Η καθαριότητα του σπιτιού δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η καθαριότητα του σπιτιού αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για σένα που θέλεις να διατηρείς τον χώρο που κατοικείς καθαρό, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώνεις πολλές ώρες καθημερινά.

Με λίγη μεθοδικότητα, οργάνωση και τις κατάλληλες συσκευές, θα μπορείς να κάνεις τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού ξεκούραστα. Για να έχεις περισσότερο χρόνο να απολαμβάνεις όσα έχουν πραγματική σημασία για εσένα.

Δες, παρακάτω, πώς μπορείς να καθιερώσεις μια ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να καθαρίζεις το σπίτι σου όχι απλά γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά.

 

 

Απλές καθημερινές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά

Με τόσες υποχρεώσεις που έχεις στην καθημερινότητά σου, το να διατηρείς συνεχώς το σπίτι σου τακτοποιημένο και καθαρό σου ακούγεται σχεδόν ακατόρθωτο. Κι όμως, υπάρχει τρόπος.

Αλλάζοντας σταδιακά κάποιες συνήθειες μπορείς να έχεις πάντα ένα περιποιημένο και οργανωμένο σπίτι. Για παράδειγμα, μια καλή συνήθεια είναι να τοποθετείς κάθε πράγμα στη θέση του αφού το χρησιμοποιήσεις.

Τοποθέτησε τα προϊόντα καθαρισμού σε εύκολα προσβάσιμους χώρους. Έτσι, αν λερωθεί κάτι θα μπορείς να το καθαρίζεις αμέσως.

Ιδανικά μπορείς να προμηθευτείς ένα ηλεκτρικό σκουπάκι. Είναι εξαιρετικά χρήσιμος βοηθός. Κι αν επιλέξεις κάποιο μοντέλο με δυνατότητα απορρόφησης γυαλιών ή/και υγρών όπως το Hoover SJ60WWR6, θα μπορείς να το χρησιμοποιείς σε κάθε περίσταση. Αν υπάρχουν στιγμές που δεν έχεις καθόλου όρεξη ή χρόνο να αγγίξεις την ηλεκτρική σκούπα, μπορείς να εξετάσεις την αγορά μιας σκούπας ρομπότ. Θα μπορείς να την προγραμματίζεις από το κινητό σου και να βρίσκεσαι σε λειτουργία όσο εσύ ασχολείσαι με κάτι άλλο ή ακόμα κι όταν λείπεις στη σχολή.

Για να παραμένει ο χώρος σου πάντα τακτοποιημένος, προσπάθησε να στρώνεις το κρεβάτι αμέσως μόλις σηκωθείς. Άνοιξε τα παράθυρα για να μπει καθαρός αέρας. Αυτή η συνήθεια θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι το πρωί για να συνεχίσεις παραγωγικά την ημέρα σου.

 

 

Οργάνωσε την κουζίνα σου

Ακόμα κι αν η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου, η κουζίνα πρέπει να μένει καθαρή και τακτοποιημένη. Όχι μόνο για λόγους υγιεινής αλλά και για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

Το μυστικό για καθαρή και οργανωμένη κουζίνα είναι να διατηρείς καθαρές τις τρεις βασικές επιφάνειες. Αυτές είναι ο νεροχύτης, ο πάγκος και το τραπέζι ή το πάσο. Σκούπιζε το εσωτερικό από τον φούρνο μικροκυμάτων και το ψυγείο αμέσως αν υπάρχει λεκές ή διαρροή από υγρά. Μία μέρα την εβδομάδα αφιέρωσε την στις πιο «βαριές» δουλειές όπως το καθάρισμα του φούρνου, του ψυγείου και των ντουλαπιών.

Το ιδανικό θα ήταν να μαγειρεύεις και να καθαρίζεις ταυτόχρονα. Ξεκίνα με την προετοιμασία του φαγητού και μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα πλύνε τα αξεσουάρ που δεν χρειάζεσαι πλέον και, στη συνέχεια, καθάρισε τον πάγκο της κουζίνας.

Αν πλένεις τα πιάτα στο χέρι, απόφυγε να γεμίζεις κατσαρόλες ή βαθιά πιάτα με νερό και να τα αφήνεις για πολλή ώρα, καθώς έτσι δημιουργείς εστίες μικροβίων. Η καλύτερη λύση για το πλύσιμο των πιάτων και σκευών είναι το πλυντήριο πιάτων. Κάνεις οικονομία στο νερό, κερδίζεις χρόνο και δεν γεμίζει ο νεροχύτης σου με στοίβες πιάτων.

Ακόμα κι αν δεν έχεις σκοπό να πλύνεις τα πιάτα αμέσως μετά το γεύμα, μπορείς απλά να τα ξεπλύνεις και να τα τοποθετήσεις στο πλυντήριο για την επόμενη μέρα. Μάλιστα, με ένα έξυπνο πλυντήριο πιάτων θα μπορείς να προγραμματίζεις τις πλύσεις απομακρυσμένα και πολλές άλλες ευκολίες. Για παράδειγμα, με το πάτημα ενός κουμπιού θα το ενεργοποιείς όσο βρίσκεσαι ακόμα στη σχολή. Μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι, τα πιάτα και τα σερβίτσια σου θα αστράφτουν.

