Γνώρισε τα νέα MacBook Pro με την Touch Bar

by K Admin

 

Όπως φαίνεται, η Apple λειτουργεί σε κύκλους. Κάθε μερικά χρόνια έρχονται μεγάλες αλλαγές σε κάθε σειρά Mac και ήταν κοινό μυστικό πως ήταν η σειρά του MacBook Pro φέτος, που κράτησε την ίδια εμφάνιση με βελτιώσεις στον εσωτερικό του… διάκοσμο, από το 2012 μέχρι και σήμερα. Σίγουρα, η Apple τράβηξε την προσοχή με τα νέα της μοντέλα στις 13 και 15 ίντσες καθώς οι αλλαγές είναι τεράστιες.

 

intro-1

Σχέδιο, μέγεθος και βάρος

Τα νέα ΜacBook Pro ακολουθούν τη σχεδιαστική γραμμή που πρωτοείδαμε στο 12” Retina MacBook. Ο λογότυπος της εταιρείας δεν φωτίζεται πλέον, ενώ όλα τα μοντέλα διατίθενται σε Silver και Space Grey. Είναι έως 17% λεπτότερα από τα προηγούμενα μοντέλα και σημαντικά ελαφρύτερα, αφού το μοντέλο στις 13” ζυγίζει 1,37 κιλά και εκείνο στις 15” μόλις 1,83 κιλά. Ο όγκος κάθε μοντέλου είναι σημαντικά μειωμένος, για αυτό και π.χ. το νέο 13” MacBook Pro πιάνει αισθητά λιγότερο χώρο από το 13” MacBook Air, κι ας έχουν την ίδια ακριβώς διάσταση οθόνης. Για να συνειδητοποιήσεις τι σημαίνουν τα βάρη αυτά, σκέψου ότι το 13” MacBook Air, ζυγίζει 1,34 κιλά.

 

Οθόνη

Η ανάλυση και η πυκνότητα δεν αλλάζουν, παρόλα αυτά η οθόνη βελτιώνεται αισθητά. Είναι κατά 67% φωτεινότερη και, παρόλα αυτά, καταναλώνει λιγότερο ρεύμα. Όχι μόνο αυτό, αλλά υποστηρίζει πλέον το κινηματογραφικό χρωματικό εύρος DCI-P3, όπως τα iPhone 7 και οι Retina iMac, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο προβάλλουν ακόμη περισσότερα χρώματα, αλλά βοηθούν και τους επαγγελματίες της φωτογραφίας, της γραφιστικής και της κινούμενης εικόνας να κάνουν καλύτερα και αξιόπιστα τη δουλειά τους.

 

Η οθόνη είναι πολύ βελτιωμένη, αλλά πρωταγωνιστεί το Touch Bar στην ανώτερη σειρά του πληκτρολογίου.

Η οθόνη είναι πολύ βελτιωμένη, αλλά πρωταγωνιστεί το Touch Bar στην ανώτερη σειρά του πληκτρολογίου.

 

 

Επιδόσεις

Όλα τα μοντέλα έχουν επεξεργαστές 6ης γενιάς Core από την Intel (της γενιάς Skylake δηλαδή). Στις 13” βρίσκουμε διπύρηνους i5 και i7 με ταχύτητες από 2GHz και 2,9GHz. Στις 15” όμως έχουμε διπύρηνους i7 με ταχύτητες από 2,6GHz και 2,7GHz. Και στις δύο περιπτώσεις αναφέρονται οι βασικές ταχύτητες, όχι εκείνες στις οποίες φτάνουν οι ίδιοι επεξεργαστές με ενεργή τη λειτουργία Turbo Boost.

Το μικρότερο μοντέλο ξεκινά με 8GB RAM με ταχύτητα 2133MHz και 256GB SSD (με έως και 100% υψηλότερες επιδόσεις από την προηγούμενη φορά), ενώ το μεγάλο ανεβαίνει σε 16GB RAM και διατίθεται τόσο με 256GB SSD όσο και με 512GB SSD.

