Παγκόσμια μέρα στοματικής υγείας: Να είσαι περήφανος για το στόμα σoυ

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).

Το 2007 καθιερώθηκε επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας τον Σεπτέμβριο, αλλά το 2013 μετατέθηκε στις 20 Μαρτίου και αντανακλά τα 20 νεογιλά δόντια που έχει ένα παιδί και τα 32 δόντια με 0 τρύπες που πρέπει να έχει ένας υγιής ενήλικας (3/20 σύμφωνα με το σύστημα αναγραφής της ημερομηνίας στις ΗΠΑ).

Το 2021 η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία ξεκίνησε μια τριετή καμπάνια με θέμα: Να είσαι περήφανος για το στόμα σου. Το πρώτο έτος εστίασαν στο πως η στοματική υγεία επηρεάζει τη συνολική υγεία και το 2022 θέλουν να τονίσουν πως ένα υγιές στόμα είναι σημαντικό για την ευτυχία και την ευημερία του ανθρώπου.

 

Πως να διατηρήσεις καλή στοματική υγεία

Το πλύσιμο των δοντιών είναι μια δεδομένη κίνηση που θα πρέπει να κάνεις πρωί και βράδυ ή έστω μετά από κάθε γεύμα, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Καλό είναι να χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα για να αφαιρείς την οδοντική πλάκα. Περιόρισε τη ζάχαρη και τα αλκοολούχα ποτά και φυσικά επισκέψου τον οδοντίατρο σου τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

 

 

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν από τους Βαβυλώνιους και τους Αιγύπτιους που χρησιμοποιούσαν κλαδιά δέντρων για να καθαρίσουν τα δόντια τους και μασούσαν φύλλα μέντας. Τη δεκαετία του ’30 εμφανίστηκε η σύγχρονη οδοντόβουρτσα με τρίχες από νάιλον και το 1960 ξεκίνησε στις ΗΠΑ η πρώτη μαζική παραγωγή για ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

Αν θέλεις να απολαμβάνεις μια καθημερινότητα γεμάτη υγεία και να εξασφαλίσεις ένα λαμπερό χαμόγελο, η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Όσο επιμελής και αν είσαι με τη φροντίδα των δοντιών, η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα θα γίνει ο «σύμμαχός» σου ενάντια στους «εχθρούς» που απειλούν να διαταράξουν την υγεία των δοντιών σου και θα σου εξασφαλίσει ένα αποτελεσματικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών.

Μπορεί μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, όμως δεν ισχύει το ίδιο για την κεφαλή που ενσωματώνεις σε αυτή. Καλό είναι να την αλλάζεις κάθε τρεις μήνες γιατί οι ίνες λυγίζουν και δεν εισχωρούν στα δυσπρόσιτα σημεία με αποτέλεσμα να μην καθαρίζουν σχολαστικά τα δόντια. Επιπλέον, όταν καθυστερείς να αλλάξεις την κεφαλή της οδοντόβουρτσας, συγκεντρώνει μικρόβια και μετατρέπεται σε εστία μόλυνσης για τη στοματική σου κοιλότητα.

Οι νέες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι εμπνευσμένες από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι, καθαρίζουν σχολαστικά κάθε δόντι και συνιστούν το κατάλληλο εργαλείο για σένα που επιθυμείς έναν επαγγελματικό καθαρισμό με λεύκανση. Οι ειδικές ίνες απομακρύνουν την πλάκα, ενώ το κέντρο γυαλίζει και λευκαίνει τα δόντια, αφαιρώντας τους επιφανειακούς λεκέδες. Παράλληλα είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες κίνησης που αναγνωρίζουν τον τρόπο βουρτσίσματος σου και σε καθοδηγούν ώστε να απολαμβάνεις καθημερινά καλύτερα αποτελέσματα.

Το τακτικό πλύσιμο των δοντιών θα πρέπει να γίνει συνήθεια και για τα μικρά παιδιά και οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με παιδικά σχέδια είναι σίγουρο ότι θα τους δώσουν κίνητρο και θα μετατρέψουν το βούρτσισμα των δοντιών σε μια διασκεδαστική εμπειρία.

 

Θήκη αποστείρωσης

Η ηλεκτρική σου οδοντόβουρτσα χρειάζεται πλύσιμο με νερό μετά από κάθε χρήση αλλά και μια πολυλειτουργική θήκη αποστείρωσης υψηλής τεχνολογίας θα βοηθούσε στην καταπολέμηση του 99.9% των βακτηριδίων και μικροβίων με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας UVC σε λίγα μόλις λεπτά. Αποστείρωσε με φυσική διαδικασία την οδοντόβουρτσα και απομάκρυνε κάθε παθογόνο μικροοργανισμό με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς να επηρεάσεις τη λειτουργία της.

Η καλή στοματική υγεία έχει θετικό αντίκτυπο στη γενική υγεία, την ευημερία και την ποιότητα ζωής σου. Τα γερά δόντια σου επιτρέπουν να τρως και να μιλάς χωρίς προβλήματα ενώ ένα όμορφο χαμόγελο ενισχύει την εμφάνισή σου και τονώνει την αυτοπεποίθηση σου.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ηλεκτρικλη οδοντόβουρτσα.

Μπορείς να δεις ακόμη