 

Για μπάνιο πάντα καθαρό

Είναι σημαντικό το μπάνιο να είναι πάντα καθαρό, κυρίως για λόγους υγιεινής. Τον ευαίσθητο χώρο του ντους μπορείς να το διατηρείς καθαρό με ψεκασμό στα πλακάκια, όσο είναι ακόμα νωπά από τους υδρατμούς από το ντους και με καλό σκούπισμα μετά από κάθε χρήση. Μπορείς να κάνεις ένα γρήγορο καθάρισμα της τουαλέτας το βράδυ. Ρίξε καθαριστικό λεκάνης και άφησε το λίγη ώρα για να δράσει και στη συνέχεια σκούπισέ το. Καλό είναι να σκουπίζεις τον νιπτήρα μετά από κάθε χρήση.

 

 

Καθάρισμα με τη σωστή σειρά (ή από πάνω προς τα κάτω)

Όποιο δωμάτιο κι αν θέλεις να καθαρίσεις, φρόντισε να ξεκινήσεις από το ξεσκόνισμα των επιφανειών που βρίσκονται σε ύψος όπως π.χ. το φωτιστικό, ράφια κλπ., και συνέχισε με πάγκους και τραπέζια. Έπειτα κάνε ένα «πέρασμα» από τα έπιπλα, τους καθρέφτες, τα παράθυρα και οτιδήποτε υπάρχει κάτω από το κρεβάτι, μέχρι τελικά να φτάσεις στο καθάρισμα του πατώματος.

Εάν ζεις σε κάποιο αστικό κέντρο, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εισχωρήσει σκόνη στο σπίτι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να παραμένει το σπίτι σκονισμένο, παρόλη την προσπάθεια που έκανες για να το ξεσκονίσεις. Μην απελπίζεσαι. Εάν το κλιματιστικό σου δεν διαθέτει λειτουργία ιονισμού, τότε εξοπλίσου με έναν καθαριστή αέρα. Θα απαλλαγείς μια και καλή από τη σκόνη και θα απολαμβάνεις καθαρή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι.

 

Βάλε πρόγραμμα

Μία έξυπνη τακτική είναι να καθιερώσεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας, βάζοντας προτεραιότητες. Αυτό γίνεται ακόμη πιο εύκολα με σύμμαχό σου την τεχνολογία.

Αξιοποίησε μία εφαρμογή για σημειώσεις στο smartphone ή στον υπολογιστή και συγχρόνισέ τη με όλες τις συσκευές σου. Θα μπορείς να ορίσεις μία μέρα για κάθε δουλειά ή και για κάθε χώρο του σπιτιού και θα λαμβάνεις υπενθυμίσεις όπου κι αν βρίσκεσαι, όπως π.χ. στο smartwatch σου. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να τρέχεις τελευταία στιγμή, ή ν’ αφιερώνεις τα σαββατοκύριακα σου στη γενική καθαριότητα και στο μάζεμα του σπιτιού. Σκέψου ότι όσο περνάει η εβδομάδα τόσο πιο ακατάστατο γίνεται το σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μετά σκληρότερη προσπάθεια για να το επαναφέρεις σε τάξη.

 

 

Βάλε στο «κόλπο» και τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού

Δεν είναι πάντα εύκολο να μοιραστούν οι δουλειές του σπιτιού. Ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά, είναι δύσκολο να αναλάβουν και να ολοκληρώσουν μόνα τους κάποια από τις δουλειές. Η λύση είναι η συμμετοχή όλων σε όλες τις δουλειές αλλά με διαφορετικές αρμοδιότητες, ανάλογα με τις αντοχές και τις δυνάμεις τους.

Αν μένεις με συγκάτοικο, ορίστε από την αρχή της συγκατοίκησής σας ημέρες καθαριότητας και ποιος θ’ αναλάβει μια συγκεκριμένη εργασία. Μοιράζοντας τις δουλειές, το σπίτι θα είναι πάντα τακτοποιημένο και καθαρό χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 

Βάλε κίνητρο σε ό,τι κι αν κάνεις

Πολύ πιθανό να βαριέσαι φριχτά τις δουλειές του σπιτιού. Δεν είσαι ο μόνος, άλλωστε. Ωστόσο πάντα υπάρχει τρόπος να βρεις ένα κίνητρο σε ό,τι κι αν κάνεις.

Η μουσική, για παράδειγμα, συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, μας κάνει πιο δραστήριους, και μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα. Βάλε, λοιπόν, να παίζουν οι αγαπημένες σου playlists στο smartphone ή στη smart TV και κάνε καθαριότητα σπιτιού μετά μουσικής!

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: smartphone,τηλεόραση, υπολογιστής, καθαριστής αέρα, smartwatch, πλυντήριο πιάτων, ηλεκτρικό σκουπάκι, σκούπα ρομπότ, κλιματιστικό με ιονιστή.

Μπορείς να δεις ακόμη