Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης: Ένα Βήμα προς ένα Βιώσιμο Μέλλον

by Zikou Stella

H Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης ξεκίνησε το 2018 σαν μια πρωτοβουλία του Bureau of International Recycling (ΒIR) και τιμάται κάθε χρόνο τη 18η Μαρτίου σε 175 χώρες.

Κάθε χρόνο στον πλανήτη γη καταναλώνονται εκατομμύρια τόνοι φυσικών πόρων και κάποια στιγμή, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, αυτοί θα εξαντληθούν. Για αυτό και είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε διπλά τι και πώς πετάμε, ώστε τα σκουπίδια μας να μην αποτελούν πια σπατάλη αλλά ευκαιρία.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κλιματική αλλαγή απαράμιλλων διαστάσεων. Αν δεν κάνουμε σημαντικές και γρήγορες αλλαγές, θα βιώσουμε τη συνεχιζόμενη άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και το λιώσιμο των παγετώνων. Αν δεν λάβουμε δράση η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει άμεσα την ανθρωπότητα με την αυξημένη φτώχεια, τη μετανάστευση, την απώλεια θέσεων εργασίας και την περαιτέρω καταστροφή των φυσικών πόρων.

Η ανακύκλωση αποτελεί βασικό κομμάτι της κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην προστασία των φυσικών μας πόρων. Κάθε χρόνο ο «έβδομος πόρος» (ανακυκλώσιμα) εξοικονομεί πάνω από 700 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 και αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε 1 δισεκατομμύριο τόνους έως το 2030. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακύκλωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου για να σώσει το μέλλον μας, πλανήτη και ανθρωπότητα.

Έτσι, το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάθε ένας από εμάς για να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, είναι να υιοθετήσει την ανακύκλωση ως μέρος της καθημερινότητάς του.

 

Ξεκίνα την ανακύκλωση… χθες

Όπως ήδη διαπίστωσες χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Ξεκίνα λοιπόν άμεσα να ανακυκλώνεις και οργανώσου με βάση τις προδιαγραφές που έχει ορίσει ο δήμος που ανήκεις. Σε άλλους δήμους απαιτείται οικιακός διαχωρισμός των συσκευασιών ανάλογα με το υλικό τους και σε άλλους δεν χρειάζεται, αφού η διαλογή γίνεται αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, λάμπες, μπαταρίες, μελάνια και ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται ξεχωριστά.

 

Ανακύκλωσε τις μικρές ηλεκτρονικές συσκευές

Ανακυκλώνοντας τις μικρές οικιακές συσκευές αναβαθμίζεις την ποιότητα της ζωής σου καθώς προστατεύεις το περιβάλλον και την υγεία σου.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι συμβάλλεις στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, στην αύξηση του χρόνου ζωής των υφιστάμενων ΧΥΤΑ και στην εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων με την αντικατάσταση των παλιών συσκευών με νέες χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης. Συμβάλλεις, επίσης, στην ανάπτυξη ερευνητικών καινοτομιών για την προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία από επικίνδυνα απόβλητα και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

 

Ο Κωτσόβολος στηρίζει την προσπάθειά σου με δωρεάν πρόγραμμα ανακύκλωσης

Ο Κωτσόβολος στηρίζει έμπρακτα την παγκόσμια κίνηση για ένα βιώσιμο μέλλον, στηρίζοντας εσένα για την καθημερινή σου προσπάθεια. Για αυτό μέσω του Κωτσόβολου έχεις πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Σε κάθε κατάστημα Κωτσόβολος υπάρχει ένας ειδικός κάδος ανακύκλωσης που μπορείς να τοποθετήσεις τις παλιές σου συσκευές όπως μικρές οικιακές συσκευές, τηλεοράσεις και οθόνες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops, desktops), tablets, κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και μελάνια. Επίσης, με αγορά και παράδοση κατ’οίκον κάθε νέας συσκευής, εφόσον το επιθυμείς, μπορείς να παραδώσεις την παλιά σου αφού έχεις πρώτα ενημερώσει κατά την αγορά της νέας συσκευής ότι έχεις στην κατοχή σου συσκευή προς ανακύκλωση.

Μια άλλη επιλογή που έχεις είναι να παραδώσεις από το σπίτι σου τις παλιές μεγάλες συσκευές σου με μηδενικό κόστος, χωρίς να απαιτείται αγορά νέας συσκευής απλά καλώντας στο τηλέφωνο 2102899999.

Με το δωρεάν πρόγραμμα ανακύκλωσης του Κωτσόβολου μπορείς να ανακυκλώσεις οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, εύκολα, απλά, οικολογικά!

 

 

Μήπως επισκευάζεται;

Επισκευάζοντας την παλιά σου συσκευή συμβάλλεις εξίσου στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού από τη μία δεν θα την πετάξεις και από την άλλη δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις καινούργια. Έλα σε ένα από τα service points του Κωτσόβολου και χάρισε μια δεύτερη ζωή στις μικρές συσκευές που δυσκολεύεσαι να αποχωριστείς!

Μέσω της ανακύκλωσης, συμβάλλουμε στη διατήρηση του περιβάλλοντος και της φυσικής μας κληρονομιάς. Η ανακύκλωση δεν είναι απλώς μια διαδικασία, είναι μια στάση ζωής που ενισχύει την αειφορία και την ισορροπία του πλανήτη μας. Κάθε κομμάτι που ανακυκλώνεται αποτελεί ένα βήμα προς ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Ας αγκαλιάσουμε την πρακτική της ανακύκλωσης και ας δείξουμε σεβασμό στον πλανήτη μας, όχι μόνον στην Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, αλλά και κάθε μέρα του χρόνου!

Μπορείς να δεις ακόμη