ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ LET LOOSE EVENT ΤΗΣ APPLE

by Aggeliki Tsoukana

Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια του Let Loose event, η Apple αποκάλυψε το μέλλον των iPad Air και iPad Pro, με τα δεύτερα να τοποθετούνται τη στιγμή αυτή στις υψηλότερες θέσεις των πιο ισχυρών συσκευών της κατηγορίας τους, χάρη στο M4 chip που “χτυπάει” στο εσωτερικό τους. Τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από νέα και ανανεωμένα περιφερειακά, εφαρμογές για καταγραφή και επεξεργασία videos και μια σειρά από λειτουργίες, οι οποίες “ανοίγουν” τον δρόμο προς την τεχνητή νοημοσύνη. Έναν δρόμο που η Apple αναμένεται να “βαδίσει” για τα καλά εντός του τρέχοντος έτους.

 

 

iPad Air

Στο πλαίσιο του Let Loose event, η Apple ανακοίνωσε ότι ανανεώνει μετά από δύο χρόνια το iPad Air. Το νέο μοντέλο θα έρθει με το M2 chip (8-πύρηνη CPU και 10-πύρηνη GPU), όχι την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά τους επεξεργαστές της αμερικανική εταιρείας, όμως προφανώς, ένας λόγος για αυτή την επιλογή είναι η διαφοροποίηση σε σχέση με το iPad Pro. Σημειώνεται ότι το M2 είναι κατά 50% ταχύτερο συγκριτικά με το M1 και το νέο tablet θα είναι τρεις φορές ταχύτερο συγκριτικά με το iPad Air του 2020, το οποίο είναι εφοδιασμένο με το A14 Bionic chipset. Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι το 11” iPad Air θα έχει στο εξής τη συντροφιά μιας παραλλαγής με οθόνη 13″, η οποία πρακτικά είναι 30% μεγαλύτερη σε σχέση με του πρώτου. Επίσης, ο αποθηκευτικός χώρος ξεκινάει από τα 128GB και φτάνει μέχρι το 1TB και συνοδεύεται από 8GB RAM.

Και στις δύο περιπτώσεις η Apple έχει επιλέξει οθόνη IPS LCD Liquid Retina. Το μοντέλο των 11” έχει ανάλυση 2360 x 1640px και μέγιστη φωτεινότητα 500 nits, ενώ εκείνο των 13” ανάλυση 2732 x 2048px και μέγιστη φωτεινότητα 600 nits.

Μια ακόμα αλλαγή που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των χρηστών είναι η μεταφορά της κάμερας που υπάρχει στο μπροστά μέρος στο άκρο της οθόνη, οπότε ο χρήστης θα είναι περισσότερο “κεντραρισμένος” όταν το iPad βρίσκεται στο dock κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων. Στο πίσω μέρος υπάρχει επίσης camera των 12MP που υποστηρίζει καταγραφή video ανάλυσης 4K στα 240 fps. Το νέο iPad Air διαθέτει επίσης δύο μικρόφωνα που ελαχιστοποιούν τους περιφερειακούς θορύβους, ενώ τα ηχεία έχουν δυνατότητα αναπαραγωγής spatial audio. Σύμφωνα με την Apple, το μπάσο του μοντέλου των 13” έχει τη διπλάσια ισχύ.

To TouchID παραμένει ενσωματωμένο στο πλήκτρο power ενώ και τα δύο iPad Air είναι συμβατά με το υπάρχον Magic Keyboard και το νέο Apple Pencil Pro.

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, υπάρχει υποστήριξη για Wi-Fi 6E και 5G. Το πρώτο υπόσχεται τις διπλάσιες επιδόσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο iPad Air. Από την άλλη, για σύνδεση σε δίκτυα 5G το M2 iPad Air χρησιμοποιεί eSIM και όχι φυσική SIM.

 

M4 Chip

Μια ακόμα σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή του M4 chip της Apple που θα “ενισχύσει” το νέο iPad Pro. Έρχεται με την ταχύτερη Neural Engine που έχει δημιουργήσει ποτέ η Apple, με δυνατότητα 38 τρισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο και η εταιρεία λέει ότι είναι ταχύτερη από οποιαδήποτε νευρωνική μονάδα επεξεργασίας σε οποιοδήποτε AI PC κυκλοφορεί στην αγορά. Με την ισχύ του M4, το νέο iPad Pro θα γίνει μια απίστευτα ισχυρή συσκευή, που θα καλύψει με άνεση λειτουργίες βασισμένες σε τεχνητή νοημοσύνη.

Το M4 έχει έως 10-πύρηνη CPU, με τέσσερις πυρήνες για επιδόσεις και έξι για αποδοτικότητα. Υποστηρίζεται ότι η CPU είναι 1.5x ταχύτερη από αυτή του M2 που βρίσκεται στο εσωτερικό του προηγούμενου μοντέλου iPad Pro. Η δημιουργία του chip έχει βασιστεί σε δεύτερης γενιάς διαδικασία 3nm και έρχεται με μια ολοκαίνουργια μηχανή απεικόνισης με υποστήριξη για δύο OLED και 10Hz-120Hz ProMotion.

Η GPU έχει 10 πυρήνες και hardware-accelerated ray tracing, μαζί με hardware-accelerated mesh shading. Σύμφωνα με την Apple, το M4 έχει τις ίδιες επιδόσεις με το M2 χρησιμοποιώντας τη μισή ισχύ, αλλά και τις ίδιες επιδόσεις με το νεότερης τεχνολογίας PC chip για λεπτά και ελαφριά laptops, καταναλώνοντας μόλις το ένα τέταρτο του ρεύματος.

