Η σωστή επιλογή ψυγείου: ποιες είναι οι επιλογές

by Aggeliki Tsoukana

 

Ψυγείο: καθόλου εύκολη υπόθεση η επιλογή του. Δεν είναι μια συσκευή που αλλάζεις συχνά. Όταν επιλέξεις ένα ψυγείο, θέλεις να σε συντροφεύει για αρκετά χρόνια. Η σωστή επιλογή, επομένως, είναι άκρως σημαντική.

Σήμερα, η ποικιλία που υπάρχει στους τύπους και τις προδιαγραφές τους, είναι μεγάλη και κάθε τύπος ψυγείου ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες.Αυτό που για σένα είναι περιττό, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι απαραίτητο και το αντίθετο βέβαια.

Επομένως, πρέπει να αναλογιστείς τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του δικού σου χώρου, αλλά και τις ανάγκες όσων ζούνε στο σπίτι, ώστε να προσδιορίσεις ποιο ταιριάζει καλύτερα σε σένα.

 

 

Βασικά βήματα επιλογής ψυγείου

Αρχικά, αποφάσισε το μέγεθος, βάσει του χώρου σου. Στις μετρήσεις σου, φρόντισε να υπολογίσεις να μην είναι κολλημένο στον τοίχο, καθώς χρειάζεται να υπάρχει κενό για την κυκλοφορία του αέρα και τη σωστή λειτουργία του ψυγείου. Το ίδιο ισχύει και για τα πλαϊνά τμήματα, δεν πρέπει να είναι κολλημένο σε τυχόν ντουλάπια.

Έπειτα, δες τη χωρητικότητα. Υπάρχουν μοντέλα με ίδιες εξωτερικές διαστάσεις, αλλά διαφορετική εσωτερική χωρητικότητα.

Η ενεργειακή κλάση καθορίζει ουσιαστικά την κατανάλωση ρεύματος. Όσο μεγαλύτερη κλάση, τόσο λιγότερη κατανάλωση. Έχε, επίσης, υπόψη σου ότι για την κλιματική ζώνη που ανήκει η χώρα μας, το ψυγείο θα πρέπει να φέρει την ένδειξη «SN-T».

Και για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη, φρόντισε να είναι no frost, ώστε να μη χρειάζεται απόψυξη!

Στην περίπτωση που επιλέξεις inox, φρόντισε να διαθέτει την τεχνολογία anti finger, ώστε να αποφεύγονται τα σημάδια (δαχτυλιές) στην επιφάνειά του, που απαιτούν περισσότερο καθάρισμα.Επόμενο, και πολύ σημαντικό στάδιο, η επιλογή κατηγορίας (τύπου) ψυγείου.

 

 

Ψυγείο Δίπορτο

Σίγουρα ο πιο διαδομένος και γνωστός τύπος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι αυτό που έχει τη συντήρηση κάτω και την κατάψυξη πάνω, μικρότερη.

Είναι ιδανικό για ένα ή δύο άτομα. Εάν έχεις οικογένεια, ίσως να μην καλύπτει τις ανάγκες σου, καθώς ο χώρος κατάψυξης ίσως δεν είναι επαρκής.

Υπάρχουν βέβαια και δίπορτα ψυγεία που έχουν μεγαλύτερη εσωτερική χωρητικότητα, όπως το Samsung RT35K5530S8/ES , που έχει τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις με άλλα του ίδιου τύπου, αλλά διαθέτει περισσότερο χώρο και για την ψύξη και για την κατάψυξη (καθαρή χωρητικότητα).

Με τεχνολογία Smart Conversion τα ψυγεία Samsung έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες σου προσφέροντας έως και 5 διαφορετικές χρήσεις/ λειτουργίες. Κανονική Λειτουργία, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Λειτουργία Διακοπών, Maximum Συντήρηση & Minimum Συντήρηση.

 

 

 

Ψυγειοκαταψύκτης

 Η διαφορά από το δίπορτο ψυγείο είναι ότι εδώ η κατάψυξη βρίσκεται στο κάτω μέρος και είναι πολύ μεγαλύτερη. Αντίστοιχα, βέβαια, και ο χώρος συντήρησης είναι μικρότερος. Πρέπει, λοιπόν, να ξέρεις πού χρειάζεσαι περισσότερο χώρο, στην κατάψυξη ή στη συντήρηση.

