Γιατί να επιλέξω καινούργιο κλιματιστικό Inverter;

by Aggeliki Tsoukana

Αναρωτιέσαι τι θα κερδίσεις αν επιλέξεις ένα καινούργιο κλιματιστικό τεχνολογίας Inverter; Οι διαφορές σε σχέση με ένα συμβατικό κλιματιστικό είναι σημαντικές και σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας μειώνουν αισθητά το κόστος ρεύματος και έχουν χαμηλότερα επίπεδα θορύβου. Η μονάδα τους λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά και οικονομικά, καθώς δεν υπάρχουν συνεχή ξεκινήματα και σταματήματα, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά κλιματιστικά. Έτσι, η συσκευή καταπονείται λιγότερο και… αντέχει περισσότερο!

Τα νέα κλιματιστικά ανώτερης ενεργειακής κλάσης διαμορφώνουν τις ιδανικές συνθήκες, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία. Έτσι, εξοικονομούν έως και 50% ηλεκτρική ενέργεια, συγκριτικά με ένα air condition αντίστοιχης ισχύος σταθερών στροφών. Διαθέτουν, επίσης, νέο οικολογικό ψυκτικό υγρό που εξασφαλίζει βελτιωμένες επιδόσεις. Χάρη στον ιονιστή αλλά και τα φίλτρα των καινούργιων συσκευών θα απαλλαγείτε από βλαβερές ουσίες, σκόνη και δυσάρεστες οσμές.

Ποιο είναι όμως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των κλιματιστικών νέας γενιάς; Μα φυσικά το μειωμένο κόστος λειτουργίας. Αν θέλεις να βάλεις τέλος στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, τότε θα πρέπει να αποσύρεις το παλιό συμβατικό κλιματιστικό σου και να το αντικαταστήσεις με μια σύγχρονη συσκευή ανώτερης ενεργειακής κλάσης.

 

Ας δούμε, λοιπόν, ένα παράδειγμα σύγκρισης:

 

Ψύξη:

Η μέση ετήσια κατανάλωση ενός συμβατικού κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης D είναι 1.000 kWh.

Η μέση ετήσια κατανάλωση ενός σύγχρονου κλιματιστικού τεχνολογίας Inverter ενεργειακής κλάσης A είναι 400 kWh.

Συγκρίνοντας τις δύο αυτές ετήσιες καταναλώσεις και αφαιρώντας τα kWh μεταξύ τους, προκύπτουν 600 kWh. Πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό αυτόν με το 0,18€ (μέση ενδ. τιμή κιλοβατώρας), υπολογίζεις πόσα χρήματα θα εξοικονομήσεις ετησίως. Άρα, με την απόσυρση του παλιού σου συμβατικού κλιματιστικού χαμηλής ενεργειακής κλάσης και την αγορά μιας καινούργιας συσκευής τεχνολογίας Inverter ανώτερης ενεργειακής κλάσης Α, εξοικονομείς 108€ τον χρόνο, μόνο για τις ανάγκες ψύξης.

 

Θέρμανση:

Η μέση ετήσια κατανάλωση ενός συμβατικού κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης D είναι 900 kWh.

Η μέση ετήσια κατανάλωση ενός σύγχρονου κλιματιστικού τεχνολογίας Inverter ενεργειακής κλάσης A είναι 500 kWh.

Συγκρίνοντας τις δύο αυτές ετήσιες καταναλώσεις και αφαιρώντας τα kWh μεταξύ τους, προκύπτουν 400 kWh. Πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό αυτόν με το 0,18€ (μέση ενδ. τιμή κιλοβατώρας), υπολογίζεις πόσα χρήματα θα εξοικονομήσεις ετησίως. Άρα, με την απόσυρση του παλιού σου συμβατικού κλιματιστικού χαμηλής ενεργειακής κλάσης και την αγορά μιας καινούργιας συσκευής τεχνολογίας Inverter ανώτερης ενεργειακής κλάσης Α, εξοικονομείς 72€ τον χρόνο, για τις ανάγκες θέρμανσης.

Άρα, αθροιστικά τόσο για τις ανάγκες ψύξης όσο και για αυτές της θέρμανσης εξοικονομείς κατά μέσο όρο 180€ τον χρόνο.

Μπορείς να δεις ακόμη