Ο νέος Microsoft Edge

Αν και η Microsoft έχει αμέτρητες επιτυχίες στη μακρά ιστορία της, αυτό που δεν είχε καταφέρει ήταν η δημιουργία ενός αξιόπιστου, γρήγορου και ασφαλούς browser για το διαδίκτυο. Φέτος αλλάζει ριζικά την προσέγγισή της και δημιουργεί έναν νέο browser, παραδόξως βασισμένο στο Chromium Project, γεγονός που ήδη αποσπά θετικά σχόλια και κριτικές.

 

Τι είναι το Chromium Project

Το project αναπτύσσει ένα ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα περιήγησης ιστού με βάση τον Chromium. Ένας από τους πολλούς στόχους του είναι να δημιουργηθούν browsers γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Για την ακρίβεια, ο Google Chrome έχει τη βάση του σε αυτό ακριβώς το project.

Δηλαδή, η Microsoft αποφάσισε να αξιοποιήσει μία «συνταγή» για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν που έχει την ίδια αρχή και προέλευση με έναν από τους βασικούς της ανταγωνιστές. Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή στρατηγικής που εξέπληξε αρκετούς. Αποφάσισε να στραφεί σε μία πηγή λογισμικού και μία κοινότητα που θα τις προσέδιδε αξιοπιστία και ποιότητα.

 

 

Ο νέος browser

Βέβαια πολλοί αναρωτιούνται σε τι διαφέρει από τον Google Chrome αφού ο νέος Edge θα βασίζεται στην έκδοση ανοικτού κώδικα που οδήγησε στον Chrome. Αυτό θα γίνει με μερικές επιπλέον διαφοροποιημένες λειτουργίες και υπηρεσίες.

 

Ασφάλεια

Γίνεται προσπάθεια για ακόμη περισσότερο έλεγχο σε στοιχεία ιδιωτικότητας και ασφάλειας κάτι που αναζητούν ολοένα και περισσότεροι χρήστες. Έτσι θα υπάρχουν τρία βασικά επίπεδα ασφαλείας (unrestricted, balanced και strict) για να ελέγχεις τι θα μπορούν να καταγράψουν οι ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι.  Παράλληλα, θα σου παρέχεται και πληθώρα σχετικών παραμετροποιήσεων και ρυθμίσεων.

 

Collections

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρακτική λειτουργία που θα ενσωματώνεται και συνδυάζεται και με το Office 365. Ουσιαστικά θα επιτρέπει την εύκολη συλλογή, οργάνωση, διαμοιρασμό και εξαγωγή πληροφοριών μέσα από τον Edge (δηλαδή από ιστοσελίδες). Για παράδειγμα χωρίς συνεχή Copy / Paste και προβλήματα μορφοποίησης θα μπορείς να μεταφέρεις οργανωμένα στο Excel πληθώρα στοιχείων από το διαδίκτυο για περαιτέρω επεξεργασία.

 

Άλλες λειτουργίες

Επιπρόσθετα, θα προσφέρει περιβάλλον συμβατότητας με παλαιότερες εκδόσεις του Internet Explorer, εύκολα imports/exports, υπηρεσίες αποκλειστικά για developers (μέσω του Fluid Framework), υποστήριξη για πρόσθετα, περισσότερη παραμετροποίηση και ικανοποιητική ταχύτητα πλοήγησης.

Τέλος, θα είναι διαθέσιμος και σε υπολογιστές με Mac OS, αλλά κάποιες λειτουργίες του προς το παρόν θα παραμείνουν αποκλειστικά διαθέσιμες για συστήματα βασισμένα σε λειτουργικό Windows.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη