IFA 2023 – Ημέρα Πρώτη: Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις και αποκαλύψεις της μεγαλύτερης έκθεσης τεχνολογίας στην Ευρώπη

by Zikou Stella

Η μεγάλη διεθνής έκθεση ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών του Βερολίνου, IFA 2023, άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, έτοιμη να υποδεχτεί ξανά δεκάδες χιλιάδες λάτρεις της τεχνολογίας. Όλες οι μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας παρουσιάζουν καινούργια προϊόντα και τεχνολογίες, που θα πρωταγωνιστήσουν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Παρακάτω, σου έχουμε ετοιμάσει μια αναλυτική λίστα με τις σημαντικότερες ανακοινώσεις και αποκαλύψεις της IFA 2023, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της. Και μην ξεχνάς, έρχονται κι άλλα! Γι’ αυτό συντονίσου, για να μαθαίνεις τα πάντα από πρώτο χέρι.

 

 

Lenovo: Αποκάλυψε τη δική της φορητή κονσόλα gaming, το Legion Go

Η Lenovo μπαίνει στον χώρο των φορητών gaming συστημάτων με το Legion Go, το οποίο έρχεται να ανταγωνιστεί το Steam Deck της Valve και το ROG Ally της Asus. Η συσκευή της διαθέτει μια LCD οθόνη 8,8 ιντσών (16:10), με ανάλυση QHD+ (1600x2560px) και με ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz. Μέσα της υπάρχει επεξεργαστής Ryzen Z1 της AMD (με δυνατότητα αναβάθμισης σε Z1 Extreme) και GPU RDNA 3, με την χωρητικότητά του να αγγίζει το 1TB (PCie Gen4 SSD). Επιπλέον, διαθέτει δύο USB-Type C ports (USB 4.0., DisplayPort 1.4, Power Delivery 3.0), υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD, Wi-Fi 6E και Bluetooth 5.2. Το λογισμικό του είναι τα Windows 11 και θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

 

 

Sony: Ανακοίνωσε το νέο της smartphone, Xperia 5 V

Το νέο τέκνο της σειράς Sony Xperia 5 έρχεται με τον επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 2. Το Xperia 5 V περιέχει 8GB μνήμης RAM και χωρητικότητα 128GB. Η οθόνη του έχει μέγεθος 6,1 ίντσες, ακριβώς όπως και ο προκάτοχός του, με panel FHD+ OLED (21:9) και ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz. Η μπαταρία των 5000mAh φορτίζει ενσύρματα στα 30W και ασύρματα στα 18W. Στο πίσω μέρος της συσκευής υπάρχουν δύο κάμερες: η βασική των 52MP (1/1.35, OIS) και η ultrawide στα 12MP (1/2.5). Στο μπροστινό υπάρχει μια selfie camera 12MP (1/2.9). Η ημερομηνία κυκλοφορίας του δεν έγινε γνωστή, όμως το αναμένουμε πριν από το τέλος του 2023.

 

 

 

FlexConnect: Η νέα τεχνολογία της Dolby βελτιστοποιεί τις επιδόσεις του οικιακού συστήματος ήχου σου

Το Dolby Atmos FlexConnect εναρμονίζει τον ήχο που παράγει η τηλεόραση, με το σύστημα ήχου που υπάρχει στο σαλόνι, ή και σε άλλους χώρους του σπιτιού. Αυτό επιτυγχάνεται με την αυτόματη και ασύρματη βελτιστοποίηση όλων των διαθέσιμων ηχείων, δημιουργώντας την καλύτερη δυνατή ακουστική που μπορείς να έχεις με τον εξοπλισμό που διαθέτεις. Μάλιστα, στην εξίσωση μπαίνουν και τα ηχεία της ίδιας της τηλεόρασης. Σύμφωνα με την Dolby, η τεχνολογία του FlexConnect δίνει απεριόριστη ελευθερία στο πως και το που θα τοποθετηθούν τα ηχεία στο σπίτι, προτού χαρτογραφήσει την ακριβή τοποθεσία τους. Αφότου ολοκληρώσει αυτήν τη διαδικασία, τα ρυθμίζει με τον κατάλληλο τρόπο ώστε το σύνολο του ήχου που παράγεται από όλα τα ηχεία, να είναι ποιοτικά το καλύτερο δυνατό. Η TCL θα είναι η πρώτη που θα κυκλοφορήσει τηλεοράσεις που θα υποστηρίζουν το FlexConnect, μέσα στο 2024.

 

NXTPAPER 40: Το νέο smartphone της TCL με ματ οθόνη, που δίνει την οπτική αίσθηση του χαρτιού

Η TCL παρουσίασε το NXTPAPER 40 και το NXTPAPER 40 5G, τα δύο νέα smartphones της που απευθύνονται σε όσους κουράζονται από τις υπερβολικά δυνατές οθόνες. Η οθόνη τους – μεγέθους 6,78 ιντσών – είναι ματ, μοιάζοντας με χαρτί, και δίνει έμφαση στην άνεση των ματιών του χρήστη. Ο επεξεργαστής του NXTPAPER 40 είναι ένας Helio G88 και συνδυάζεται με 8GB μνήμης RAM και υποστήριξη γρήγορης φόρτισης στα 33W. Το NXTPAPER 40 5G διαθέτει επεξεργαστή MediaTek Dimensity 6020, 6GB μνήμης RAM και υποστηρίζει φόρτιση στα 15W. Αμφότερα τα δύο μοντέλα φέρουν υποδοχή για ακουστικά και αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη το φθινόπωρο.

 

 

 

JBL: Νέα ασύρματα ηχεία και earbuds

Η JBL, μεγάλη κατασκευάστρια προϊόντων ήχου της Harman International, ανακοίνωσε το απόλυτο ηχείο για τα πάρτι σου. Με το απόλυτα ταιριαστό όνομα PartyBox Ultimate, το συγκεκριμένο ηχείο διαθέτει Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, Dolby Atmos και ένα δικό του, ιδιαίτερο σύστημα φωτισμού για μοναδική ατμόσφαιρα. Το JBL PartyPad βοηθά στην επεξεργασία όλων των ρυθμίσεων της συσκευής, ενώ υποστηρίζεται και συγχρονισμός μεταξύ δύο διαφορετικών JBL PartyBox Ultimate, για ακόμα δυνατότερη μουσική με κρυστάλλινο ήχο. Η κυκλοφορία τους προορίζεται για τον χειμώνα.

Τα καινούργια smart ηχεία Authentics φέρουν έναν ιδιαίτερο retro σχεδιασμό, αλλά και δύο προγράμματα φωνητικών εντολών – Google Assisant και Alexa (Amazon) – που λειτουργούν ταυτόχρονα. Θα κυκλοφορήσουν σε τρία διαφορετικά μεγέθη, προσφέροντας από 8 ώρες αυτονομία μπαταρίας και υποστήριξη για Dolby Atmos, Spotify Connect και Chromecast. Το ντεμπούτο τους στην παγκόσμια αγορά αναμένεται από τον Οκτώβριο.

 

Τα Soundgear Sense είναι τα νέα ασύρματα earbuds της JBL. Ο ανανεωμένος σχεδιασμός τους επιτρέπει την ακρόαση των όσων συμβαίνουν γύρω μας, ενόσω απολαμβάνουμε τη μέγιστη ποιότητα της μουσικής που αγαπάμε. Διαθέτουν πιστοποίηση IP54 κατά του ιδρώτα, όμως υπολείπονται σε χαρακτηριστικά ακύρωσης των εξωτερικών θορύβων. Η διάθεσή τους έχει ήδη ξεκινήσει.

 

 

Sennheiser: Μπάρα ήχου με mini μέγεθος και maximum επιδόσεις

Η γερμανική Sennheiser ανακοίνωσε την Ambeo Soundbar Mini, μια μπάρα ήχου με το μισό μέγεθος των προκατόχων της, που προστίθεται στον κατάλογο με τις πιο προσιτές συσκευές της εταιρείας. Υποστηρίζει 3D surround, Dolby Atmos, DTS:X, 360 Reality Audio και MPEG-H, ενώ παρέχει συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth, Spotify Connect, Chromecast και AirPlay 2. Στο εσωτερικό της περιέχονται έξι drivers, τέσσερα ηχεία και δύο woofers. Η μπάρα συνδέεται με την τηλεόραση αποκλειστικά μέσω HDMI και έχει ξεκινήσει ήδη να διατίθεται στην αγορά.

 

Philips Hue: Η υποστήριξη του Matter ξεκλειδώνει νέες δυνατότητες για το έξυπνο σπίτι

Το Philips Hue Bridge των φωτιστικών Philips Hue ενημερώνεται και αποκτά υποστήριξη του Matter. Το Matter αποτελεί ένα πρότυπο του σύγχρονου έξυπνου σπιτιού, που επιτρέπει σε όλες τις έξυπνες συσκευές να συνεργάζονται μεταξύ τους, όποια εταιρεία και αν τις κατασκεύασε. Αυτό σημαίνει πως η τεχνολογία των Philips Hue προστίθεται στην οικογένεια ενός μεγάλου οικοσυστήματος έξυπνων συσκευών, δίνοντας στους χρήστες τους απεριόριστες νέες δυνατότητες.

 

Jabra: Νέα earbuds – ναυαρχίδες για απαιτητικούς ακροατές

 Η Jabra ανακοίνωσε δύο νέα earbuds. Τα Elite 10 που υπόσχονται τον καλύτερο ήχο που πρόσφερε ποτέ η εταιρεία, σε συνδυασμό με πιο άνετη εφαρμογή στα αυτιά, σε σχέση με το παρελθόν. Τα Elite 8 Active προορίζονται για τους αθλητές, φέροντας ισχυρή αντικραδασμική κατασκευή, με αντοχή στο νερό και τη σκόνη. Η μπαταρία τους θα προσφέρει έως έξι ώρες συνεχόμενης μουσικής, ενώ η θήκη τους θα τις αυξάνει στις 27, ενώ αμφότερα φέρνουν ενισχυμένες δυνατότητες ακύρωσης εξωτερικών θορύβων. Επίσης, διαθέτουν Bluetooth 5.3 και Bluetooth Multipoint, αλλά και υποστήριξη Dolby Atmos, Dolby Head Tracking, Fast Pair, Swift Pair και Spotify Tap. Η κυκλοφορία τους αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου σε αποχρώσεις Cream, Cocoa, Titanium Black, Gloss Black και Matt Black.

Μπορείς να δεις ακόμη