Το σιδέρωμα μπορεί να γίνει εύκολο και γρήγορο

by Aggeliki Tsoukana

 

Το σιδέρωμα των ρούχων είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο από όλες τις δουλειές του σπιτιού. Υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν κανένα πρόβλημα και μπορεί να το απολαμβάνουν κιόλας και υπάρχουν κι αυτοί που το αντιπαθούν! Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις όμως, το σίγουρο είναι ότι το σιδέρωμα είναι απαραίτητο.

Σήμερα υπάρχουν πλέον πολλές και διαφορετικές επιλογές, που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη. Επιλέγοντας το σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου, μπορείς να δεις μεγάλη διαφορά τόσο στον χρόνο όσο και στον κόπο που θα κάνεις.

Πάμε να δούμε τις διαφορετικές επιλογές, από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες και την οικονομική σου δυνατότητα.

 

 

Ατμοσίδερο

Η συσκευή που σίγουρα γνωρίζεις και πιθανώς έχεις ήδη. Το ατμοσίδερο υπάρχει στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια και είναι αυτό που έφερε την επανάσταση στο σιδέρωμα, μετά το απλό ηλεκτρικό σίδερο, εκμεταλλευόμενο τη δύναμη του ατμού.

Φυσικά, τα σύγχρονα ατμοσίδερα έχουν εξελιχθεί κατά πολύ. Διαθέτουν αρκετά μεγαλύτερη δύναμη εκτόξευσης του ατμού, κάτι που κάνει το σιδέρωμα πιο γρήγορο. Το σχήμα τους εξελίσσεται συνεχώς, με στόχο να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία κινήσεων, ακόμη και σε υφάσματα με πιο δύσκολες πτυχώσεις. Τα υλικά κατασκευής τους είναι ολοένα και ελαφρύτερα, με αυξημένη την περιεκτικότητα του δοχείου νερού ώστε να δίνουν μεγαλύτερη αυτονομία, χωρίς όμως να αυξάνεται το βάρος τους. Επίσης, μία σημαντική εξέλιξη των ατμοσίδερων, είναι ότι διαθέτουν πλέον σύστημα καθαρισμού των αλάτων του νερού κι έτσι δεν είναι απαραίτητη η χρήση απιονισμένου νερού.

Και υπάρχουν και ατμοσίδερα σε μικρό μέγεθος (ταξιδίου) ή και σπαστά, για να μπορείς να τα πάρεις μαζί σου όταν χρειάζεται.

Στην αγορά θα βρεις πολλά διαφορετικά μοντέλα ατμοσίδερων, από πιο οικονομικά μέχρι πιο εξελιγμένα. Για παράδειγμα, το Philips Azur GC4564/20 διαθέτει την αποκλειστική πλάκα SteamGlide Advanced, η οποία χάρη στις εξελιγμένες επιστρώσεις της και στην προηγμένη επίστρωση τιτανίου, έχει εξαιρετική απόδοση ολίσθησης σε όλα τα υφάσματα. Είναι αντικολλητική, ανθεκτική στις γρατσουνιές και καθαρίζεται εύκολα. Προσφέρει γρήγορη προθέρμανση και πανίσχυρη απόδοση για να ολοκληρώνεις το σιδέρωμα γρήγορα. Διεισδύει βαθιά στα υφάσματα για εύκολη αφαίρεση των επίμονων τσακίσεων.

Αυτό που πρέπει ουσιαστικά να προσέξεις όταν επιλέγεις ατμοσίδερο είναι η χωρητικότητα του δοχείου νερού, να είναι όσο μεγαλύτερη γίνεται για να έχεις περισσότερη αυτονομία (λιγότερα γεμίσματα) και την ασφάλεια. Προκειμένου να αποφύγεις δυσάρεστα ατυχήματα, διάλεξε ένα σίδερο που απενεργοποιείται μετά από κάποια λεπτά αδράνειας ή, ακόμη καλύτερα, που απενεργοποιείται όταν το αφήσεις πάνω σε ρούχο.

Και μην παραλείψεις να δώσεις τη δέουσα σημασία και στην επιλογή της σιδερώστρας. Ίσως δε σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό, αλλά πραγματικά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Επίλεξε μία με αρκετά φαρδιά επιφάνεια, ώστε να μπορείς να σιδερώσεις μεγαλύτερη επιφάνεια του υφάσματος και να έχει καλή κατασκευή ώστε να αντέξει στο χρόνο, όπως η Stiroplus IB820S Prestige 2.

 

 

Σύστημα σιδερώματος

Αν σιδερώνεις αρκετά συχνά και έχεις μεγάλο όγκο ρούχων, ένα σύστημα σιδερώματος θα σου λύσει τα χέρια.

Το σύστημα σιδερώματος, ουσιαστικά είναι ένα ηλεκτρικό σίδερο, το δοχείο νερού βρίσκεται στη βάση και όχι πάνω στο σίδερο. Το σίδερο συνδέεται με το boiler μέσω μιας ευλύγιστης λεπτής σωλήνας. Έτσι, το νερό βράζει στο δοχείο και ο ατμός μεταφέρεται μέσω της σωλήνας, πατώντας το αντίστοιχο κουμπί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως απλό ηλεκτρικό σίδερο, εάν δεν πατηθεί το κουμπί του ατμού.

