Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

by Aggeliki Tsoukana

Κάποιοι από εμάς (ηλικίες δεν μαρτυράμε) ήμασταν αρκετά τυχεροί ώστε να προλάβουμε σε παλαιότερες δεκαετίες την εποχή των arcade με τα κλασικά μαγαζιά του είδους και τις τεράστιες καμπίνες, στις οποίες ξοδεύαμε σταθερά, αλλά με χαρά, όλο το χαρτζιλίκι μας! Ένα από τα παιχνίδια που είχαμε αγαπήσει πολύ πίσω στα 90s ήταν και τα «Χελωνονιντζάκια» από το γνωστό παιδικό της Nickelodeon. Έτσι λοιπόν, ήρθε η ώρα η νοσταλγία να χτυπήσει κόκκινο με το καινούργιο videogame που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge!

Φυσικά, τα τελευταία χρόνια οι retro κυκλοφορίες (π.χ. συνέχειες, remakes, retro consoles) είναι της μόδας για πολλούς λόγους, αλλά ειδικά το είδος των Beat ‘em up φαίνεται να γίνεται γνωστό και αρεστό και σε νεότερες ηλικίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά και μεγάλη εμπορική επιτυχία, το Streets of Rage 4 πριν από δύο χρόνια, από τη γνωστή Dotemu. Η τελευταία, αποκτά σταθερό fan base ακριβώς λόγω της ικανότητάς της να αναβιώνει σωστά και αποτελεσματικά παλαιότερα IP πάντα με ένα νοσταλγικό feeling. Για τα καινούργια Χελωνονιντζάκια συνεργάστηκε με την Tribute Games, η οποία έχει παρόμοιες εμπειρίες και ειδίκευση. Και αυτή η συνεργασία οδήγησε τελικά σε ένα υπέροχο αποτέλεσμα και σε ένα βιντεοπαιχνίδι που αξίζει να αγοράσεις!

 

 

Ιστορία

Κλασικά τα Χελωνονιντζάκια καλούνται να σώσουν τη Νέα Υόρκη και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον κόσμο από τον διαβολικό Shredder και τη συμμορία του! Συγκεκριμένα, έχουν καταλάβει το Άγαλμα της Ελευθερίας και σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν ως βασικό μέσο για την επέκτασή τους από την Dimension X…

Προφανώς, και οι 16 πίστες του αντλούν έμπνευση και στοιχεία από τους δύο αυτούς κόσμους (Νέα Υόρκη και Διάσταση Χ), ενώ διακρίνονται για τη λεπτομερή σχεδίασή τους με πάντα το κωμικό στοιχείο να είναι φανερό. Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πίστες όπου ο χαρακτήρας σου αξιοποιεί hoverboard ώστε να κινείται πιο ευέλικτα σε σκηνές ουσιαστικά κυνηγητού! Βέβαια, υπάρχουν collectibles προς συλλογή, challenges για να ολοκληρώσεις, αλλά και cameos και δεύτεροι χαρακτήρες για να συναντήσεις, πάντα βέβαια με σεβασμό στο lore και την ιστορία του franchise. Ακόμη, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα Boss Fights, αν και μερικά από αυτά είναι μάλλον εύκολα. Φυσικά, πάντα με απόλυτο σεβασμό στους fan και την ιστορία της σειράς.

 

Επιλογές παιχνιδιού

Το βιντεοπαιχνίδι κλασικά προσφέρει δύο Mode για να επιλέξεις: το arcade, το οποίο θυμίζει πιο πολύ την κλασική εμπειρία, είναι πιο απαιτητικό και σου προσφέρει περιορισμένο αριθμό ζωών (αλλά τουλάχιστον δεν σου «τρώει» κέρματα) και το story mode, το οποίο είναι πιο απλό και σε παροτρύνει να «ζήσεις» την καινούργια περιπέτεια. Φυσικά, στο τελευταίο δεν χρειάζεται να βγάλεις το παιχνίδι μονομιάς, μπορείς να δοκιμάσεις κάθε πίστα πολλές φορές και μπορείς να αλλάζεις και τον βαθμό δυσκολίας όσο το μαθαίνεις.

Επίσης, μπορείς να επιλέξεις ως χαρακτήρα σου ένα από τα 4 γνωστά Χελωνονιντζάκια (Michelangelo, Leonardo, Donatello, Raphael) ή τον δάσκαλο Splinter ή τη δημοσιογράφο April O’Neil ή τον Casey Jones (τον οποίο ξεκλειδώνεις μετά τον πρώτο τερματισμό της ιστορίας). Ο καθένας έχει διαφορετικές κινήσεις, στιλ, αλλά και δεξιότητες (π.χ. range), ώστε κάθε φορά να προσαρμόσεις τον τρόπο που παίζεις.

