Η νανοτεχνολογία στο σπίτι σου

by K-Admin 1

 

 

Νανοτεχνολογία. Ένας όρος που εισήχθη στο λεξιλόγιο της τεχνολογίας και της επιστήμης μόλις τα τελευταία χρόνια, παρόλο που τα επιστημονικά πεδία της χημείας και της βιολογίας ανέκαθεν δούλευαν σε τέτοιες διαστάσεις.

Η νανοτεχνολογία μελετά και χρησιμοποιεί διαστάσεις δομών μεγέθους της τάξης των 1-100 νανομέτρων. Τί σημαίνει αυτό πιο απλά; Για να το καταλάβεις, σκέψου πως ένα νανόμετρο ισούται με το 1/80000 της τομής μια ανθρώπινης τρίχας. Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας είναι αμέτρητες, κυρίως στη βιομηχανία, επηρεάζοντας ολόκληρους κλάδους της παγκόσμιας βιομηχανίας και αναπόφευκτα και την οικονομία.

Ποιες είναι όμως οι πιο πρακτικές και καθημερινές εφαρμογές της νανοτεχνολογίας; Μα φυσικά αυτές που αφορούν στην καθημερινότητά σου και σε χειροπιαστές λύσεις που θα σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Οι λύσεις νανοτεχνολογίας για το σπίτι σου!

 

 

Προστασία σκληρών οικιακών επιφανειών

 

Σκέψου και καταμέτρησε, ποιές και πόσες είναι οι σκληρές επιφάνειες που καθαρίζεις καθημερινά ή περιοδικά μέσα στο σπίτι σου. Πλακάκια τοίχου ή δαπέδου, νεροχύτη, είδη υγιεινής, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.

Όλες αυτές οι επιφάνειες, ακόμα και οι πιο λείες, έχουν μικροσκοπικούς πόρους μέσα στους οποίους εισχωρεί κάθε είδος βρωμιάς. Έτσι, μετά από λίγο καιρό, η συσσωρευμένη βρωμιά χρειάζεται σκληρή και εντατική εργασία για να αφαιρεθεί. Μετά το καθάρισμα βέβαια, η βρωμιά επανέρχεται και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Εδώ έρχεται να επέμβει η νανοτεχνολογία με επαναστατικά προϊόντα. Μπορείς να προμηθευτείς λοιπόν ένα προϊόν καθαρισμού και ένα προϊόν διατήρησης καθαριότητας. Τί κάνει το καθένα;

To πρώτο, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα των νανοσωμάτων, που λόγω του υπερβολικά μικρού τους μεγέθους εισχωρούν σε πόρους μεγαλύτερης διαμέτρου, καθαρίζει σε βάθος τις επιφάνειες που έχουν συγκεντρωμένη βρωμιά στους πόρους τους.

Το δεύτερο, το απλώνεις πάνω στις επιφάνειες για να σφραγίσεις τους πόρους τους. Με αυτό τον τρόπο, δεν εισχωρεί νέα βρωμιά και χρειάζεται να καθαρίζεις μόνο την επιφανειακή βρωμιά, εύκολα και γρήγορα.

Βέβαια, ανάλογα με το είδος της επιφάνειας αλλά και την έκθεσή της στη βρωμιά, η παραπάνω διαδικασία χρειάζεται επανάληψη. Σίγουρα πολύ πιο αραιά από το καθάρισμα που θα χρειαζόταν αν δεν είχες χρησιμοποιήσει προϊόντα νανοτεχνολογίας, αφού η δράση τους μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο, οι επιφάνειες θα μείνουν καθαρές και σαν καινούριες, αφού και δεν θα λερώνονται και δεν θα φθείρονται. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, κυρίως για τις ξύλινες επιφάνειες όπως έπιπλα και πατώματα.

 

 

 

Προστασία υφασμάτων

 

Πώς αντιδράς στη σκέψη του να πέσει κέτσαπ στο λευκό σου καναπέ; Κρασί στην εκρού μοκέτα σου; Σίγουρα η σκέψη και μόνο σε τρομάζει και σου φέρνει ανατριχίλα. Πόσο πιο εύκολη θα γινόταν η ζωή σου αν σε πληροφορούσαμε πως κανένα είδος λεκέ δεν χρειάζεται να σε απασχολεί πλέον;

Τα νανοτεχνολογικά προϊόντα μπορούν να σου λύσουν τα χέρια και εδώ. Πρώτα καθαρίζεις το ύφασμα και μετά το ψεκάζεις με το ειδικό προϊόν. Σε 24 ώρες η απόδοση του προϊόντος θα έχει φθάσει στο μάξιμουμ.

Από εκεί και πέρα για 8 με 10 χρόνια, ή για 30 πλύσεις στο πλυντήριο, δεν θα σε απασχολήσει ξανά η βρωμιά στις συγκεκριμένες επιφάνειες. Μπορεί να εφαρμοστεί σε καναπέδες, στρώματα, καθίσματα αυτοκινήτου, χαλιά, δερμάτινα είδη, τέντες μπαλκονιών κ.λπ.

Αν πέσει κάποιος λεκές στο ύφασμα που έχει εφαρμοστεί το σπρέι, δεν θα εισχωρήσει στις ίνες, αφού είναι τέλεια θωρακισμένες. Ένα σκούπισμα με ένα βρεγμένο πανάκι αρκεί για να διώξει κάθε λεκέ. Έτσι, τα υφάσματα θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σαν καινούρια χωρίς τη χρήση χημικών, αλλά κι εσύ θα γλιτώσεις πολλά χρήματα από τη μείωση της χρήσης απορρυπαντικών και καθαριστηρίων.

 

 

Βάψιμο τοίχων

 

Θερμομόνωση

Η νανοτεχνολογία εφαρμόζεται ακόμα και εδώ. Στους τοίχους του σπιτιού σου. Και αυτή είναι ίσως και η πιο χρήσιμη και αποτελεσματική οικιακή εφαρμογή της, από πολλές απόψεις.

Βάφοντας την ταράτσα και τους εξωτερικούς τοίχους (ιδιαίτερα εκείνους που δέχονται την περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία) με νανοχρώματα, εξασφαλίζεις έως και 90% ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό σημαίνει πως μόνο ένα 10% θα απορροφηθεί από τους τοίχους, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τη θερμότητα που φθάνει μέσα στο σπίτι. Αντίστοιχα, το χειμώνα με το κρύο, η ίδια βαφή δεν επιτρέπει στη ζέστη να διαφύγει προς τα έξω.

Με αυτό τον τρόπο, η θερμοκρασία το καλοκαίρι μπορεί να μειωθεί  κατά 2-4 βαθμούς, ενώ το χειμώνα μπορεί να αποτρέψει, τουλάχιστον για τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τη λειτουργία θερμαντικού ή/και αφυγραντικού σώματος.

 

Πυρασφάλεια

Αν ξεσπάσει φωτιά, τα νανοχρώματα εμποδίζουν τη διάδοσή της, παράγοντας αέρια που δεν καίγονται. Έτσι, το οξυγόνο απομακρύνεται και η φωτιά καθυστερεί να εξαπλωθεί.

 

Καθαριότητα

Οι εξωτερικοί τοίχοι που έχουν βαφτεί με νανοχρώματα, δεν λερώνονται καθόλου εύκολα. Τα νανοσώματα εμποδίζουν τη βρωμιά και την υγρασία να εισχωρήσει στους πόρους των τοίχων, με αποτέλεσμα να μένουν πάντα καθαροί και πολλά χρόνια σαν καινούριοι.

 

Οικονομία

Βάφοντας με τα συγκεκριμένα χρώματα, που φυσικά είναι ακριβότερα από τα συμβατικά, γρήγορα θα αποσβέσεις το κόστος τους για αρκετούς λόγους.

  • Γιατί θα χρειαστεί να ξαναβάψεις μετά από πολλά χρόνια.
  • Γιατί θα περιορίσεις τα έξοδα θέρμανσης το χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι.
  • Γιατί θα γλιτώσεις καταστροφές σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
  • Γιατί δεν θα ασχοληθείς με τον καθαρισμό των εξωτερικών τοίχων.

Φιλικότητα στο περιβάλλον

Τα νανοχρώματα  απλώνονται πολύ εύκολα και καλύπτουν αποτελεσματικά. Έτσι χρειάζεται αρκετά μικρότερη ποσότητα χρώματος σε σχέση με τα συμβατικά χρώματα για να καλυφθεί η ίδια επιφάνεια.