Στις 13” χρησιμοποιούνται οι ενσωματωμένες GPU της Intel και συγκεκριμένα τα μοντέλα Iris Graphics 540 και 550, ανάλογα με το μοντέλο. Στις 15” υφίστανται μεν οι ενσωματωμένες Iris Graphics 530 για να αναλαμβάνουν τις ελαφρές εργασίες, αλλά βρίσκουμε και τις ολοκαίνουριες αυτόνομες κάρτες Radeon Pro 450 και Radeon Pro 455 με 2GB RAM. Οι κάρτες αυτές ανακοινώθηκαν από την AMD παράλληλα με την παρουσίαση των νέων MacBook Pro και δεν προέρχονται από την καταναλωτική αλλά από την επαγγελματική σειρά, πράγμα που σημαίνει ότι υπόσχονται μεγαλύτερη αξιοπιστία και αντοχή, και καλή ισορροπία μεταξύ κατανάλωσης και επιδόσεων. Με λίγα λόγια έχουν σχεδιαστεί για δουλειά πάνω από όλα, όχι τόσο για gaming και βασίζονται στη νεότερη αρχιτεκτονική της AMD, ονόματι Polaris.

 

Ηχεία, πληκτρολόγιο και Force Touch Trackpad

Το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο στα νέα συστήματα ακολουθεί τη γραμμή εκείνου που είδαμε στο 12” MacBook. Είναι η δεύτερη γενιά αυτής της ιδέας, όμως με καλύτερη ανάδραση και ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα. Παρότι οι υπολογιστές είναι μικρότεροι σε μέγεθος, τα ηχεία είναι πλέον μεγαλύτερα, ισχυρότερα, με περισσότερα μπάσα και διπλάσιο δυναμικό εύρος για καλύτερη λεπτομέρεια και λιγότερη παραμόρφωση. Όσο για τα Force Touch Trackpad, που συνοδεύουν την αλληλεπίδραση με ανάδραση από την Taptic Engine, είναι σχεδόν διπλάσια σε έκταση, κάνοντας τη χρήση χειρονομιών και τη γρήγορη πλοήγηση ακόμη πιο εύκολη και σίγουρη.

Όλη η νέα σειρά, μαζί με το μοντέλο στις 13” που δεν έχει Touch Bar.

                                                                                           Όλη η νέα σειρά, μαζί με το μοντέλο στις 13” που δεν έχει Touch Bar.

 

 

Touch Bar

Η Touch Bar αξίζει ειδική αναφορά αφού αυτή είναι που κάνει τα νέα MacBook Pro να ξεχωρίζουν από άλλα συστήματα της ίδιας εταιρείας, αλλά και από καθετί άλλο που μπορείς να βρεις στον ανταγωνισμό.

Πρόκειται για μια οθόνη-μπάρα που παίρνει τη θέση των πλήκτρων F που βρίσκονταν πάντα στην πρώτη σειρά του πληκτρολογίου. Η οθόνη αφής δεν είναι προέκταση της βασικής οθόνης αλλά λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα. Χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή T1 της Apple, που είναι παραλλαγή του επεξεργαστή που βρίσκουμε σε Apple Watch Series 1 και Series 2. Στον ίδιο επεξεργαστή υπάρχει και το secure enclave στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του αισθητήρα Touch ID και του Apple Pay. Έτσι εξασφαλίζεται η ασφάλεια των δεδομένων σε χώρο που ουσιαστικά δεν μπλέκει με το macOS που χρησιμοποιεί κατά τα άλλα ο υπολογιστής. Η ύπαρξη αισθητήρα Touch ID σημαίνει πως μπορείς να ξεκλειδώνεις το σύστημά σου και εφαρμογές χρησιμοποιώντας το δακτυλικό σου αποτύπωμα, όπως και σε οποιοδήποτε iPhone από το 5s και μετά.

