Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2022

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η παγκόσμια ημέρα για το νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία το 1992 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό, ενώ στόχος είναι να υπάρχει καθαρό νερό για όλους μέχρι το 2030.

Για το 2022, στο επίκεντρο του εορτασμού είναι τα υπόγεια ύδατα και το πόσο σημαντικά είναι για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και την παραγωγή νερού. Τα υπόγεια ύδατα είναι ένας κρυμμένος θησαυρός απαραίτητος για τη ζωή μας, παρέχουν το ήμισυ του συνόλου του πόσιμου νερού, περισσότερο από 40% του νερού άρδευσης και το 1/3 της παγκόσμιας ανάγκης του βιομηχανικού τομέα σε νερό, για αυτό θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τη βιώσιμη διαχείριση αυτού του πόρου, που απειλείται από τις ολοένα και βαθύτερες γεωτρήσεις και την αλλαγή του κλίματος.

Το νερό κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να το θεωρούμε δεδομένο και να μην κατανοούμε ότι πολλές χώρες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κρίση στην επάρκεια και στην ποιότητα του πόσιμου. Θα πρέπει να φροντίζουμε για την εξοικονόμησή του και να μην το σπαταλάμε άσκοπα, ελέγχοντας ταυτόχρονα για τυχόν διαρροές στο οικιακό μας δίκτυο.

Παράλληλα, μπορούμε να μεριμνήσουμε για τη χρήση προϊόντων που έχουν χαμηλή κατανάλωση νερού και που σέβονται το περιβάλλον χωρίς να υστερούν στον αποδοτικό τρόπο λειτουργίας τους.

 

 

Πλυντήρια ρούχων

Προκειμένου να περιοριστεί η αλόγιστη σπατάλη νερού, τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων ενσωματώνουν «έξυπνες» λειτουργίες οι οποίες χρησιμοποιούν μικρότερες ποσότητες νερού, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν αποτελεσματικό πλύσιμο στον μισό χρόνο χωρίς να θυσιάζουν την απόδοση του καθαρισμού. Χάρη στους αισθητήρες που έχουν, υπολογίζουν το βάρος του φορτίου αλλά και τον βαθμό των λεκέδων, κάνοντας ανάλογη χρήση της ποσότητας νερού και απορρυπαντικού. Εξοικονόμησε χρόνο και νερό με τη γρήγορη πλύση των 15 λεπτών ή φρέσκαρε τα ρούχα σου με τη δύναμη του ατμού, που εξαλείφει όλα τα οικιακά αλλεργιογόνα.

 

 

Πλυντήρια πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων είναι μια συσκευή απαραίτητη για ένα νοικοκυριό, αφού μειώνει τις δουλειές στην κουζίνα και παράλληλα συμβάλει στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Το πλύσιμο πιάτων με το χέρι μπορεί να καταναλώσει έως και 25 λίτρα νερού, ενώ ένα πλυντήριο με εξοικονόμηση ενέργειας χρησιμοποιεί περίπου 3 λίτρα. Στα τελευταία μοντέλα υπάρχουν αισθητήρες που ορίζουν τις παραμέτρους πλύσης, δηλαδή τη θερμοκρασία, τον χρόνο και την απαιτούμενη ισχύ ανάλογα με το επίπεδο ρύπανσης. Για εξαιρετική οικονομία νερού μπορείς να επιλέξεις την πλύση μεμονωμένου καλαθιού που σου επιτρέπει να πλένεις μικρό αριθμό πιάτων χωρίς να περιμένεις να γεμίσει το πλυντήριο.

 

 

Φίλτρα νερού

Μια αποτελεσματική λύση για οικονομία στο νερό είναι τα φίλτρα νερού. Με τη χρήση ενός φίλτρου μπορείς να καταναλώνεις το νερό της βρύσης και να μην χρειάζεται να προμηθεύεσαι εμφιαλωμένο, έτσι αποφεύγεις τη μεταφορά και εξοικονομείς νερό και χρήμα, ενώ παράλληλα είσαι σίγουρος για την ποιότητα νερού που καταναλώνεις.

 

 

Πλυστικά μηχανήματα

Η χρήση ενός μηχανήματος καθαρισμού υψηλής πίεσης προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε επίπεδο οικονομίας, καθαριστικού αποτελέσματος και περιβαλλοντικού αντικτύπου και είναι ιδανικό για να καθαρίσεις το αυτοκίνητό σου, την αυλή σου ακόμα και τον φράχτη του σπιτιού σου. Τα σύγχρονα πλυστικά μηχανήματα αυξάνουν τη θερμοκρασία του νερού, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ειδικά το λάδι και τα λίπη. Με τη χρήση ζεστού νερού μειώνεται ο χρόνος καθαρισμού αλλά και στέγνωσης, έτσι ένα μεγάλο εύρος εργασιών καθαρισμού μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά και οικονομικά.

Η αξία του νερού είναι τεράστια για τα νοικοκυριά, τα τρόφιμα, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία και την ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Αν αναλογιστεί κανείς όλους τους διαφορετικούς τρόπους που το νερό ωφελεί τη ζωή μας, τότε θα το εκτιμήσουμε και θα το προστατεύσουμε αποτελεσματικά.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: πλυστικό μηχάνημα, φίλτρο νερού, πλυντήριο πιάτων, πλυντήριο ρουχων.

Μπορείς να δεις ακόμη