Μία πολύ καλή επιλογή είναι ο ψυγειοκαταψύκτης Bosch KGN397IEQ Inox, με  ηλεκτρονικό έλεγχο θερμοκρασίας και συρτάρι VitaFresh που διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για ψάρια και κρέας, αλλά και τη ρυθμιζόμενη υγρασία για φρούτα και λαχανικά. Τα δύο ξεχωριστά κυκλώματα ψύξης, σου επιτρέπουν να ελέγχεις ανεξάρτητα τα τμήματα της ψύξης και της κατάψυξης. Με τα εύχρηστα ηλεκτρονικά χειριστήρια, μπορείς να ρυθμίζεις τις θερμοκρασίες τους μεμονωμένα και να αποφεύγεις τη μεταφορά των οσμών.

Με τη λειτουργία του αυτόματου SuperFreezing μικρές ποσότητες τροφίμων καταψύχονται γρηγορότερα ενώ αποφεύγεται η απόψυξη των ήδη κατεψυγμένων τροφίμων. Ο καταψύκτης αναγνωρίζει τις αυξήσεις στη θερμοκρασία και την προσαρμόζει αυτόματα για καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης. Ενεργοποιώντας τη λειτουργία SuperCooling πριν πας για τα ψώνια σου, χαμηλώνει η θερμοκρασία για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ώστε τα νέα σου τρόφιμα να διατηρηθούν στη σωστή θερμοκρασία. Η θερμοκρασία χαμηλώνει με το πάτημα ενός κουμπιού (κατά 2°C κατ’ ελάχιστο). Για να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας, η λειτουργία επανέρχεται αυτόματα στις αρχικές συνθήκες μετά από περίπου 6 ώρες.

 

 

Ψυγείο Ντουλάπα

Πρόκειται για το ψυγείο που έχει δύο διαφορετικού μεγέθους κάθετες πόρτες

Η πιο στενή πόρτα είναι η κατάψυξη και η άλλη η συντήρηση. Είναι πιο πρακτικό από την άποψη ότι δε χρειάζεται να σκύβεις για κατάψυξη ή συντήρηση, ενώ διαθέτουν πολλές επιπλέον και εντυπωσιακές επιλογές.Το LG GSX961NSCZ είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα.Απλώς χτύπησε δύο φορές επάνω στην κομψή γυάλινη οθόνη για να φωτιστεί το περιεχόμενο στο εσωτερικό χωρίς καμία απώλεια ψύξης.

Προσφέρει πολλαπλές λειτουργικές επιλογές αποθήκευσης, όπως τον επιπλέον ειδικό χώρο για μικρά είδη, ένα αναδιπλούμενο ράφι για τα ψηλότερα αντικείμενα καθώς και θήκες στην πόρτα του καταψύκτη για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στα τρόφιμά σου. Ρύθμισε το ράφι σου αναδιπλώνοντάς το όταν αποθηκεύεις ψηλά και ογκώδη μπουκάλια ή δοχεία.

Το καινοτόμο σύστημα παγομηχανής είναι ενσωματωμένο στην πόρτα του ψυγείου, παρέχοντας ανοικτό χώρο αποθήκευσης σε ράφι, χωρίς να αποκλείει τη δυνατότητα αποθήκευσης στην πόρτα.

Το Smart ThinQ της LG βοηθά στον έλεγχο και τη διάγνωση του ψυγείου σου μέσα από το smartphone σου, ακόμα κι όταν λείπεις από το σπίτι. Ρύθμισε εύκολα τη θερμοκρασία του ψυγείου, έλεγξε την ταχεία ψύξη και διάγνωσε το πρόβλημα του ψυγείου σου μέσα από το smartphone σου με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

 

Μικρό ψυγείο

Αν είσαι φοιτητής ή ακόμη αν χρειάζεσαι ένα ψυγείο για το εξοχικό ή το camping, υπάρχουν τα μικρά ψυγεία, που θα ικανοποιήσουν πλήρως τις ανάγκες σου. Διαθέτουν και κατάψυξη και ειδικό χώρο για φρούτα και λαχανικά, όπως και τα μεγάλα ψυγεία.

Για παράδειγμα, το Liebherr TSL 1414, με λειτουργία CoolPlus, χάρη στην οποία η θερμοκρασία της κατάψυξης μπορεί να μειωθεί για μερικές ώρες, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη κατάψυξη των τροφίμων. Επιπλέον, η λειτουργία αυτή φροντίζει για την αξιόπιστη διατήρηση της απαιτούμενης θερμοκρασίας κατάψυξης.

Η επιλογή ψυγείου ίσως να σου φαινόταν δύσκολη υπόθεση, αλλά αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μελετήσεις καλά τις επιλογές και τις ανάγκες σου, τις απαιτήσεις του χώρου και τις δικές σου και φυσικά τον προϋπολογισμό που μπορείς να διαθέσεις και διάλεξε μέσα από τις πολλές επιλογές που σου προσφέρονται.

Μπορείς να δεις ακόμη