Mario vs. Donkey Kong – Η θρυλική κόντρα επιστρέφει στο Nintendo Switch

by Manos Kavvalos

Το Mario vs. Donkey Kong που κυκλοφόρησε πρόσφατα για το Nintendo Switch δεν είναι κάτι εντελώς νέο. Είναι το remake του κλασσικού παιχνιδιού που έκανε την εμφάνισή του στα ράφια των καταστημάτων για το Game Boy Advance πριν από δύο δεκαετίες. Αν είχες ασχοληθεί με το τότε παιχνίδι, θα καταλάβεις πολύ γρήγορα τις διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις. Αν όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος προβληματισμού και ίσως είναι ακόμα καλύτερα, μιας και θα το βιώσεις σαν μια εντελώς νέα εμπειρία.

 

Το σενάριο

Η κόντρα ανάμεσα στον Mario και τον Donkey Kong ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες. Οι περισσότεροι ίσως θυμούνται τον καφέ γορίλα ως τον πρώτο μεγάλο αντίπαλο του υδραυλικού με τη μπλε και κόκκινη στολή και όχι τον Bowser. Απλά η διαμάχη τους είναι σε πιο “γήινα” επίπεδα, με δεδομένο το ότι ο Donkey Kong δεν έχει ούτε τον στρατό των υποτακτικών, ούτε τη βοήθεια των μαγικών δυνάμεων που επικαλείται σε στιγμές ανάγκης ο Bowser, ούτε εκτοξεύει φλόγες από το στόμα του. Οι δυνάμεις που έχει χαρακτηρίζονται ως φυσικές και τις αντλεί καταναλώνοντας μπανάνες.

Η έναρξη του παιχνιδιού τον βρίσκει αραχτό στον καναπέ του, μάλλον βαριεστημένο, αναζητώντας τι θα μπορούσε να κάνει για να γεμίσει την ημέρα του. Με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης στο χέρι, γυρίζει ένα, ένα τα κανάλια μπας και πετύχει κάποιο ενδιαφέρον πρόγραμμα. Μέχρι που πέφτει σε μια διαφήμιση των Mario Toys. Ήταν η στιγμή που θα έλεγε κανείς ότι χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα. Χωρίς ούτε καν πρώτη σκέψη, πετάγεται από την πόρτα του σπιτιού του και κατευθύνεται στο εργοστάσιο του Mario. Μπουκάρει στη γραμμή παραγωγής, ανοίγει τον τεράστιο σάκο του, τον γεμίζει με Mario Toys μπροστά στα έντρομα, ανήμπορα να αντιδράσουν Toads και ξεκινάει προς άγνωστη κατεύθυνση.

Για κακή του τύχη, μάλλον, βγαίνοντας από την πόρτα του εργοστασίου πέφτει σχεδόν πάνω στον Mario. Του ρίχνει μια ματιά σε στυλ, αν μπορείς πιάσε με και εξαφανίζεται τρέχοντας. O Mario αντιλαμβάνεται άμεσα το τι έχει συμβεί και όπως καταλαβαίνεις, αναλαμβάνει την αποστολή να επαναφέρει στη βάση τους τα χαριτωμένα παιχνίδια που κατασκευάζει.

 

Gameplay

Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε θεματικούς κόσμους και αυτοί με τη σειρά τους σε επίπεδα. Κάθε επίπεδο αποτελείται από δύο τμήματα. Στο πρώτο ο Mario πρέπει να βρει τρόπο να έρθει στα χέρια του το κλειδί για να ανοίξει την πόρτα που θα του επιτρέψει να συνεχίσει την προσπάθεια. Στο δεύτερο, σκοπός είναι να απελευθερώσει το εκάστοτε Mario Toy. Σε κάθε περίπτωση, αν εξαιρεθεί η αρχή, το εγχείρημα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ένας περίπατος στο πάρκο και αν θέλεις να βοηθήσεις την προσπάθεια, οφείλεις να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει. Κάποιοι από τους γρίφους απαιτούν σπιρτάδα, θετικό μιας και δείχνει την εφευρετικότητα των δημιουργών του παιχνιδιού. Είναι και η πίεση του χρόνου που θα σε κάνει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση. Αν η δεξαμενή του χρόνου τελειώσει πριν να επιτύχεις τον στόχο σου, χάνεις μια ζωή. Ευτυχώς, μικρό το κακό. Απλά θα γυρίσεις λίγο πιο πίσω από το σημείο που είχες φτάσει, ενώ κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα βρεις και αρκετά μανιτάρια για να τις αναπληρώσεις. Από την άλλη, αν προτιμάς κάτι πιο χαλαρωτικό, έχεις τη δυνατότητα να απενεργοποιήσεις το ρολόι, κατεβάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πήχη της πρόκλησης.

