Η «Κωτσόβολος» δωρίζει ένα πρωτοποριακό αναπηρικό αμαξίδιο και χαρίζει καλύτερη ζωή στη μικρή Κωνσταντίνα

by Aggeliki Tsoukana

Η Κωτσόβολος στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης και πάντα με βάση τις αξίες και το γενικότερο όραμά της, εδώ και καιρό πρωτοπορεί με την πρωτοβουλία «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια». Ειδικότερα, εργάζεται ώστε μέσα από αυτό το πρόγραμμα να καταστεί η τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους, διευκολύνοντας έτσι τα άτομα με αναπηρίες να έχουν μία όντως καλύτερη και πιο εύκολη ζωή χωρίς διακρίσεις. Δυναμικά και στην πράξη, υποστηρίζει τη συμπερίληψη και την ένταξη τους σε μία σύγχρονη ηθικά και τεχνολογικά κοινωνία! Έτσι, με βάση το πλαίσιο αυτό, χορήγησε το Ladd//roller, το καινοτόμο αμαξίδιο για ΑμεΑ, χαρίζοντάς το σε ένα παιδί της ΕΛΕΠΑΠ, τη μικρή Κωνσταντίνα.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί, ότι μπορείς να μάθεις ακόμα περισσότερα παρακολουθώντας ελεύθερα στο YouTube το σχετικό ντοκιμαντέρ «ΔΥΝΑΤΗ. Μια αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο».

Φυσικά, όλα έγιναν για να ζήσει αξιοπρεπέστερα η μικρή Κωνσταντίνα, ένα αξιολάτρευτο και πανέξυπνο κοριτσάκι 8 ετών, η οποία γεννήθηκε με μία νευρομυϊκή πάθηση (συγγενή αρθρογρύπωση), που της προκάλεσε κινητικά προβλήματα. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιήσει κυρίως το ένα της χέρι και το ένα της πόδι…

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή δίπλα στο κοριτσάκι και την οικογένειά της βρίσκεται η ΕΛΕΠΑΠ, προσφέροντάς τους φροντίδα και γνώση μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων αποκατάστασης. Αν δεν το γνωρίζεις ήδη, η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα, το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937 και έχει αξιόλογο έργο και προσφορά.

Επίσης, εμπνευστής και σχεδιαστής του πρωτοποριακού οχήματος είναι ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πετρωτός, ενώ η κατασκευαστική εταιρεία μετάλλου VETA, συνέβαλε στην κατασκευή.

Τέλος, η Κωτσόβολος και μέσα από το δικό της πρόγραμμα λειτούργησε ως χορηγός της όλης προσπάθειας!

 

 

Τι είναι το Ladd//roller

Πρόκειται για ένα πραγματικά πρωτοποριακό και καινοτόμο αμαξίδιο, Ελληνικής έμπνευσης, με πολλές δυνατότητες, πρακτικό και εύκολο στη χρήση, άρα και τελικά σχεδιασμένο για να προσφέρει μία καλύτερη ζωή στους συνανθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες.

Ειδικότερα, το αμαξίδιο διαθέτει ειδική ρύθμιση για όρθια στάση, επιτρέποντας στον κάτοχό του να κινηθεί, να εργαστεί και να συνομιλήσει στο ίδιο επίπεδο (που βοηθάει στην επικοινωνία, αλλά και στην ψυχολογία), ενώ μπορεί να διαιρεθεί σε κομμάτια, ώστε να μεταφερθεί με ευκολία, ακόμα και μέσα σε ένα μικρό αυτοκίνητο. Παράλληλα, έχει ειδικά σχεδιασμένους τροχούς, ώστε να ξεπερνάει μικρά αρχιτεκτονικά εμπόδια όπως κράσπεδα πεζοδρομίων, ανομοιογένειες του δρόμου καθώς και σκαλοπάτια, είναι ελαφρύ, ευέλικτο, και με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις. Τέλος, δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου συντήρηση και έχει εξαρτήματα που μπορούν να αλλαχθούν, ώστε να «μεγαλώνει» μαζί με τον κάτοχό του και γενικά η όλη σχεδίασή του έλαβε υπόψη τη λειτουργικότητα και το κόστος.

Όπως αποδείχτηκε τελικά και στην πράξη, η μικρή Κωνσταντίνα από την πρώτη στιγμή αγάπησε και εξοικειώθηκε εύκολα με το Ladd//roller. Έτσι, μπορεί πλέον να μετακινείται από τη μία τάξη στην άλλη και να βγαίνει στο προαύλιο του σχολείου αυτόνομα και χωρίς τη βοήθεια συνοδού, ενώ η λειτουργικότητα και η συμμετοχή της στις διάφορες δραστηριότητες, αλλά και τα παιχνίδια έχουν αυξηθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να συνεχίσει την εκπαίδευσή της σε συμβατικό σχολείο.

Η «Κωτσόβολος» για ακόμα μία φορά, μένει πιστή στο όραμά της για μία Καλύτερη Ζωή για όλους και με όχημα την πρωτοβουλία «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» αποδεικνύεται ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί όρθιο! Η ίδια η ιστορία της Κωνσταντίνας μας γέμισε χαρά και πίστη ότι μία Καλύτερη Ζωή, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις μπορεί να γίνει πραγματικότητα και στη χώρα μας!

Τέλος, αυτό αντανακλάται και στα λόγια του κυρίου Γιάννη Βασιλάκου, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της «Κωτσόβολος – Dixons South East Europe», ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Το όραμά μου είναι αυτό το ταξίδι της τεχνολογίας χωρίς εμπόδια που εφαρμόσαμε στην Κωτσόβολος να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος. Νομίζω ότι το μέλλον θα είναι σίγουρα πιο προσβάσιμο και οι εταιρείες λιανικής θα ευαισθητοποιηθούν, θα εφαρμόσουν όλες εκείνες τις δράσεις που εξασφαλίζουν καλύτερη προσβασιμότητα για όλους».

Μπράβο σε όλους και κυρίως Μπράβο στην Κωνσταντίνα, που τελικά με τη στάση της και την προσωπικότητά της αποτελεί παράδειγμα και μας διδάσκει σημαντικά μαθήματα!

Μπορείς να δεις ακόμη