 

 

Gameplay

Το gameplay και ειδικά το σύστημα μάχης δεν είναι πολύπλοκο, αλλά ικανοποιεί και δεν δημιουργεί προβλήματα (ειδικά για όποιον έχει ξαναπαίξει τέτοια games). Έτσι, υπάρχουν απλές ή σούπερ επιθέσεις, βασικά combo moves, hit combo, συνδυαστικές επιθέσεις σε co-op, λαβές (πιασίματα), ενώ όσο παίζεις κάθε χαρακτήρα τόσο ξεκλειδώνεις και κάποιες νέες κινήσεις. Το τελευταίο μαζί με τα challenges και τον βαθμό δυσκολίας δίνουν εξτρά replay value. Επιπρόσθετα, υπάρχουν παγίδες και εμπόδια που πρέπει να αποφύγεις ή να τα χρησιμοποιήσεις υπέρ σου. Γενικά, το gameplay είναι απλό, μάλλον εύκολο αλλά άκρως διασκεδαστικό, ενώ δεν αποθαρρύνει και τον πιο απαιτητικό παίχτη που μπορεί να θέλει παραπάνω πρόκληση και βαθμό δυσκολίας.

 

Ο ορισμός της συνεργατικής διασκέδασης!

Όπως ειπώθηκε και πιο πριν, βασικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι το κωμικό στοιχείο, η ταχύτητα και η διασκέδαση. Μάλιστα, αυτό που απογειώνει κυριολεκτικά την εμπειρία είναι η δυνατότητα για co-op μέχρι και 6 ταυτόχρονα παικτών! Εκεί η οθόνη γεμίζει από εχθρούς (προσαρμόζεται η δυσκολία) και γίνεται ένας μικρός χαμός, που μόνο χαμόγελα προσφέρει. Προφανώς, υποστηρίζεται και crossplay, ώστε να παίξεις και με φίλους σου σε άλλα μηχανήματα και κονσόλες. Σε αυτό το σημείο, να τονιστεί ότι το videogame είναι διαθέσιμο για PC (σε όλα τα λειτουργικά και τις gaming υπηρεσίες), αλλά και στις 3 βασικές κονσόλες (Xbox, PlayStation και Switch).

 

Εικαστική αρτιότητα και retro αίσθημα

Πέρα από το 16 Bit retro feeling και την ανάλογη αισθητική (που τα πετυχαίνει όντως τέλεια) και το γενικότερο art style ικανοποιεί και μάλιστα σου δίνει ένα αίσθημα αυθεντικότητας και σεβασμού στο original. Στα θετικά, και τα ωραία εφέ, τα καλοδουλεμένα background και όλες οι μικρές διάσπαρτες λεπτομέρειες, όπως είναι για παράδειγμα το ότι οι ninja της Foot Clan συμπεριφέρονται με βάση το περιβάλλον τους (για παράδειγμα παίζουν arcade στο Mall ή κουβαλάνε φαγητό στο λούνα παρκ).

Και στον ήχο και γενικά στα ηχητικά εφέ έχει γίνει καλή δουλειά και επιπλέον αξιοποιούνται οι γνήστιες φωνές των ηθοποιών (εκτός από του Shredder που δυστυχώς έχει φύγει από τη ζωή), ενώ το soundtrack είναι καλοδουλεμένο και φουλ νοσταλγικό!

Συμπερασματικά, το Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge είναι ένα αξιολογότατο videogame της κατηγορίας του, που στηρίζεται στη νοσταλγία και τα ρετρό αντανακλαστικά των gamers, ενώ ταυτόχρονα έχει μοντέρνα στοιχεία που του προσφέρουν μία φρεσκάδα! Είναι ένα παιχνίδι που αξίζει να το έχεις στη συλλογή σου, αλλά κυρίως αξίζει να το απολαύσεις με φίλους (local ή online). Μάλιστα, είναι από εκείνους τους τίτλους που δεν κουράζουν (επειδή είναι απαιτητικοί ή χρειάζονται μεγάλη καμπύλη εκμάθησης), αλλά αντίθετα μάλλον ξεκουράζουν γιατί έχει γέλιο, χιούμορ και είναι αυτό που λέμε simple fan!

Τελικά, είναι και ένας φόρος τιμής στα κλασικά TMNT games που αγαπήθηκαν τόσο πολύ 30 χρόνια πριν…

Αν θα ήθελε κάποιος να βρε αρνητικά στοιχεία, ίσως οι 3 και κάτι ώρες που απαιτούνται για να το τερματίσεις να είναι λίγες (παρόλο το replay value), για αυτό είναι απαραίτητο ένα ή περισσότερα DLC με επιπλέον πίστες ή με καινούργια mode, όπως ήταν το Survival στο Streets of Rage 4. Τέλος, ίσως και τα Bosses θα έπρεπε να έχουν λίγο μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

 

ΘΕΤΙΚΑ:

  • Απίστευτα διασκεδαστικό 6(!) player co-op με crossplay support!
  • Είναι πιστό στο πρωτότυπο υλικό και το γενικότερο lore.
  • Retro feeling με 16 Bit. Γραφικά, αυθεντικές φωνές και ένα υπέροχο soundtrack που τα «σπάει».
  • Το στοιχείο του χιούμορ και της «ανάλαφρης» διασκέδασης είναι παντού χωρίς να κουράζει.
  • Έχει σαφώς Replay Value.

 

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

  • Τα Bosses είναι μάλλον εύκολα για έναν έμπειρο παίχτη.
  • Οι 3 ώρες για να τερματίσεις το παιχνίδι σε κάποιους ίσως φανούν λίγες (αν και διαθέτει 16 διαφορετικές πίστες)…
  • Μάλλον χρειάζεται και επιπλέον Mode (π.χ. ένα Boss Rush ή/και Survival Mode).

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox Series S, PC.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη