Ένα Κλικ για Το Περιβάλλον: Σβήσε τα Φώτα στην Ώρα της Γης την 23η Μαρτίου

by Zikou Stella

Η Ώρα της Γης (Earth Hour) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), προωθώντας την ιδέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Καλεί τους πολίτες παγκοσμίως να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα, από τις 8:30μμ έως τις 9:30μμ, με σκοπό να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και δέσμευσης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή η πρωτοβουλία πρωτοξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σβήσανε τα φώτα τους για μία ώρα, αντιδρώντας έτσι στην κλιματική αλλαγή. Από τότε, αυτή η πρωτοβουλία έχει καθιερωθεί ως “Η Ώρα της Γης”, και κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, εκατομμύρια άνθρωποι, επιχειρήσεις, φορείς και παγκόσμια μνημεία συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, σβήνοντας συμβολικά τα φώτα τους.

Η «Ώρα της Γης 2024» πλησιάζει! Είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 20:30. Κατά τη διάρκεια μίας ώρας, τα σημαντικά αξιοθέατα, μνημεία, επιχειρήσεις και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα τους, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντός μας, του πλανήτη μας!

 

 

Ωστόσο, αν επιθυμείς να συμβάλεις-εκτός από συμβολικά-στην αλλαγή, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις καθημερινά για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Συνέχισε ή ξεκίνησε να ανακυκλώνεις

Ένας βασικός τομέας της βιωσιμότητας είναι η ανακύκλωση, δηλαδή η μετατροπή απορριμμάτων σε πρώτες ύλες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων προϊόντων, με σκοπό να μειωθεί η χρήση βλαβερών υλικών για το περιβάλλον ή να εξαλειφθεί εντελώς.

Ξεκίνησε να διαχωρίζεις τα απορρίμματά σου αμέσως. Πλέον, ολοένα και περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως αξιοποιούν ανακυκλωμένα υλικά για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, καθιστώντας την ανακύκλωση ακόμα πιο χρήσιμη.

Για να βοηθήσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν προγράμματα ανακύκλωσης για τις παλιές σου ηλεκτρικές συσκευές. Για παράδειγμα, με το δωρεάν πρόγραμμα ανακύκλωσης του Κωτσόβολου, μπορείς να ανακυκλώσεις εύκολα και οικολογικά οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή.

 

Περιόρισε τη χρήση πλαστικού και χαρτιού

Προσπάθησε να αποφεύγεις τη χρήση πλαστικής ή χάρτινης σακούλας κατά τις αγορές σου, αντικαθιστώντας τις με υφασμάτινες ή βιοδιασπώμενες τσάντες. Το ίδιο ισχύει και για άλλα αντικείμενα όπως καλαμάκια, ποτήρια και σκεύη αποθήκευσης τροφίμων. Μπορείς εύκολα πλέον να βρεις βιοδιασπώμενα καλαμάκια και ποτήρια από ανακυκλωμένο χαρτί στην αγορά. Για την αποθήκευση των τροφίμων, χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενα οικολογικά δοχεία από μπαμπού τα οποία μπορούν να πλυθούν και στο πλυντήριο πιάτων. Για την ανάγκη σκευών κατάλληλων για φούρνο μικροκυμάτων, υπάρχουν οικολογικά φαγητοδοχεία με την αντίστοιχη σήμανση.

Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, μειώνουμε σημαντικά τη χρήση χαρτιού για εκτυπώσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάμερα του κινητού μας για να σκανάρουμε και να ψηφιοποιήσουμε αρχεία.

Επιπλέον, πολλές υπηρεσίες και πλατφόρμες υποστηρίζουν την ψηφιακή υπογραφή σε έγγραφα, εξοικονομώντας έτσι την ανάγκη για εκτυπώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Μείωσε τη σπατάλη τροφίμων

Κάθε μέρα, παγκοσμίως, πετιούνται στα σκουπίδια τεράστιες ποσότητες τροφίμων. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη τροφίμων δεν επηρεάζει μόνο τα οικονομικά μας, αλλά και το περιβάλλον. Το φαγητό που πετιέται στα σκουπίδια συμβάλλει στην εκπομπή περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στις χωματερές, μεγαλώνοντας το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Πέραν αυτού, η παραγωγή τροφίμων απαιτεί τεράστιες ποσότητες πόρων, όπως το νερό. Οι επιλογές μας καθημερινά καθορίζουν το μέγεθος αυτής της σπατάλης και είναι στα χέρια μας να την αντιμετωπίσουμε.

Πριν πας για ψώνια, καλό είναι να φτιάξεις μια λίστα με ό,τι χρειάζεσαι, για να μην καταλήξεις να πετάς φρέσκα λαχανικά και φρούτα που έχουν χαλάσει ή κατεψυγμένα προϊόντα που έχουν λήξει. Τα έξυπνα ψυγεία με ενσωματωμένη κάμερα βοηθούν στην οργάνωση των αγορών σου.

Επίσης, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά τις επισημάνσεις στις συσκευασίες των τροφίμων, όπως η ημερομηνία λήξης και ο τρόπος αποθήκευσης, για να διασφαλίσεις ότι αξιοποιείς σωστά και αποτελεσματικά τα τρόφιμά σου.

 

Δώσε προσοχή στην κατανάλωση νερού και ρεύματος

Γενικά, όσο πιο μεγάλη η οικογένειά σου, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται. Αλλά μην ανησυχείς, μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα για να εξοικονομήσεις χρήματα και να βοηθήσεις το περιβάλλον!

Συχνά ξοδεύεις ενέργεια χωρίς να το καταλάβεις, ειδικά όταν οι συσκευές είναι σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις ή οι υπολογιστές. Μια καλή ιδέα είναι να τις κλείνεις όταν δεν τις χρησιμοποιείς και να τις βγάζεις από την πρίζα πριν πας για ύπνο. Μπορείς επίσης να συνδέσεις αυτές τις συσκευές, όπως το router και η τηλεόραση, σε ένα έξυπνο πολύπριζο ασφαλείας. Έτσι, με ένα απλό πάτημα κουμπιού, θα μπορείς να τις απενεργοποιείς ή να τις ενεργοποιείς όλες μαζί.

 

Κάνε τον φωτισμό σου «πράσινο»

Αντικατάστησε τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως με τις νέες έξυπνες λάμπες LED. Αυτές οι νέες λάμπες καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια – μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 75% – και προσφέρουν καλύτερη ποιότητα φωτισμού. Και το καλύτερο; Μπορείς να τις ελέγχεις από το κινητό σου, οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Έτσι, αν βρίσκεσαι άνετα στο κρεβάτι σου και αναρωτιέσαι αν άφησες αναμμένο το φως στο σαλόνι, δεν χρειάζεται πια να σηκωθείς. Απλά χρησιμοποίησε το smartphone σου για να το ελέγξεις. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χάσεις ποτέ ξανά το ύπνο σου από ένα “αναμμένο” φως που ξέχασες να κλείσεις.

 

Αξιοποίησε σωστά τον θερμοσίφωνά σου

Σκέψου για λίγο τον θερμοσίφωνα σαν έναν πραγματικό “ενεργό” παίκτη στο παιχνίδι της εξοικονόμησης ενέργειας. Το πόση ενέργεια θα καταναλώσει καθορίζεται από τον τύπο και το μέγεθος του, αλλά και από το πόση ώρα θα τον χρησιμοποιήσεις για να κάνεις ντους ή να πλύνεις τα πιάτα. Για να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος, μια έξυπνη κίνηση είναι να προγραμματίσεις τον θερμοσίφωνα να ανάβει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

Ένα ενδιαφέρον σενάριο που μπορείς να εξετάσεις είναι η επένδυση σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Με την πολύωρη ηλιοφάνεια που απολαμβάνουμε στη χώρα μας, οι νέοι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ζεστού νερού ενός νοικοκυριού. Σκέψου μόνο: ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να παρέχει άφθονο ζεστό νερό χωρίς κανένα κόστος ενέργειας. Είναι σαν να λέμε… δωρεάν ζεστό νερό για όλους!

 

Ρύθμισε τη σωστή θερμοκρασία στον χώρο σου

Στη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού μέσω του κλιματιστικού, η ρύθμιση της κατάλληλης θερμοκρασίας παίζει καθοριστικό ρόλο. Κανονικά, η ιδανική θερμοκρασία θα πρέπει να είναι περίπου 10 βαθμούς υψηλότερη από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμούς χαμηλότερη το καλοκαίρι. Με τον σωστό χειρισμό, ένα έξυπνο κλιματιστικό μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την κατάλληλη θερμοκρασία στο σπίτι, ακόμα και από απόσταση. Μπορείς να δημιουργήσεις προγράμματα που να αντικατοπτρίζουν την καθημερινή σου ρουτίνα ή να επιλέξεις οικονομικά προγράμματα που εξοικονομούν ακόμη περισσότερη ενέργεια. Έτσι, με το κλικ ενός κουμπιού, θα μπορείς να διαχειρίζεσαι τη θερμοκρασία στο σπίτι σου όπου κι αν βρίσκεσαι!

 

Κάνε την κουζίνα σου οικολογική

Το ψυγείο είναι μια συσκευή που είναι απαραίτητο να λειτουργεί ακατάπαυστα. Επομένως, δεν μπορείς να «τραβήξεις» έτσι απλά την πρίζα για να εξοικονομήσεις ρεύμα. Αυτό, όμως, που μπορείς να κάνεις είναι να το χρησιμοποιείς σωστά. Σε γενικές γραμμές, ιδανική είναι μια θερμοκρασία γύρω στους 4-5 βαθμούς Κελσίου στον χώρο συντήρησης και 15-18 βαθμούς υπό το μηδέν για την κατάψυξη. Αν το ψυγείο δεν είναι ιδιαίτερα γεμάτο τότε δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί στους +4 βαθμούς. Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία 1-2 βαθμούς εξοικονομείς ρεύμα.

Σκέψου να κλείνεις την εστία λίγο πριν τελειώσεις το μαγείρεμα ή ακόμα και να κλείνεις τον φούρνο λίγα λεπτά νωρίτερα. Η θερμότητα που έχει ήδη δημιουργηθεί στο μαγειρικό σκεύος ή στο φαγητό αρκεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μαγειρέματος. Το να καλύπτεις τα μαγειρικά σκεύη με καπάκι κατά το μαγείρεμα επιταχύνει τη διαδικασία και μειώνει την ενέργεια που απαιτείται. Και μην ξεχνάς, τα μικροκύματα είναι ο καλύτερος φίλος σου όταν πρόκειται για εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα. Χρησιμοποίησέ τον φούρνο μικροκυμάτων όσο μπορείς, καθώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με έναν συμβατικό φούρνο.

Για το πλύσιμο, επιλέγοντας το πλυντήριο πιάτων, επωφελείσαι από την τεχνολογία που προσαρμόζει αυτόματα την κατανάλωση νερού και ενέργειας ανάλογα με τον όγκο και τον βαθμό καθαρισμού που χρειάζονται τα σκεύη. Έτσι, εξασφαλίζεις βέλτιστο αποτέλεσμα ακόμα και για μικρά φορτία πιάτων.

 

Κάνε τις μετακινήσεις σου πιο οικολογικές

Χρησιμοποίησε ποδήλατο για τις καθημερινές σου μετακινήσεις στην πόλη. Συνδύασε αυτό τον οικονομικό εξοπλισμό με την άσκησή σου. Αν δεν το έχεις πολύ με το «πετάλι», χρησιμοποίησε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.

Μπες στην σελίδα του Κωτσόβολου που είναι αφιερωμένη στην Ηλεκτροκίνηση, μάθε τα χαρακτηριστικά της κάθε λύσης και επίλεξε ανάμεσα σε ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια και scooter. Συγκριτικά με τα βενζινοκίνητα δίκυκλα ή το αυτοκίνητο, προσφέρουν αισθητά μεγαλύτερη οικονομία στις μετακινήσεις, χωρίς την παραμικρή συμβολή στη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και σχεδόν μηδενικό κόστος.

Μπορείς να δεις ακόμη