Η Samsung ανανεώνει τον στόλο των laptops της με τη σειρά Galaxy Book4

by Aggeliki Tsoukana

Η Samsung αποκάλυψε τη σειρά laptops Galaxy Book4 τα οποία πέρα από τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους προκατόχους τους, ενσωματώνουν και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Είναι εφοδιασμένα με το νέο Intel Core Ultra 9 chip, που προσφέρει γρήγορη CPU, GPU και νέα NPU σε ένα πακέτο. Επιπλέον, υπάρχει και η κάρτα γραφικών Nvidia RTX 4070 με 8GB RAM, που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας εργασίες που σχετίζονται με AI, όπως η δημιουργία εικόνων με το Stable Diffusion, έως το DLSS για. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις Intel Core Ultra 7 σε συνδυασμό με την RTX 4050 (6GB RAM).

Ο ανανεωμένος σχεδιασμός του περιλαμβάνει βελτιωμένο σύστημα ψύξης, με ένα vapor chamber ευρύτερο κατά 11% και δύο ανεμιστήρες με διαφορετικές αποστάσεις ανάμεσα στις φτερωτές τους. Οι επιλογές για RAM (LPDDR5X) ξεκινάνε από τα 16GB και φτάνουν ως τα 64GB, ενώ για τον αποθηκευτικό χώρο οι διαθέσιμες χωρητικότητες είναι 512GB, 1TB ή 2TB SSDs που επεκτείνεται στο μέλλον μέσω της αντίστοιχης θύρας. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν οθόνη αφής Dynamic AMOLED 2X με τεχνολογία Vision Booster και φίλτρα για την αποφυγή των αντανακλάσεων, για να διευκολύνεται η εργασία σε εξωτερικούς χώρους.

 

 

Το κορυφαίο μοντέλο είναι το Samsung Galaxy Book4 Ultra. Έχει οθόνη 16”, με ανάλυση 2.880 x 1.800px, αναλογία πλευρών 16:10, μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης από 48Hz έως 20Hz και κατά 120% κάλυψη του χρωματικού φάσματος DCI-P3.

Η Samsung έχει επιλέξει όχι μόνο μπαταρία καλύτερων επιδόσεων, αλλά και με βελτιωμένη ταχύτητα φόρτισης. Για τον λόγο αυτό στη συσκευασία θα βρεις φορτιστή 140W, που μέσα σε μόλις μισή ώρα θα γεμίσει κατά 55% την μπαταρία των 76Wh, δηλαδή 40% πιο γρήγορα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Όλα τα laptops έχουν σύστημα τεσσάρων ηχείων (2x 5W woofers και 2x 2W tweeters) της AKG με υποστήριξη Dolby Atmos. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ρόλο στον ηχητικό τομέα, αναλαμβάνοντας την ακύρωση του θορύβου στα δυο μικρόφωνα, τα οποία η Samsung υποστηρίζει πως είναι ποιότητας studio. Για τη σύνδεση των Galaxy Buds2 Pro είναι δυνατή η χρήση του νέου Bluetooth LE Audio standard, για υψηλής ποιότητας ήχο, με χαμηλό latency. Από εκεί και πέρα σε επίπεδο ασύρματης σύνδεσης συσκευών υπάρχει το Wi-Fi 6E και το Bluetooth 5.3.

Τα τρία Galaxy Book4 έχουν θύρα HDMI 2.1, με υποστήριξη για 8K @ 60fps και 5K @ 120fps. Αν κάποιος θέλει να συνδέσει ένα tablet για να το μετατρέψει σε οθόνη, μπορεί να το κάνει με τη λειτουργία Second Screen, χρησιμοποιώντας είτε το Duplicate, είτε το Extend mode και πλέον είναι δυνατή η περιστροφή μιας εικόνας. Για σύνδεση επιπλέον περιφερειακών, προσφέρονται δύο θύρες Thunderbolt 4 και μία USB Type A.

 

 

Το Samsung Galaxy Book4 Pro έρχεται με δύο επιλογές μεγέθους οθόνης, στα 14” και στα 16”, που ζυγίζουν 1,23 κιλά και 1,56 κιλά αντίστοιχα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι ίδια με αυτά της οθόνης του Book4 Ultra. Όμως υποστηρίζουν επεξεργαστές Intel Core Ultra 7 ή Ultra 5, με κάρτα γραφικών Intel Arc, 16GB ή 32GB RAM, επιλογές για αποθηκευτικό χώρο 256GB έως 1TB SSD αλλά και θύρα για την επέκτασή του. Το μοντέλο των 14” έχει μπαταρία 63Wh, ενώ εκείνο των 16” μια των 76Wh και τα δύο με φορτιστή 65W USB-C.

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει και εδώ την εμφάνισή της μέσω του Photo Remaster στην εφαρμογή Samsung Gallery. Επιτρέπει να προσθέσουν οι χρήστες τις δικές τους, γρήγορες πινελιές σε φωτογραφίες, με αφαίρεση των ανεπιθύμητων σκιών και αντανακλάσεων.

Τέλος, το Samsung Galaxy Book4 Pro 360 είναι εφοδιασμένο με οθόνη 16” και ζυγίζει 1,66 κιλά. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οθόνης του δεν διαφέρουν από αυτά των άλλων δυο μοντέλων, όμως αυτή περιστρέφεται κατά 360° για τη μετατροπή του laptop σε Windows tablet. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ένα S Pen. Οι επιλογές για επεξεργαστή είναι Intel Core Ultra 7 ή Ultra 5, με 16GB ή 32GB και RAM και αποθηκευτικό χώρο 512GB ή 1TB SSD, χωρίς όμως τη δυνατότητα επέκτασής του. Η μπαταρία των 76Wh φορτίζει με έναν 65W USB-C adapter.

Μπορείς να δεις ακόμη