Η υπόλοιπη μπάρα αφής τι κάνει όμως; Εμφανίζει εντολές, εικονικά πλήκτρα και άλλα, τα οποία αλλάζουν δυναμικά, ανάλογα με την εφαρμογή στην οποία βρίσκεσαι. Μπορείς να την υπολογίζεις ως μια δεύτερη tool bar. Σε εφαρμογές που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν (ή δεν έχεις αφήσει) πολλά πλήκτρα στην κανονική τους μπάρα, δεν αποκλείεται να χωρούν όλα στην Touch Bar και έτσι να μπορείς να έχεις ένα “καθαρό” παράθυρο μπροστά σου και εφαρμογές σε πλήρη οθόνη χωρίς τίποτα να αποσπά την προσοχή από το περιεχόμενό τους.

Αν δεχτείς κλήση με FaceTime (ή κανονική κλήση που φτάνει στο Mac μέσω iPhone) μπορείς να δεις ποιος καλεί, να απαντήσεις ή να απορρίψεις την κλήση με τις επιλογές που εμφανίζονται αυτόματα στην μπάρα. Πάντα μένουν πρόχειρα τα απαραίτητα πλήκτρα, όπως το Escape, εκτός αν πια είναι σε στάδιο που δεν κάνει τίποτα η επιλογή αυτή. Αντίστοιχα, εμφανίζονται και άλλα πλήκτρα ελέγχου, για τη φωτεινότητα της οθόνης, την ένταση του ήχου κ.λπ. Επειδή ρυθμίζονται πλέον με την αφή, οι αλλαγές γίνονται αναλογικά, όχι σε βήματα όπως ήταν πριν και έτσι έχεις καλύτερο, λεπτομερέστερο έλεγχο.

Πρόκειται για κάτι που θα εκτιμήσεις όταν θες να διαλέξεις χρώμα από το χρωματολόγιο για να “πειράξεις” ένα PDF, μια φωτογραφία ή οτιδήποτε άλλο. Όταν γράφεις εμφανίζονται προτάσεις για λέξεις, όπως στο QuickType keyboard του iOS, αλλά και εντολές. Αν η εφαρμογή Mail παρατηρήσει ότι όταν μετακινείς μηνύματα τα στέλνεις συνήθως σε συγκεκριμένο φάκελο, εμφανίζει συντόμευση στην μπάρα και με ένα πάτημα έχεις τελειώσει.

 

Τα νέα σασί είναι σημαντικά μικρότερα σε όγκο. Τόσο ώστε να κάνουν ένα MacBook Air να δείχνει αναπάντεχα ογκώδες συγκριτικά.

Τα νέα σασί είναι σημαντικά μικρότερα σε όγκο. Τόσο ώστε να κάνουν ένα MacBook Air να δείχνει αναπάντεχα ογκώδες συγκριτικά.

 

Σε Safari μπορείς να βλέπεις προεπισκόπηση των ανοιχτών καρτελών και να μεταπηδάς μεταξύ τους με άνεση. Ανάλογα μπορείς να βλέπεις μια σειρά από φωτογραφίες σε album. Και όταν έρθει η ώρα να απαντήσεις σε κάποιο μήνυμα με emoji, μπορείς να δεις προτεινόμενα πάνω στη μπάρα, ακόμη και να σύρεις τη λίστα για να δεις ακόμη περισσότερες επιλογές. Και αν χρειαστείς ποτέ τα κλασικά πλήκτρα F, κράτα πατημένο το πλήκτρο fn που βρίσκεις κάτω αριστερά σε κάθε πληκτρολόγιο της Apple και εμφανίζονται και αυτά. Καθώς η Touch Bar είναι διαθέσιμη και σε developers αναμένεται υποστήριξη από ολοένα και περισσότερες εφαρμογές.