Δεδομένου ότι το δοχείο νερού δεν είναι πάνω στο σίδερο, αυτόματα το κάνει ελαφρύτερο, άρα και πιο ξεκούραστο στη χρήση του.

Η πίεση που προσφέρεται είναι μεγαλύτερη, με περισσότερο ατμό, κάνοντας ακόμη ευκολότερο το σιδέρωμα. Στα περισσότερα υφάσματα, ένα μόνο πέρασμα με πατημένο το κουμπί ατμού είναι αρκετό.

Επίσης, το σύστημα σιδερώματος φημίζεται και για την κάθετη εκτόξευση ατμού, πολύ χρήσιμη όταν θέλεις να σιδερώσεις υφάσματα που απαιτούν ειδική μεταχείριση, αλλά κυρίως όταν θέλεις να φρεσκάρεις ένα ρούχο, χωρίς να χρησιμοποιήσεις σιδερώστρα. Αφήνεις το ρούχο στην κρεμάστρα, το «ψεκάζεις» με τον ατμό και είναι σαν να το σιδέρωσες. Επίσης πολύ βοηθητική λειτουργία για τις κουρτίνες. Μπορείς να τις φρεσκάρεις ενώ είναι κρεμασμένες κανονικά στο κουρτινόξυλο.

Κι εκτός αυτών, ο κάθετος ατμός σε βοηθάει να φρεσκάρεις λούτρινα παιχνίδια, μαξιλάρια, μάλλινα και ευαίσθητα υφάσματα που δεν επιτρέπεται να σιδερωθούν κλασικά. Άσε που αφαιρείς μικρόβια και οσμές από τα υφάσματα, με τον κάθετο ατμό!

Αν αποφασίσεις πως ένα σύστημα σιδερώματος είναι αυτό που χρειάζεσαι, ρίξε μια ματιά στο Tefal Pro Express Ultimate GV9620 Pro. Προσφέρει ισχυρή και συνεχή παραγωγή ατμού για τέλεια αποτελέσματα κάθε φορά και μοναδικά εύκολο σιδέρωμα των τσαλακωμένων ρούχων. Χάρη στην έντονη εκτόξευση ατμού μπορείς να απομακρύνεις ακόμα και τις πιο επίμονες ζάρες. Διαθέτει τεχνολογία Durilium AirGlide Technology που εξασφαλίζει την καλύτερη ολίσθηση για γρήγορο σιδέρωμα χωρίς κόπο, ενώ σκοτώνει έως και το 99,99% των βακτηρίων από όλα τα υφάσματα.

 

 

Πρέσα ατμού

Μια άλλη διαθέσιμη επιλογή για το σιδέρωμα είναι η πρέσα ατμού, που είναι αρκετά δημοφιλής στη χώρα μας.

Ένα από τα μεγάλα της ατού είναι η δυνατότητα σιδερώματος μεγάλης επιφάνειας υφάσματος ή ακόμη και πολλά τεμάχια μαζί. Έτσι, το σιδέρωμα των σεντονιών και των κουρτινών γίνεται πολύ πιο γρήγορα και το ίδιο ισχύει και για εσώρουχα, πετσετάκια ή και μωρουδιακά ρουχαλάκια. Ο χρόνος σιδερώματος μπορεί να μειωθεί στο μισό με τη χρήση πρέσας.

Το άλλο δυνατό πλεονέκτημά της είναι το ότι μπορείς να σιδερώνεις ενώ κάθεσαι! Δε χρειάζεται να στέκεσαι όρθια τόση ώρα, καταπονώντας πόδια και σπονδυλική στήλη. Κάθισε αναπαυτικά και σιδέρωνε παρακολουθώντας την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση.

Ουσιαστικά, εσύ δεν κάνεις τίποτα. Απλώς επιλέγεις τη θερμοκρασία ανάλογα με το ύφασμα, το τοποθετείς και κατεβάζεις την πλάκα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η πρέσα! Κι αν αναρωτιέσαι πώς λειτουργεί, είναι απλό: η πάνω πλάκα θερμαίνει το ύφασμα και η κάτω διοχετεύει τον απαιτούμενο ατμό. Μόλις είναι έτοιμο το ύφασμα, ένας ειδικός ήχος θα σε ειδοποιήσει. Σηκώνεις την πλάκα, αφαιρείς το ύφασμα και προχωράς με το επόμενο.

Πανεύκολο; Είναι! Και εύκολο και γρήγορο και ξεκούραστο!

Και μη φοβάσαι ότι η πρέσα δεν κάνει για ρούχα, όπως τα πουκάμισα και τα παντελόνια, γιατί είναι λάθος. Υπάρχει τρόπος να τη χρησιμοποιήσεις σε όλα τα ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Υπάρχουν στην αγορά διάφορες επιλογές για να επιλέξεις την πρέσα που σου ταιριάζει.

Δεν έχεις, λοιπόν, παρά να σκεφτείς τις δικές σου ανάγκες και να επιλέξεις τη συσκευή σιδερώματος που σε καλύπτει, ώστε να κάνεις το σιδέρωμα πιο γρήγορο, πιο εύκολο και γιατί όχι πιο διασκεδαστικό!

Μπορείς να δεις ακόμη