Το M4 έχει υποστήριξη για το hardware acceleration του AV1 codec, πέρα από τους H.264, HEVC και ProRes.

 

 

iPad Pro

Ήρθε η ώρα για δυο νέα iPad Pro tablets, ένα 11” και ένα 13”, με πιο ευέλικτο σχεδιασμό, ισχυρότερα εξαρτήματα, πιο λεπτά από ποτέ και με μια σημαντική αναβάθμιση όσον αφορά τις οθόνες τους. Επιβεβαιώνοντας τις φήμες των τελευταίων μηνών, η Apple αποφάσισε να κάνει τη μετάβαση σε οθόνες OLED και για τα δύο μοντέλα, προσφέροντας έτσι στους κατόχους τους πολύ καλύτερα επίπεδα του μαύρου, πιο πλούσια χρώματα και βελτιωμένη αντίθεση. Συν το γεγονός ότι, η μπροστά κάμερα βρίσκεται πλέον στο κατάλληλο σημείο για βιντεοκλήσεις.

Η τεχνολογία που διαθέτουν οι οθόνες OLED των δύο iPad Pro τους επιτρέπει να “πιάνουν” φωτεινότητα 1.000 nits και 1.600 όταν πρόκειται για αναπαραγωγή περιεχομένου HDR. Ουσιαστικά, έχουν χρησιμοποιηθεί δύο OLED panels, το ένα τοποθετημένο πάνω στο άλλο για να επιτυγχάνονται αυτά τα επίπεδα φωτεινότητας. Χάρη στην τεχνολογία ProMotion, ο ρυθμός ανανέωσης προσαρμόζεται από τα 10Hz έως τα 120Hz. Επίσης η πυκνότητα των pixels της οθόνης είναι 264ppi και η ανάλυση στο μοντέλο των 11” είναι 2420 x 1668x ενώ στο 13”, 2752 x 2064px. Προαιρετικά, το προστατευτικό γυαλί μπορεί να ενισχυθεί με nano-texture για τη μείωση των αντανακλάσεων, κάτι που είναι διαθέσιμο μόνο στα μοντέλα με 1TB και 2TB αποθηκευτικού χώρου.

Το μοντέλο των 13” έχει πάχος 5,1 χιλιοστά και εκείνο των 11”, 5,3 χιλιοστά. Επιπλέον, ο αλουμινένιος σκελετός τους είναι κατασκευασμένος από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.

 

 

Μια σημαντική εξέλιξη έχει να κάνει με την επιλογή της Apple να προσπεράσει το M3 chip και να εμπιστευτεί το M4, που παρουσιάστηκε λίγο πιο πριν και το συνοδεύει με μια σειρά από λειτουργίες AI για το Final Cut Pro και άλλες εφαρμογές, με την υπόσχεση για επιδόσεις που αγγίζουν τα 38 TOPS.

Ο αποθηκευτικός χώρος και για τα δύο μοντέλα ξεκινάει από τα 256GB και φτάνει ως τα 2TB.

Τα iPad Pro συνοδεύονται από το νέο Apple Pencil Pro. Αυτό διαθέτει έναν ειδικό αισθητήρα, που αντιλαμβάνεται τα επίπεδα πίεσης και αναλόγως ενεργοποιεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Ακόμα έχει τη δική του custom haptic engine και συνδέεται στο Find My network, οπότε είναι δυνατός ο εύκολος εντοπισμός του.

Επίσης, υπάρχουν μια σειρά από άλλα, νέα περιφερειακά, όπως το νέο Magic Keyboard, πιο λεπτό και πιο ελαφρύ σε σχέση με τους προκατόχους του, ώστε να ταιριάζει με τον σχεδιασμό των νέων iPad Pro. Το πληκτρολόγιο διαθέτει μια σειρά με Function Keys και μεγαλύτερο trackpad. Όπως αναφέρει η Apple, η όλη εμπειρία θυμίζει τη χρήση ενός MacBook. Τέλος, σε περίπτωση που ο χρήστης δεν έχει ανάγκη ένα πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους, υπάρχει η επιλογή του Smart Folio, που συνδέεται μαγνητικά με το tablet και το συγκρατεί σε διάφορες γωνίες θέασης.

 

 

 

 

Final Cut Camera app

Η Apple κυκλοφόρησε ένα νέο Final Cut Camera app για συσκευές iPhone και iPad, που μπορεί να καταγράψει video και να το προβάλει ζωντανά σε ένα iPad για ένα Multicam shoot, ενώ παρέχει και μια σειρά από εργαλεία ελέγχου για filmmakers. Η επαγγελματικού επιπέδου εφαρμογή της Apple προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για έλεγχο με ακρίβεια και είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ως ανεξάρτητο camera app. Το νέο Final Cut Camera λανσάρεται μαζί με το ανανεωμένο Final Cut 2 app, τον διάδοχο του Final Cut που κυκλοφόρησε για iPad το 2023. Το Final Cut 2 διαθέτει ένα multiscreen view που ελέγχει κάθε συσκευή η οποία χρησιμοποιεί το Final Cut Camera. Επίσης, με το Final Cut 2 γίνεται δυνατή η εύκολη μετάβαση από την παραγωγή στην επεξεργασία, επιτρέποντας έτσι το μοντάζ ενός project σε “πραγματικό” χρόνο.

Μπορείς να δεις ακόμη