεί την ιδανική επιλογή με τις λειτουργίες ανίχνευσης πτώσης και επείγουσας ανάγκης SOS που θα την κρατούν ασφαλή. Επίσης, μπορείς να δεις περισσότερα με τη μεγάλη Retina οθόνη, παρακολουθεί τους καρδιακούς παλμούς συμβάλλοντας στην πρόληψη καρδιοπαθειών, διαθέτει gps tracker και μετρητή πίεσης.

Η γιαγιά είναι από τα πολυτιμότερα άτομα στη ζωή κάθε ανθρώπου και, ειδικά, ενός παιδιού. Προσφέρει στο παιδί ένα διαφορετικό είδος αγάπης, που θεμελιώνει την αυτοεκτίμησή του, καθώς δεν διέπεται από προϋποθέσεις.

Η γιαγιά έχει άπειρο ελεύθερο χρόνο, και είναι πάντα διατεθειμένη να τον διαθέσει στα παιδιά και στα εγγόνια της, με περίσσια αγάπη. Οι αυξημένες υποχρεώσεις των γονιών, η ρουτίνα της καθημερινότητας, και οι αναπόφευκτοι κανόνες που οφείλουν να θέσουν, δημιουργούν πολλές φορές δυσκολίες στις σχέσεις τους με τα παιδιά. Η γιαγιά, όμως, έχει το πλεονέκτημα να προσφέρει στο παιδί ένα περιβάλλον “ελευθερίας” και αποδοχής, που λειτουργεί θεραπευτικά για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

 

 

Έξυπνες ιδέες δώρων για τη γιαγιά σου

  • Θυμήσου τις άπειρες ώρες δημιουργικής απασχόλησης που έχεις περάσει δίπλα στη γιαγιά σου. Είναι αυτή που σε μύησε πρώτη στις χαρές της ενασχόλησης με τη φύση. Ξέρει τα πάντα από κηπουρική και δεν μαλώνει για τα λερωμένα χεράκια! Μια καλή ιδέα είναι να της ανανεώσεις τον απαραίτητο εξοπλισμό, με ένα ολοκληρωμένο σετ, όπως το Gardena CG 08970-20 Σετ Εργαλεία Χειρός. Το σετ περιλαμβάνει φτυαράκι, σκαλιστήρι, κλαδευτήρι και σκουπάκι. Όλα αυτά τα εργαλεία αποθηκεύονται στο ευρύχωρο πλαστικό κουτί, το οποίο έχει ένα καπάκι που διπλασιάζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φαράσι.
  • Στη γιαγιά θα τρέξεις όταν θέλεις να πειραματιστείς με τη μεταποίηση των ρούχων σου, αφού ξέρει να χειρίζεται τη ραπτομηχανή καλύτερα κι από μοδίστρα. Μήπως να της προσφέρεις μία ολοκαίνουργια, όπως η Singer Smart II Ραπτομηχανή, που διαθέτει 8 διαφορετικές βελονιές, βασικές και διακοσμητικές, ευθεία και ζικ-ζακ ραφή, επιλογή μήκους βελονιάς, επιλογή σχεδίου ραφής και ενσωματωμένη θήκη εξαρτημάτων.

 

 

  • Τα φαγητά και τα γλυκά της γιαγιάς μένουν αναλλοίωτα στη μνήμη μας όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ακόμα και όταν μεγαλώνουμε πάντα χαμογελάμε στη θύμηση του κέικ της γιαγιάς! Ίσως ήρθε η ώρα να της προσφέρεις ένα δώρο που θα τη διευκολύνει να το ετοιμάζει με πολύ λιγότερο κόπο. Μία κουζινομηχανή είναι το όνειρο κάθε νοικοκυράς. Η κουζινομηχανή Bosch MUM58420, με πανίσχυρο μοτέρ 1000 Watt, 7 ρυθμίσεις ταχύτητας, ανοξείδωτο μπολ 3.9 lt και απεριόριστες δυνατότητες. Έχει εύκολη τοποθέτηση εξαρτημάτων, ενώ διαθέτει ζυμωτήριο με αναδευτήρες ζύμης, χτυπητήρια, αναδευτήρες και πολυκόπτη. Αν πάλι θες να μετατρέψεις τη γιαγιά σου σε Masterchef, μπορείς να επιλέξεις την Κουζινομηχανή Kenwood KMX750RD kMix με ισχυρό μοτέρ, πλανητική κίνηση αναδευτήρων για τέλειες αναμίξεις, λειτουργία αναδίπλωσης, λειτουργία Smart Speed για έλεγχο ομαλής αύξησης της ταχύτητας και αποφυγή πιτσιλίσματος και ανοξείδωτο μπoλ 5 λίτρων με χερούλι που συνδυάζει ομορφιά και λειτουργικότητα.

 

Ό,τι δώρο και να διαλέξεις να της πάρεις γι’ αυτή τη μέρα, το μεγαλύτερο δώρο στο προσφέρει εκείνη καθημερινά, με την παρουσία της στη ζωή σου.

Η γιαγιά μας διδάσκει την αληθινή αγάπη, αφού προσφέρει πάντα με κάθε τρόπο, παρά τη σωματική ή πνευματική της καταπόνηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως όταν τα παιδιά έρχονται σε συχνή επαφή με τη γιαγιά, έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στην παράδοση, ενώ τους καλλιεργείται ο σεβασμός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και για τις ευπαθείς σε προβλήματα υγείας ομάδες. Μια κοινωνία μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο όταν η σοφία των παλαιών συνδυαστεί με τον αυθορμητισμό των νέων.

Μία τόσο σημαντική μέρα όπως είναι η Γιορτή της μητέρας, δεν πρέπει να ξεχάσουμε, λοιπόν, και τη δύο-φορές-μητέρα, την πολυαγαπημένη μας γιαγιά!

 

Μπορείς να δεις ακόμη