H GOOGLE ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ GEMINI 1.5

by Zikou Stella

Δεν πρόλαβαν να περάσουν τρεις μήνες από το λανσάρισμα του Geming, του μεγάλου της γλωσσικού μοντέλου, και η Google προχώρησε με το Gemini 1.5. Η εταιρεία υποστηρίζει πως είναι ένα εργαλείο για δουλειά, ένας προσωπικός βοηθός και ό,τι άλλο υπάρχει μεταξύ αυτών των δύο. Υπάρχουν πολλές βελτιώσεις στο Gemini 1.5: το Gemini 1.5 Pro, το γενικής φύσης μοντέλο του συστήματος της Google είναι στο ίδιο επίπεδο με το high-end Gemini Ultra που η εταιρεία λανσάρισε πρόσφατα και ξεπερνάει το Gemini 1.0 Pro στο 87% των benchmarks. Δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνική “Mixture of Experts” ή MoE, που σημαίνει πως όταν ο χρήστης απευθύνει ένα ερώτημα τρέχει μόνο ένα μέρος του μοντέλου, αντί να πραγματοποιείται πλήρης επεξεργασία κάθε φορά. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει στον χρήστη ταχύτερα αποτελέσματα και η Google μπορεί να τρέχει το μοντέλο με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

Το χαρακτηριστικό του Gemini 1.5 που ενθουσιάζει ολόκληρη τη Google και κυρίως τον CEO της, Sundar Pichai, είναι οι δυνατότητες διαχείρισης πολύπλοκων αιτημάτων και η αναζήτηση σε περισσότερες πληροφορίες. Αυτό το πλαίσιο εργασίας φτάνει το 1 εκατομμύριο tokens, ενώ το GPT-4 της Open AI φτάνει τα 128.000 και το Genini Pro τα 32.000. Ο Pichai προσπαθεί να απλοποιήσει την έννοια των tokens λέγοντας, “είναι περίπου 10 με 11 ώρες video, δεκάδες χιλιάδες γραμμές κώδικα”. Το πλαίσιο εργασίας σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να ρωτήσει το AI bot για όλο αυτό το περιεχόμενο με τη μία. Ο Pichai είπε επίσης ότι οι ερευνητές της Google δοκιμάζουν ένα πλαίσιο εργασίας με 10 εκατομμύρια tokens, κάτι που αν αναγάγουμε σε ώρες video, έχει τη διάρκεια ολόκληρης της σειράς Game of Thrones.

 

Ο Pichai συνεχίζει, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πλαίσιο εργασίας είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τις επιχειρήσεις. “Αυτό επιτρέπει περιπτώσεις χρήσης όπου μπορείτε να προσθέσετε πολλά προσωπικές πληροφορίες τη στιγμή της ερώτησης. Σκεφτείτε το σαν να έχουμε επεκτείνει δραματικά τις δυνατότητες και επιλογές των ερωτημάτων”. Φαντάζεται ότι οι κινηματογραφιστές μπορεί να ανεβάσουν ολόκληρη την ταινία τους και να ρωτήσουν το Gemini τι θα μπορούσαν να πουν οι κριτικοί. Βλέπει εταιρείες που χρησιμοποιούν το Gemini για να εξετάσουν πλήθος οικονομικών αρχείων. “Το θεωρώ ως μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις που έχουμε κάνει”, λέει.

 

Όσο για τους χρήστες, ο CEO της Google αναφέρει πως απλά θα απολαμβάνουν τις εμπειρίες. Είναι για αυτόν όπως το smartphone, που δεν δίνουμε σημασία στο από ποιον επεξεργαστή αντλεί την ισχύ του και το μόνο που ενδιαφέρει τον χρήστη είναι η αποδοτικότητα και η αξιοπιστί

Μπορείς να δεις ακόμη