Google Voice: Ευκολία αλλά και κίνδυνοι

Ύστερα από δημοσιογραφικές κι άλλες πιέσεις τελικά η Google παραδέχτηκε ότι μέσω της εφαρμογής Google Voice καταγράφει και αποθηκεύει συνομιλίες που κάνεις τυχαία γύρω σου ακόμα και όταν φαίνεται να μην χρησιμοποιείς το κινητό. Όπως είναι λογικό αυτό προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς χρήστες. Γι’ αυτό και η εταιρεία δημιούργησε μία ιστοσελίδα ώστε να μπορείς να δεις τι έχει καταγραφεί, αλλά και να ζητήσεις την πλήρη διαγραφή αυτών των αρχείων.

 

Γιατί γίνεται η καταγραφή

Η αλήθεια είναι πώς οι περισσότεροι χρήστες είναι πιο «υποψιασμένοι» και ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων. Άλλωστε μια σειρά ειδήσεων και σκανδάλων έχει βοηθήσει ώστε να ξεπεραστεί η εποχή της «αθωότητας». Το κινητό είναι πλέον μία υπερσυσκευή που πραγματικά μπορεί να αξιοποιηθεί με κακόβουλο τρόπο.

Η ύπαρξη έξυπνων συσκευών βάζει ιδιώτες, εταιρείες και κράτη στον πειρασμό παρακολούθησης και συλλογής στοιχείων. Αυτό γίνεται γιατί τα προσωπικά σου στοιχεία είναι πολύτιμα κυρίως για τη δημιουργία διαφημιστικού προφίλ. Με το να ξέρει κανείς τις προτιμήσεις, τις αναζητήσεις και τα ενδιαφέροντά σου ουσιαστικά σε ξέρει καλύτερα από πολλούς κοντινούς σου ανθρώπους.

Βέβαια, ειδικά για το Google Voice, τα ηχητικά μπορούν να έχουν και άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες αναγνώρισης γλώσσας και τα σχετικά εργαλεία με έναν φθηνό τρόπο αφού υπάρχει πρόσβαση σε πολλά δωρεάν δεδομένα.

 

Προστάτεψε την ιδιωτικότητά σου

Κάθε φορά που θα χρησιμοποιείς πλέον το μικρόφωνο για να δώσεις φωνητική εντολή πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να καταγραφεί αυτό που θα πεις. Για την ακρίβεια μπορεί να καταγραφεί και σε άλλες στιγμές που δεν θα χρησιμοποιείς το τηλέφωνο. Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι κάτι που ανέφερες σε μία συζήτηση μπορεί και να εμφανιστεί λίγο πιο μετά ως προτεινόμενη διαφήμιση.

Τι μπορείς όμως να κάνεις για να το αποφύγεις αυτό; Μία λύση είναι να απενεργοποιήσεις τις φωνητικές εντολές από την εφαρμογή Google πατώντας το μενού «…» και επιλέγοντας Ρυθμίσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εναλλακτικά, η Google έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα για να δεις τι έχει καταγράψει και αν χρειαστεί για να σβήσεις μόνιμα αυτά τα αρχεία από τους servers της. Συγκεκριμένα, στην σελίδα αυτή μπορείς να δεις στο κεντρικό μέρος τις όποιες ηχογραφήσεις αφού πρώτα κάνεις login στον Google λογαριασμό σου.

 

 

 

 

 

Μπορείς μάλιστα να βρεις επιπλέον στοιχεία όπως το πότε καταγράφηκε, από πού κι αν αυτό μετατράπηκε επιτυχώς σε κείμενο από την Google. Επίσης, από το αριστερό μενού και ειδικά από την επιλογή «Διαγραφή δραστηριότητας κατά» μπορείς να διαγράψεις ότι δεν θες ή όλα μαζί. Απλά ακολουθείς τις οδηγίες. Ακόμη καλό είναι να τσεκάρεις και την επιλογή «Στοιχεία Ελέγχου Δραστηριότητας».

 

Μια ματιά είναι αρκετή για να αποφασίσεις τι τελικά θες να γίνει…

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη