Γιατί ο ατμός είναι σημαντικός στο σιδέρωμα ρούχων

by K-Admin 1

 

Το σιδέρωμα είναι πιθανώς μία από τις λιγότερο αγαπημένες δουλειές που κάνεις στο σπίτι και ενδεχομένως να προσπαθείς, με διάφορες δικαιολογίες, να το αποφύγεις. Ίσως να σκέφτεσαι ότι δεν είναι απαραίτητο να «διώξεις» τις ζάρες από τα κλινοσκεπάσματα και τις πετσέτες μπάνιου, ή από μία μπλούζα που τη φοράς μόνο στο σπίτι. Ωστόσο το σιδέρωμα δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Είναι απαραίτητο και για λόγους υγιεινής.

Αναβαθμίζοντας το «συμβατικό» ηλεκτρικό σίδερο με ένα ατμοσίδερο ή με ένα σύστημα σιδερώματος, θα εξοικονομήσεις πολύτιμο χρόνο και κόπο. Παράλληλα, διασφαλίζεις υγιεινό σιδέρωμα για σένα και τους αγαπημένους σου.

 

 

Με «σύμμαχο» τη δύναμη του ατμού

Πρακτικά, το σιδέρωμα είναι η μετατροπή του υφάσματος από τσαλακωμένο σε λείο. Η θερμότητα από την πλάκα του σίδερου «μαλακώνει» τις ίνες και σε συνδυασμό με την κάθετη πίεση που ασκείται, οι μέχρι πρότινος επίμονες ζάρες έχουν πλέον ισιώσει.

Η χρήση ατμού επιταχύνει σημαντικά το ζέσταμα του υφάσματος, σε σχέση με το «στεγνό» σιδέρωμα. Ο λόγος είναι ότι ο ατμός μεταφέρει τη θερμότητα ταχύτερα από τον στεγνό αέρα, έτσι ώστε με τον ατμό η θερμότητα να διαπεράσει το ύφασμα πολύ ταχύτερα και να φτάσει βαθύτερα. Με άλλα λόγια με τον ατμό το σιδέρωμα γίνεται «παιχνίδι».

Όσο μεγαλύτερη είναι η παροχή ατμού ενός σίδερου τόσο πιο εύκολο γίνεται το σιδέρωμα. Εκτός απ’ την ποσότητα του ατμού, σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά του παίζει όμως και η πίεση με την οποία εκτοξεύεται απ’ την πλάκα, αφού ο ισχυρός ατμός εισχωρεί βαθιά στις ίνες του ρούχου, εξαφανίζοντας έτσι πιο γρήγορα τις τσακίσεις.

 

Υγιεινή και τέλεια φροντίδα ρούχων

Πολλά βακτήρια και αλλεργιογόνα μπορεί να επιβιώσουν και να απομείνουν μετά το πλύσιμο των ρούχων, ειδικά όταν στα περισσότερα υφάσματα θα πρέπει να επιλέγονται χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης. Παράλληλα, πολλά υφάσματα όπως τα συνθετικά και τα μεταξωτά είναι πιο επιρρεπή στα βακτήρια, καθώς η σύνθεση του υφάσματος είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει να «αναπνέουν» καθιστώντας ακόμη πιο εύκολη την παγίδευση της υγρασίας.

Δεδομένου ότι ο ατμός έχει την ιδιότητα να διεισδύει βαθιά στις ίνες των υφασμάτων, απομακρύνει αποτελεσματικά τα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα που παρέμειναν μετά την πλύση ή και το στέγνωμα των ρούχων στο ρυπογόνο εξωτερικό περιβάλλον. Μάλιστα, υπάρχουν συστήματα σιδερώματος και ατμοσίδερα με ειδική λειτουργία, που σε συνδυασμό με τη δύναμη του ατμού είναι ιδανική για να απομακρύνει το 99.9% των βακτηρίων από όλα τα ρούχα που επιδέχονται σιδέρωμα.

Επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία ατμού μειώνεται κι η χρήση βοηθητικών σιδερώματος (π.χ. σπρέι σιδερώματος) τα οποία περιλαμβάνουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, ή έκζεμα στο ευαίσθητο δέρμα.

 

Ατμοσίδερα και συστήματα σιδερώματος για κάθε ανάγκη

Κατά κανόνα, τα συστήματα ατμού είναι πιο ισχυρά και με μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με τα ατμοσίδερα. Χάρη στην ισχυρή και συνεχή παροχή ατμού, ένα σύστημα σιδερώματος μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα ακόμα και τα πιο χοντρά υφάσματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σε βοηθήσει να απομακρύνεις εύκολα ακόμα και τις πιο επίμονες τσακίσεις. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αξίζει να επιλέξεις ένα σύστημα σιδερώματος ατμού. Η ευελιξία του συστήματος ατμού διασφαλίζει ότι μπορείς να σιδερώνεις σχεδόν κάθε είδους ύφασμα αρκετά γρήγορα, ακόμα κι αν δεν το έχεις πολύ με το σιδέρωμα.