Κάθε επίπεδο καταλαμβάνει χώρο το πολύ έως δύο οθόνες, αρκετό όμως για να φιλοξενήσει μια μεγάλη γκάμα εχθρών, διαφορετικών ανά περιοχή, που μόλις σε αντιληφθούν θα κάνουν τα πάντα για να σε βγάλουν από τη μέση. Ο Mario δεν έχει όπλα, άντε να χρησιμοποιήσεις κάποιον τενεκέ για να τον εκτοξεύσει σε κεφάλια, έτσι θα πρέπει να εφευρίσκει τρόπους για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όποιον επιχειρεί να του θέσει εμπόδια. Σταδιακά, οι μηχανισμοί του gameplay εμπλουτίζονται και αυτό του δίνει το δικαίωμα και την ευκαιρία να καταφέρνει να βγαίνει αλώβητος από κάθε δύσκολη κατάσταση. Στην εξίσωση των δυσκολιών, μπαίνουν και τα κάθε λογής περιβαλλοντικά εμπόδια. Πάγος που γλιστράει, καυτή λάβα, τούβλα που εκτοξεύονται με δύναμη, είναι μόνο λίγα από τα βάσανα που δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν στο κυνήγι του Donkey Kong.

Κουτιά δώρων, με όμορφες κορδέλες είναι διασκορπισμένα σε κάθε επίπεδο και ένα μέρος της κατά 100% ολοκλήρωσης του παιχνιδιού περνάει από τη συλλογή τους. Με τον χρόνο να κυλάει αδυσώπητα, το σίγουρο είναι πως σε περιμένουν συναρπαστικές καταστάσεις, με τον Mario να περνάει την πόρτα της εξόδου ή να σώζει τα Toys κυριολεκτικά το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στο τέλος κάθε κόσμου, περιμένει διπλή αποστολή. Στο πρώτο σκέλος, βάζοντας το μυαλό σου να εργαστεί ακόμα πιο εντατικά, πρέπει να βάλεις στο κουτί όλα τα Mario Toys ή τουλάχιστον όσα μπορέσεις, μιας και κάποια δεν αποκλείεται να πέσουν ηρωικά στην πορεία. Ιδιαίτερο μυαλό δεν έχουν, οπότε απλά αντιγράφουν κατά κάποιον τρόπο τις κινήσεις του Mario. Τελειώνοντας αυτό το κομμάτι, όλα τα Toys που έχεις συγκεντρώσει χρησιμεύουν για το επόμενο, όπου περιμένει πάντα ο Donkey Kong. Θα χρειαστεί να τον αντιμετωπίσεις πολλαπλές φορές, σημάδι της τεράστιας φυσικής του δύναμης και των αποθεμάτων ενέργειάς του.

Αν καταφέρεις να τελειώσεις τον κόσμο έχοντας πάρει όλα τα κουτιά δώρων και όλα τα Mario Toys, τότε συνεχίζεις με ακόμα περισσότερη υπερηφάνεια. Αν όχι, οι επιλογές είναι δύο. Είτε συνεχίζεις, είτε επαναλαμβάνεις τον κόσμο για να κατακτήσεις την τελειότητα.

 

Γραφικά – Ήχος

Τα γραφικά του Mario vs Donkey Kong είναι χάρμα οφθαλμών. Εκτός από το εξαιρετικό gameplay, σε ένα ακόμα της παιχνίδι η Nintendo σου προσφέρει κάτι οπτικά άριστο, οθόνες γεμάτες χρώματα, καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες και animations που σφύζουν από ζωή. Η μουσική, χαϊδεύει απαλά τα αυτιά σου, χαρίζει στιγμές χαλάρωσης όποτε το απαιτεί η περίσταση, αλλά σε θέτει και σε εγρήγορση όταν ο χρόνος στερεύει και ακόμα δεν έχεις τελειώσει την προσπάθεια.

 

Γιατί να το προσθέσω στη συλλογή μου

Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι Mario, δεν είναι απλά μια ακόμα περιπέτεια με συμπρωταγωνιστή τον Donkey Kong, είναι κυρίως μια καλή ευκαιρία να διασκεδάσεις, να ξεφύγεις από όσα σε προβληματίζουν καθημερινά. Θα σου προσφέρει πολλά όμορφα απογεύματα, είτε με την κονσόλα στο χέρι, είτε παίζοντας στην τηλεόρασή σου. Συνδυάζει αρμονικά τη δράση με επίλυση γρίφων και δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κάποιος ότι δοκιμάζει το μυαλό σου με τρόπους που σπάνια συναντάς στη σύγχρονη βιομηχανία των video games. Ένα ακόμα must αν είσαι κάτοχος Nintendo Switch.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5PlayStation 4Nintendo SwitchXbox Series X, Xbox Series SPC. 

 

Έλα στην πιο KMING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη