Υγιεινή με τον ατμοκαθαριστή

by K-Admin 1

 

 

Ο ατμοκαθαριστής μας προσφέρει υγιεινή, και μάλιστα χωρίς την παραμικρή χρήση χημικών καθαριστικών. Το μυστικό του κρύβεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί ατμό σε υψηλή θερμοκρασία, με συνέπεια να είναι μία συσκευή καθαρίσματος που εξουδετερώνει έως και το 99% των βλαβερών μικροοργανισμών που πιθανόν να «φέρει» κανείς στο σπίτι, επιστρέφοντας από έξω.

Επίσης, καθώς ο ατμός εκτοξεύεται με δύναμη από το στόμιο της συσκευής, διαλύει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ακόμη και τις πιο… επίπονους ρύπους. Κάτι που σημαίνει πως όχι μόνο το καθάρισμα γίνεται εύκολα και γρήγορα, αλλά και κρατά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πού όμως μπορούν να αξιοποιηθούν τα ατού του ατμοκαθαριστή; Όπως θα δεις παρακάτω, σχεδόν σε όλο το σπίτι, αλλά και σε πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Αντίθετα, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που ο ατμός θα πρέπει να αποφεύγεται, αφού είναι πιθανό να προκαλέσει φθορά.

 

 

Γενική καθαριότητα

 

Ο ατμός είναι «ένα κι ένα» για το καθάρισμα του πατώματος, αφού αρκεί ένα απλό «πέρασμα» για να απολυμανθεί και να λάμψει όλο το σπίτι. Ο ατμοκαθαριστής είναι επίσης ιδανικός για βαθύ και γρήγορο καθαρισμό των παραθύρων, «περνώντας» τα κουφώματα και τα τζάμια. Όπως είναι φυσικό, μπορεί επίσης να καθαρίσει οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια στο σπίτι καλύπτεται από τζάμι, αλλά και όλους τους καθρέφτες.

Με ένα «πέρασμα» όμως θα μπορείς να απολυμάνεις και όλες τις υπόλοιπες σκληρές επιφάνειες του σπιτιού, όπως τα πόμολα στις πόρτες,  για να απολαμβάνεις υψηλή υγιεινή εσύ και οι δικοί σου. Επίσης, τον χειμώνα είναι η απόλυτη λύση για να καθαρίζεις τοπικά τα χαλιά και τις μοκέτες σου, εξαφανίζοντας πλήρως τα «ίχνη» από κάθε είδους μικροατύχημα.

Όπως είναι φυσικό, ο ατμός λύνει τα χέρια στην καθαριότητα της κουζίνας, αφού θα εξαφανίσει στο άψε-σβήσε ακόμη και τις πιο επίμονες βρωμιές (π.χ. λίπη) από τα πλακάκια τοίχου, ενώ θα απολυμάνει τον νεροχύτη. Επίσης, μπορεί να καθαρίσει σε βάθος το εξωτερικό μέρος του απορροφητήρα, τις εστίες, αλλά και τον φούρνο.  

Στην περίπτωση του μπάνιου, ο ατμοκαθαριστής είναι η ιδανική λύση για απολύμανση όλου του χώρου, εξολοθρεύοντας όλους τους μικροοργανισμούς από τα είδη υγιεινής ή στα πιο δυσπρόσιτα σημεία στο δάπεδο και στα πλακάκια. Επίσης, θα ξεχάσεις για πάντα το τρίψιμο του νιπτήρα, της βρύσης και της μπαταρίας του μπάνιου, αφού σε δευτερόλεπτα θα γίνονται παρελθόν και τα πιο επίμονα υπολείμματα αλάτων και σαπουνιού.

 

 

Υφάσματα

 

Με τον ατμοκαθαριστή, μπορείς επίσης πολύ πιο εύκολα να κρατάς καθαρά τα ριχτάρια ή τα καλύμματα των επίπλων. Επίσης, αν οι κουρτίνες σου δεν είναι φτιαγμένες από ευαίσθητο ύφασμα, με τις ριπές ατμού όχι μόνο θα απολυμαίνονται, αλλά και θα απαλλάσσονται από τις ζάρες.  Στην περίπτωση που ο ατμοκαθαριστής σου έχει το αντίστοιχο εξάρτημα, με τον ατμό μπορείς να «φρεσκάρεις» τα περισσότερα ρούχα σου. Έτσι, όχι μόνο θα απολυμαίνεις τα ρούχα τους επιστρέφοντας στο σπίτι, αλλά θα απομακρύνεις και τις οσμές.

 

 

Άλλα αντικείμενα

 

Αν έχεις μικρά παιδιά, ο ατμοκαθαριστής θα σου «έρθει κουτί» για να καθαρίζεις και τα παιχνίδια τους. Επίσης, πολλά είδη παπουτσιών είναι φτιαγμένα από υλικά που επιτρέπουν τη χρήση ατμού, ώστε όχι μόνο να τα καθαρίζεις αλλά και να τα απολυμαίνεις. Σε κάθε περίπτωση, με τον ατμοκαθαριστή θα μπορείς να περνάς το κάτω μέρος στις σόλες όλων των παπουτσιών,  ώστε να μην μεταφέρεις από έξω κανένα ρύπο ή μικροοργανισμό, περπατώντας μέσα στο σπίτι.

Επίσης, για όσες τσάντες σου είναι φτιαγμένες από ανθεκτικά υλικά, οι ριπές ατμού θα εξασφαλίσουν εύκολο και βαθύ καθάρισμα.

 

 

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται ο ατμοκαθαριστής

 

Αν και είναι λίγες, υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ατμού, αφού είναι πιθανό να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες. Από τα πιο χαρακτηριστικά σενάρια αποτελούν τα στρώματα και οι καναπέδες, παρόλο που φαίνεται να μοιάζει καλή ιδέα η απολύμανση με τον ατμοκαθαριστή, για να απομακρυνθούν οι λεκέδες, τα ακάρεα ή τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.  Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η υγρασία από τον ατμό θα εισχωρήσει από το κάλυμμα στο εσωτερικό του στρώματος ή του καναπέ. Έτσι, είναι πιθανό να αναπτυχθούν βακτήρια και μικροοργανισμοί.

Επίσης, ο ατμός θα πρέπει να αποφεύγεται σε αντικείμενα από μπαμπού, καθώς και σε επιφάνειες που είναι βαμμένες με υδατοδιαλυτές μπογιές. Το ίδιο ισχύει, όπως είναι φυσικό, για κάθε είδους ευαίσθητο ύφασμα, όπως π.χ. τα πουκάμισα ή οι κουρτίνες από μετάξι.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη