Γιατί χρειάζεσαι μία σκούπα στάχτης

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Δεν υπάρχει αντικείμενο που να προσφέρει σε ένα δωμάτιο έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και μια τόσο μοναδική αίσθηση όπως το τζάκι. Ωστόσο, η ταλαιπωρία από το καθάρισμα της στάχτης επηρεάζει την απόλαυση που νιώθεις μπροστά στη φωτιά που σιγοκαίει ή, ακόμη χειρότερα, μερικές φορές σε κάνει να μην ανάβεις καν το τζάκι σου.

Αν είσαι κάτοχος μίας σκούπας στάχτης, τότε σίγουρα δεν έχεις να αγχώνεσαι για το καθάρισμα του τζακιού. Ακόμα όμως κι αν δεν έχεις τζάκι στο σπίτι, ίσως εξακολουθείς να χρειάζεσαι μία σκούπα στάχτης.

 

Ένα πολύτιμο «πολυεργαλείο» για όλες τις εποχές

Με μία σκούπα στάχτης μπορείς να απομακρύνεις τη στάχτη από το τζάκι εύκολα, γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι με το παραδοσιακό σκουπάκι και το «φτυάρι». Και χωρίς να λερώσεις το υπόλοιπο δωμάτιο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που αποκομίζεις, αφού οι σκούπες στάχτης δεν προορίζονται μόνο για τζάκια.

Πιο συγκεκριμένα, η σκούπα στάχτης είναι χρήσιμη για να καθαρίζεις ξυλόσομπες, σόμπες πέλετ, ή ακόμη και το μπάρμπεκιου, το αυτοκίνητο σου, το γκαράζ ή το υπόγειο. Σημαντικό πλεονέκτημά της είναι ότι έχει τη δυνατότητα να απορροφά αντικείμενα μεγαλύτερων διαστάσεων. Από φύλλα μέχρι μεταλλικές βίδες, κάτι που δεν υποστηρίζουν οι συμβατικές ηλεκτρικές σκούπες. Για όλες αυτές τις δουλειές, τα συγκεκριμένα μοντέλα περιλαμβάνουν εξαρτήματα, όπως το στόμιο, ο σωλήνας κι ο κάδος, που είναι κατασκευασμένα από μεταλλικά υλικά που αντέχουν στη θερμότητα. Έτσι, απορροφούν με απόλυτη ασφάλεια κάθε ίχνος στάχτης, ακόμη κι αν δεν έχει κρυώσει τελείως. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα μπορείς να απομακρύνεις ακόμη και πυρακτωμένα κάρβουνα από την εστία, αφού τα περισσότερα μοντέλα είναι ανθεκτικά έως τους 40οC. Ακόμη όμως κι αυτές οι θερμοκρασίες είναι απολύτως απαγορευτικές για τις συμβατικές ηλεκτρικές σκούπες, αφού όχι μόνο θα λιώσουν τα πλαστικά τους μέρη και θα τις καταστρέψουν, αλλά είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα ή πυρκαγιά.

Οι συμβατικές σκούπες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για στάχτη ούτε καν όταν είναι απολύτως κρύα, αφού έτσι είναι πολύ πιθανό να φράξει το σύστημα απορρόφησής τους. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις οι περισσότερες συσκευές προσφέρουν τη δυνατότητα στεγνού καθαρισμού. Ωστόσο, υπάρχουν μοντέλα που παρέχουν κι υγρό καθαρισμό, αφού μπορούν να απορροφούν και υγρά.

 

 

Διάλεξε σκούπα στάχτης σύμφωνα με τις ανάγκες σου

Τώρα που γνωρίζεις το πόσο χρήσιμη μπορεί να σου φανεί μία σκούπα στάχτης, μάθε ποιες είναι οι τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να προσέξεις πριν καταλήξεις σε κάποιο μοντέλο.

 

Ισχύς

Η ισχύς (Watt) αποτελεί τα βασικότερο τεχνικό χαρακτηριστικό από το οποίο εξαρτάται η απορροφητική ικανότητα κάθε μοντέλου. Σε γενικές γραμμές, θα βρεις σκούπες με ισχύ από 600 έως και 1200 Watt. Στην προκειμένη περίπτωση, η απορροφητική ικανότητα αφορά κυρίως τον χρόνο καθαρισμού. Δηλαδή το πόσο γρήγορα θα απομακρύνεις κάθε φορά τις στάχτες από την εστία. Κι αυτό γιατί οι σκούπες στάχτης δεν χρειάζεται να προσφέρουν τον “βαθύ” καθαρισμό που πρέπει να εξασφαλίζουν οι συμβατικές ηλεκτρικές σκούπες, που αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τα δάπεδα και χαλιά του σπιτιού σου. Πράγμα που σημαίνει ότι ισχύουν εντελώς διαφορετικά “στάνταρ καθαριότητας”.

 

Χωρητικότητα κάδου

Πρόκειται για τον όγκο της στάχτης που μπορεί να χωρέσει ο κάδος, πριν να χρειαστεί να τον αδειάσεις. Οι διαθέσιμες χωρητικότητες συνήθως ξεκινούν από τα 11 λίτρα και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 25. Θα πρέπει να επιλέξεις μοντέλο που θα καλύπτει το μέγεθος του τζακιού σου. Δηλαδή την ποσότητα από στάχτη που θα δημιουργηθεί από τη μεγαλύτερη δυνατή εστία στο εσωτερικό του. Αν ωστόσο θέλεις να χρησιμοποιείς τη σκούπα για τον καθαρισμό κι άλλων χώρων, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου και τον όγκο των σκουπιδιών που θα απορροφά από αυτούς.

 

Φίλτρο

Όλες οι συσκευές διαθέτουν ένα μεταλλικό πλέγμα που διαχωρίζει τα αποκαΐδια από τη στάχτη. Επίσης, υπάρχει πάντοτε ένα φίλτρο για την κατακράτηση των μικρότερων σωματιδίων, είτε κατασκευασμένο από βαμβακερό υλικό είτε από φίλτρο HEPA. Στα περισσότερα μοντέλα, το φίλτρο ΗΕΡΑ διαθέτει ειδικές πτυχώσεις που εξασφαλίζουν μεγάλη επιφάνεια κατακράτησης της σκόνης, την ίδια στιγμή που ο καθαρισμός του γίνεται εύκολα με νερό.

 

Αξεσουάρ

Αν θέλεις να καθαρίζεις με τη σκούπα κι άλλους χώρους, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα μοντέλο με αρκετά μεγάλη ποικιλία αξεσουάρ, που θα καλύπτουν τις υπόλοιπες χρήσεις. Ενδεικτικά, θα βρεις σκούπες με πεπλατυσμένα “πέλματα”, στρογγυλές βούρτσες και πλαστικούς σωλήνες για να συνδέσεις αυτά τα εξαρτήματα με το κυρίως “σώμα” της συσκευής.

 

Άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις

Το σχετικά μικρό βάρος αλλά κι η τροχήλατη βάση, που έχουν αρκετά μοντέλα, θα σε βοηθήσουν να μεταφέρεις τη σκούπα σε κάθε σημείο. Επιπρόσθετα, όσο μεγαλύτερο είναι το καλώδιο ρεύματος, τόσο πιο απίθανο θα είναι να χρειαστείς μπαλαντέζα.

Μπορείς να δεις ακόμη