Η Ώρα της Γης: διαμόρφωσε το μέλλον

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η Ώρα της Γης είναι μια παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) στις 26 Μαρτίου, ενθαρρύνοντας τους πολίτες όλου του κόσμου να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα, 8.30μμ – 9.30μμ, για να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η δράση αυτή ξεκίνησε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007, σε μια εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα και από τότε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 180 χώρες. Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η απενεργοποίηση του φωτισμού σε μνημεία, κτίρια, λιμάνια, γέφυρες με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί το φαινόμενο της συσκότισης κρατώντας συμβολικά κεριά και φανάρια. Παράλληλα διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και μαραθώνιοι με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την κλιματική αλλαγή.

Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης διοργανώνεται με ένα συγκεκριμένο θέμα και για φέτος είναι: «Shape Our Future». Το θέμα του 2022 σηματοδοτεί μια νέα εποχή καθώς θέτει πρώτα τους ανθρώπους και τον πλανήτη και τονίζει ότι τώρα είναι η ευκαιρία για όλους να δράσουμε για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. Η Ώρα της Γης γίνεται για να ενισχύσει το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον και να μας δείξει ότι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να έχουν τεράστια οφέλη για το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Αν επιθυμείς και εσύ να συμμετάσχεις στο κίνημα αυτό και να εμπνεύσεις την αλλαγή μπορείς να σβήσεις τα φώτα για μια ώρα βράδυ του Σαββάτου. Αν όμως θέλεις πραγματικά να γίνεις μέρος της αλλαγής, μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα, κάθε μέρα, για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Έξυπνα φώτα

Ένα σύστημα έξυπνου φωτισμού μπορεί να σου φέρει πολλά οφέλη. Μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση, τη θερμοκρασία χρώματος και το χρώμα του φωτός και να αλλάξεις τόσο την όψη όσο και την ατμόσφαιρα ενός δωματίου χωρίς καθόλου προσπάθεια. Οι έξυπνες λάμπες καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ η τεχνολογία τους σου επιτρέπει το αυτόματο σβήσιμο του φωτός όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο, ή το σβήσιμο από απόσταση αν το ξεχάσεις αναμμένο. Σε κάθε περίπτωση, τα συστήματα έξυπνου φωτισμού βοηθούν εκτός από τη διακόσμηση, στην προσωπική σου άνεση και στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

 

 

Συσκευές ενεργειακής κλάσης Α

Έχεις αναλογιστεί ποτέ ποιοι είναι οι παράγοντες που σε επηρεάζουν όταν θέλεις να αγοράσεις μια καινούρια ηλεκτρική συσκευή ή να αντικαταστήσεις μια παλιά; Σίγουρα η τιμή, το design, οι δυνατότητες και οι λειτουργίες της συσκευής ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σου. Ωστόσο ένας σημαντικός παράγοντας που δεν θα πρέπει να ξεχνάς είναι και η ενεργειακή κατανάλωση. Κάθε συσκευή συνοδεύεται από μια ενεργειακή ετικέτα, η οποία ορίζει πόσο ρεύμα καταναλώνει κατά τη λειτουργία της. Τέτοιες είναι: τα ψυγεία και οι καταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, τα στεγνωτήρια, οι τηλεοράσεις και οι οθόνες, οι συντηρητές κρασιών, τα κλιματιστικά, οι σκούπες και άλλες. Οι ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α είναι λίγο ακριβότερες από τις υπόλοιπες, αλλά σε βάθος χρόνου κάνεις περισσότερη οικονομία στον λογαριασμό του ρεύματος και προστατεύεις το περιβάλλον. Μήπως ήρθε λοιπόν η στιγμή να αντικαταστήσεις τις παλιές σου συσκευές με νέες, σύγχρονης τεχνολογίας που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια; Διάλεξε μια ηλεκτρική συσκευή με υψηλή ενεργειακή κλάση και συνδύασε την υψηλή τεχνολογία με την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

 

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Το μεγάλο κόστος χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια που είναι αστείρευτη και δωρεάν κάνουν τη χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα επιτακτική. Οι σύγχρονοι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν συλλέκτες με καλή απόδοση και δεξαμενές άριστης ποιότητας έτσι ώστε να μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε θερμική και να διατηρούν το νερό ζεστό συνέχεια, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με τη νέα τεχνολογία και την υψηλή ποιότητα κατασκευής ενός ηλιακού συστήματος εξασφαλίζεις μεγάλη οικονομία στην ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού σου και λειτουργείς με οικολογική συνείδηση αφού χρησιμοποιείς μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

 

 

Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς

Το ηλεκτρικό ποδήλατο και το πατίνι είναι από τα φιλικότερα προς το περιβάλλον μέσα μετακίνησης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αφού η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν είναι ελάχιστη και μάλιστα 150 φορές λιγότερη από εκείνη που χρησιμοποιεί ένα αυτοκίνητο για να διανύσει την ίδια απόσταση. Παράλληλα, κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, άρα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ η φόρτισή τους μπορεί να γίνει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες. Τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα, με μηδαμινό κόστος χρήσης και φόρτισης αποτελούν το μέλλον των αστικών μετακινήσεων.

Αν παρόλα αυτά παραμένεις πιστός στη χρήση του αυτοκινήτου, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η αγορά του μέλλοντος και τώρα μπορείς με έναν μικρό και ασφαλή φορητό σταθμό φόρτισης, να το φορτίσεις όπου και αν βρίσκεσαι.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και μπορούμε με απλές καθημερινές ενέργειες να συμβάλλουμε στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων του πλανήτη. Η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και γενικότερα η απόκτηση οικολογικής συνείδησης είναι μερικές από τις συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για τη διάσωση του πλανήτη.

Μπορείς να δεις ακόμη