Τούρτα από κέικ μανταρίνι με γέμιση ρικότα, σοκολάτα και φιστίκι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα πλούσιο άκρως γιορτινό κέικ που θα εντυπωσιάσει όλους τους καλεσμένους σας.

 

 

 

Υλικά

 

για ένα ταψί διαμ. 26εκ.

  • 5 αυγά
  • 250γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 400γρ. ζάχαρη
  • 6 φλούδες μανταρινιών (κατά προτίμηση χιώτικα) και 2 ολόκληρα μαζί με τη σάρκα (χωρίς τα κουκούτσια)
  • 100γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ή 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

 

για τη γέμιση

  • 200γρ. τυρί ρικότα
  • 200γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 75γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά πολτό από φλούδα μανταρίνι
  • 75γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 75γρ. κόντιτα πορτοκάλι
  • 75γρ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις μανταρινόφλουδες και τις βράζουμε σε κατσαρολάκι με νερό για 2 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε, αλλάζουμε νερό και βράζουμε για 3 λεπτά ακόμη.
  2. Σουρώνουμε και πολτοποιούμε τις φλούδες στον πολυκόφτη. Κρατάμε 1 κουταλιά της σούπας πολτό για τη γέμιση και προσθέτουμε στον υπόλοιπο πολτό τη σάρκα των μανταρινιών (αφού προηγουμένως αφαιρέσουμε τα κουκούτσια). Πολτοποιούμε (πρέπει ο τελικός πολτός να είναι γύρω στα 250γρ.).
  3. Χτυπάμε στην κουζινομηχανή το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά και προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά και τον πουρέ των μανταρινιών.
  4. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε την πούδρα των αμυγδάλων με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του μίξερ, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λείο και ομοιογενές μείγμα.
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμ. 26εκ. και κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος στο μέγεθος του πάτου του. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 1 ώρα περίπου. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.
  6. Αφήνουμε το κέικ για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  7. Για τη γέμιση: Χτυπάμε στην κουζινομηχανή το τυρί κρέμα με τη ρικότα, τη ζάχαρη άχνη και τον πολτό του μανταρινιού μέχρι να γίνουν ομοιογενές και αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα, τα φιστίκια και τα κόντιτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  8. Κόβουμε το κέικ στη μέση σε δύο δίσκους και αφού μεταφέρουμε τον κάτω δίσκο σε πιατέλα σερβιρίσματος αλείφουμε πάνω του την τυρένια γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο δίσκο και ισιώνουμε την περιφέρεια του κέικ με παλέτα.
  9. Πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη, διακοσμούμε με ολόκληρα μανταρίνια και σερβίρουμε.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ταψάκι, φούρνος, κουζινομηχανή, κατσαρολάκι, πολυκόφτης.

Μπορείς να δεις ακόμη