Αν χρειάζεσαι ένα σίδερο για «γρήγορα πατήματα» ή για σιδέρωμα σε όχι και τόσο τακτική βάση, ένα σύγχρονο ατμοσίδερο θα σε καλύψει και με το παραπάνω.

Τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα λειτουργούν με νερό απ’ τη βρύση, ώστε να μην χρειάζεται να ξοδεύεις χρήματα και να μπαίνεις στην ταλαιπωρία να προμηθεύεσαι κάθε λίγο και λιγάκι απιονισμένο νερό. Έτσι, θα βρεις μοντέλα που συγκεντρώνουν τ’ άλατα σ’ ένα εσωτερικό δοχείο, το οποίο θα μπορείς ν’ αδειάζεις και να καθαρίζεις εύκολα. Μάλιστα, για να μην υπάρχει περίπτωση να ξεχαστείς να το φροντίσεις, τα περισσότερα θα σε ειδοποιήσουν, με μία φωτεινή ένδειξη, ή ακόμη και με ηχητικό σήμα, όταν το δοχείο έχει γεμίσει κι επομένως  πρέπει να το αδειάσεις και να το καθαρίσεις.

Αν σιδερώνεις συχνά στοίβες φρεσκοπλυμένων ρούχων, τότε ξέρεις από πρώτο χέρι πόση κούραση μπορεί να προκαλέσει το ανεβοκατέβασμα του σίδερου έπειτα από λίγη ώρα. Για να κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη, οι κατασκευαστές των συσκευών σιδερώματος προσπαθούν συνεχώς να μειώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το βάρος των προϊόντων τους. Κυρίως αξιοποιώντας νέα υλικά στην πλάκα, που είναι ελαφριά και ταυτόχρονα αρκετά ανθεκτικά. Έτσι, θα βρεις ατμοσίδερα και συστήματα σιδερώματος που θα σε ξαφνιάσουν ευχάριστα με το μικρό βάρος που έχουν.

Πολλά σύγχρονα μοντέλα υποστηρίζουν τη λειτουργία του κάθετου ατμού, δηλαδή μπορούν να εκτοξεύουν ατμό όταν βρίσκονται σε κατακόρυφη θέση. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα μπορείς ν’ αφαιρείς τις ζάρες και τις τσακίσεις από ευαίσθητα υφάσματα που είναι κρεμασμένα, όπως τις κουρτίνες σου, τα σακάκια, ή τα φορέματα. Η ίδια λειτουργία είναι επίσης ιδανική για ν’ απολυμάνεις και να «φρεσκάρεις» επιτόπου ρούχα και υφάσματα.

 

Επαγγελματικό σιδέρωμα με πρέσα

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι σιδερώνει ταυτόχρονα μεγάλη επιφάνεια υφάσματος ή και πολλά τεμάχια μαζί (όπως εσώρουχα, βρεφικά ρουχαλάκια, πετσετάκια κ.α.). Με αυτό τον τρόπο μειώνεις την ώρα σιδερώματος τουλάχιστον στο μισό χρόνο. Ακόμα ένα πλεονέκτημα της πρέσας είναι το γεγονός ότι μπορείς να σιδερώνεις σε καθιστή στάση χωρίς να κουράζεις τα πόδια, τη μέση και την πλάτη σου. Ο καρπός κι ο ώμος σου δεν καταπονούνται, γιατί αντί να κινείς το χέρι σου προς διάφορες κατευθύνσεις, εκτελείς μόνο μια κίνηση.

Η πρέσα δεν είναι ιδανική μόνο για τα ρούχα χωρίς πολλές ραφές όπως οι πετσέτες και τα σεντόνια. Μπορείς κάλλιστα να σιδερώσεις παντελόνια, μπλούζες αλλά και πουκάμισα.

 

Καλύτερη ζωή, γεμάτη φροντίδα!

Συμπερασματικά, λοιπόν, θα βρεις ατμοσίδερα και συστήματα σιδερώματος που θα σου προσφέρουν κάθε στιγμή την ιδανική υγιεινή και απόλυτη φροντίδα στα ρούχα όλων των αγαπημένων σου. Επιπρόσθετα, τα κέρδη που θα έχεις σε χρόνο και σε κόπο είναι εξίσου σημαντικά και σίγουρα θα τα εκτιμήσεις τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου που θα σε έχει για περισσότερο χρόνο κοντά της.

Μπορείς να δεις ακόμη