 

 

 

 

Άλλες εφαρμογές

 

Ηλιακός θερμοσίφωνας

Το πάνελ του ηλιακού θερμοσίφωνα, με το πέρασμα του χρόνου, τον ήλιο και τη βροχή λερώνεται και ταλαιπωρείται με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή του. Με την εφαρμογή του ειδικού προστατευτικού, οι παράγοντες φθοράς εξαλείφονται και το πάνελ μένει για πολλά χρόνια σαν καινούριο. Με την ίδια λογική μπορεί να εφαρμοστεί και σε φωτοβολταϊκά πάνελ.

 

Παπούτσια  και δέρματα

Τα ειδικά προϊόντα μπορούν να εφαρμοστούν σε δερμάτινα πανωφόρια, παπούτσια, δερμάτινους καναπέδες, καθίσματα αυτοκινήτου, παλιά βιβλία με δερμάτινο δέσιμο. Κανένας λεκές δεν θα απορροφάται πια από το δέρμα. Οι επιφάνειες θα μένουν σαν καινούριες και εσύ δεν θα καταβάλεις κανέναν κόπο για τον καθαρισμό τους.

 

Βρύσες

Οι βρύσες επειδή έρχονται συνεχώς σε επαφή με το νερό, χρειάζονται συνεχώς καθάρισμα και αφαλάτωση. Με το ειδικό προϊόν, οι σταγόνες  του νερού θα γλιστρούν και δεν θα αφήνουν κανένα λεκέ πάνω τους.

 

Χώροι κατοικιδίων ζώων

Αν έχεις κατοικίδιο ξέρεις πολύ καλά πόσο συχνά επιβάλλεται να καθαρίζεις το χώρο του προκειμένου να μην μυρίζει και να μην επηρεάζεται η υγεία του κατοικιδίου σου.

Εφαρμόζοντας στο χώρο του ένα προϊόν νανοτεχνολογίας, θα μένει καθαρός για πολύ περισσότερο, αφού σκόνες, τρίχες ακαθαρσίες και μικρόβια θα παραμένουν στην επιφάνεια.  Έτσι, με ένα απλό καθάρισμα θα είσαι έτοιμος.

 

Είδη υγιεινής

Τα είδη υγιεινής αποτελούν μια από τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές των οικιακών προϊόντων νανοτεχνολογίας. Με τη χρήση τους δεν θα χρειάζεται πια τόσο συχνός καθαρισμός.

Τα άλατα δεν θα μπορούν να συσσωρευθούν πάνω στις πορσελάνινες επιφάνειες, εφόσον οι σταγόνες του νερού θα κυλάνε και θα απομακρύνονται χωρίς να στεγνώνουν πάνω τους. Το ίδιο ισχύει και με κάθε άλλη πηγή βρωμιάς. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνεις θα είναι ένα απλό σκούπισμα και για λόγους υγιεινής, ένα πέρασμα με αντισηπτικό όπου χρειάζεται.

 

Φωτισμός

Με τα νέα φωτιστικά ασφαλείας με χρήση της νανοτεχνολογίας, μπορείς να έχεις επαρκές φως για μέχρι 30 και ώρες από την έναρξη πιθανής διακοπής ρεύματος.

Η νανομεμβράνη που διαθέτουν αποθηκεύει πολύ γρήγορα την απαιτούμενη ενέργεια και εξακολουθεί να εκπέμπει φως, σαν να μην έγινε διακοπή από το δίκτυο. Αυτή η αυτονομία θα ήταν αδιανόητη χωρίς τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

 

Πλύσιμο ρούχων

Σε λίγο καιρό μπορεί και να χρειαστεί να το ξεχάσεις. Το πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο στάδιο μελέτης μιας νανοδομής η οποία επιτρέπει στα ρούχα να καθαρίζονται μόνα τους. Αρχικά, η νανοδομή θα ενσωματώνεται στα υφάσματα. Μετά, αφού λερωθούν θα απλώνονται στον ήλιο και το φως του θα αποσυνθέτει και θα απορροφά τη βρωμιά. Τί καλύτερο !

 

Αυτές ήταν κάποιες από τις πιο γνωστές οικιακές εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στο σπίτι σου. Φυσικά, ο επιστημονικός αυτός κλάδος εξελίσσεται δυναμικά και σύντομα θα έρθουν και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις που θα σου λύσουν τα χέρια.

 

Μπορείς να δεις ακόμη