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος όμως. Όπως σε κάθε γραμμή εργαλείων μπορείς να εξαφανίσεις, προσθέσεις εργαλεία ή και να αλλάξεις τη σειρά τους, το ίδιο μπορείς να κάνεις και στην Touch Bar. Μπορείς να σύρεις το πλήκτρο που θες, στη θέση που θες και να φτιάξεις το ιδανικό σύνολο που θα είναι πάντα κοντά στα ακροδάκτυλά σου, χωρίς να χρειαστεί να “στείλεις” το χέρι σου στο trackpad.

Αν ανησυχείς για την αίσθηση της μπάρας αυτής, η Apple έχει φροντίσει για την ορατότητα των ενδείξεων αφού η οθόνη OLED της Touch Bar έχει την απαραίτητη κλίση για να φαίνεται καλύτερα από τη γωνία του χρήστη. Επιπλέον έχει ματ φινίρισμα για να έχει την ίδια υφή με τα υπόλοιπα πλήκτρα.

 

Θύρες

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχει μια έξοδος ήχου και από εκεί και πέρα 4 (ή 2) θύρες Thunderbolt 3. Τίποτα άλλο. Το βύσμα στις θύρες αυτές είναι το νέο USB Type-C που σημαίνει ότι λειτουργούν κανονικά και ως τέτοιες θύρες. Κάθε τέτοια θύρα λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τροφοδοσία άλλων συσκευών, σύνδεση σε οθόνη, σύνδεση με καλώδιο δικτύου, μεταφορά αρχείων, επικοινωνία με hubs και οτιδήποτε άλλο. Με τον κατάλληλο προσαρμογέα ή hub μπορεί να κάνει τα πάντα και να μεταφέρει τα πάντα. Ως USB υποστηρίζουν ταχύτητα 10Gbps. Ως Thunderbolt 3 ανεβαίνουν στα 40Gbps (για ταχύτητες έως 5GB το δευτερόλεπτο) και οι συσκευές μπορούν να μπουν σε αλυσίδα και να καταλήγουν σε μια μόνο από τις διαθέσιμες θύρες. Είναι μάλιστα ο μόνος τρόπος να συνδέσεις ένα MacBook Pro με οθόνη 5K. Και όχι μόνο αυτό αλλά η οθόνη, που έχει τη δική της τροφοδοσία, φορτίζει παράλληλα και το laptop.

 

Αυτονομία

Παρότι αλλάζουν τόσα πολλά, τα συστήματα είναι ισχυρότερα αλλά και μικρότερα, η αυτονομία βελτιώνεται ουσιαστικά και φτάνει στις δέκα ώρες περίπου (με ενεργό WiFi και συνεχόμενη αναπαραγωγή video μεταξύ άλλων).

 

Μοιάζουν με USB-C, είναι και USB-C, αλλά πάνω από όλα, είναι Thunderbolt 3.

Μοιάζουν με USB-C, είναι και USB-C, αλλά πάνω από όλα, είναι Thunderbolt 3.

 

 

Το “άλλο” MacBook Pro

Η Apple ετοίμασε και ένα MacBook Pro στις 13” χωρίς Touch Bar και με δύο, αντί για 4, θύρες Thunderbolt 3. Είναι ένα ενδιάμεσο βήμα για λιγότερο απαιτητικούς χρήστες που δεν αρκούνται στο 12” MacBook αλλά δεν χρειάζονται και όλους τους καρπούς του νεότερου και ισχυρότερου MacBook Pro.

Φρόντισε να δεις το MacBook Pro, οποιαδήποτε έκδοση, από κοντά. Αν μη τι άλλο δεν θα πιστεύεις πόσο ελαφρύ και μαζεμένο είναι, παρά τις δυνατότητές του. Και αν δοκιμάσεις την Touch Bar, θα δεις ότι οι πιθανότητες είναι άπειρες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη