Οικονομική θέρμανση στο σπίτι με θερμοπομπούς και καλοριφέρ Mica

by K Admin

heat-copy

 

Με δεδομένη τη σημαντική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, πολλά νοικοκυριά οδηγούνται στην αναζήτηση εναλλακτικών, φθηνότερων αλλά ταυτόχρονα αξιόπιστων λύσεων θέρμανσης για ζεστό σπίτι το χειμώνα.

Οι θερμοπομποί και τα καλοριφέρ Mica είναι δύο από τις πιο αξιόλογες προτάσεις εναλλακτικής θέρμανσης στην αγορά, αφού συνδυάζουν άμεση απόδοση και οικονομία.

 

Θερμοπομποί

Τι είναι οι θερμοπομποί;

Οι θερμοπομποί, γνωστοί και ως κονβέκτορες (ή convectors), είναι ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο ως συμπληρωματική όσο και ως κύρια θέρμανση. Τα τελευταία χρόνια οι θερμοπομποί έχουν γίνει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο θέρμανσης, καθώς, με πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των χώρων – χωρίς έξοδα συντήρησης και δυσκολία στην τοποθέτηση. Επιπλέον, διαθέτουν απλό και όμορφο design και είναι κατάλληλοι για οποιοδήποτε χώρο θέλεις να καλύψεις.

 

Πώς λειτουργούν;

Οι θερμοπομποί δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα κοινά αερόθερμα (τα οποία χρησιμοποιούν ανεμιστήρα για τη διάχυση του ζεστού αέρα), καθώς η λειτουργία τους βασίζεται στη φυσική ροή του αέρα. Συγκεκριμένα, ο αέρας εισέρχεται από το κάτω μέρος της συσκευής, θερμαίνεται από το ειδικό θερμαντικό στοιχείο και στη συνέχεια εξέρχεται από το πάνω μέρος του θερμοπομπού προς το χώρο με φυσική διάχυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αρμονική και πιο αποτελεσματική διάχυση της θερμότητας στο χώρο.

 

Τι καλύτερο μου προσφέρει αυτή η μέθοδο θέρμανσης;

Τα πλεονεκτήματα είναι πραγματικά πολλά. Καταρχήν, οι θερμοπομποί δεν παρακρατούν τη θέρμανση που παράγουν, αλλά την αποδίδουν στο χώρο. Πράγμα που σημαίνει ότι όλη η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα. Επίσης, λόγω του ότι δεν «φυσάνε» ζεστό αέρα, δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, δεν εκπέμπουν καυσαέρια, λειτουργούν εντελώς αθόρυβα, ενώ δεν διανέμουν εκ νέου τη σκόνη ή άλλα αλλεργιογόνα στο χώρο σου. Έτσι, σε αντίθεση με τα κοινά αερόθερμα, είναι κατάλληλοι για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα.

 

c10213332-1

 

Πόσο ασφαλής είναι η λειτουργία τους;

Οι θερμοπομποί διαθέτουν θερμική ασφάλεια προστασίας ώστε σε περίπτωση υπερθέρμανσης να διακόπτεται αυτόματα η λειτουργία της συσκευής. Στα περισσότερα μοντέλα περιλαμβάνεται και διακόπτης προστασίας σε περίπτωση ανατροπής. Επίσης, οι θερμοπομποί είναι ιδανική επιλογή για παιδικό δωμάτιο, αφού όταν βρίσκονται σε λειτουργία η εξωτερική επιφάνεια των σωμάτων δεν ζεσταίνεται καθόλου και έτσι αποφεύγονται πιθανά εγκαύματα.

 

Μπορώ να τοποθετήσω θερμοπομπό στο μπάνιο;

Ορισμένα μοντέλα έρχονται με βαθμό προστασίας IP-24 και διπλή μόνωση (CLASS II), κάτι που τα καθιστά κατάλληλα ακόμα και για τοποθέτηση στο μπάνιο.

 

Πόσο κοστίζουν;

Το κόστος αγοράς ενός θερμοπομπού εξαρτάται κυρίως από την ισχύ και τις διαστάσεις του. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μεγέθη θερμοπομπών ανάλογα με τις ανάγκες σου, και οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα προσιτές. Ενδεικτικά θα βρεις θερμοπομπό με μέγιστη ισχύ 1800 Watt – που μπορεί να καλύψει χώρους έως 20-25m2 – με μόλις 60€. Για να πετύχεις όμως άριστη αγορά (δηλαδή άριστη σχέση τιμής – απόδοσης) θα πρέπει να υπολογίσεις τις ανάγκες σου. Πράγμα που μας φέρνει στην επόμενη ερώτηση.

 

Πώς θα υπολογίσω τις ανάγκες μου;

Για να καταφέρεις να υπολογίσεις ευκολότερα τις ανάγκες σου, στα χαρακτηριστικά ενός θερμοπομπού θα βρεις – μεταξύ άλλων – τη μέγιστη ισχύ, αλλά και το μέγιστο εμβαδόν που μπορεί να καλύψει η συσκευή. Έτσι, θα μπορέσεις να υπολογίσεις το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανήσεις, αλλά και το πόσα σώματα θα χρειαστείς ανά δωμάτιο. Αυτοί οι αριθμοί βέβαια είναι κατά προσέγγιση, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράμετροι, όπως είναι η τοποθεσία της κατοικίας, ο προσανατολισμός του χώρου, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, η διαρρύθμιση της κατοικίας (π.χ. ψηλό ταβάνι, εσωτερική σκάλα κ.λπ.), αλλά και η ποιότητα θερμομόνωσης του σπιτιού: δηλαδή αν υπάρχουν ή όχι θερμικές απώλειες από παράθυρα, κουφώματα και τοίχους.

 

Πώς θα επιτύχω μικρή κατανάλωση ρεύματος;

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να πετύχεις εξοικονόμηση ενέργειας είναι η σωστή επιλογή ισχύος. Η τοποθέτηση θερμοπομπών μικρότερης ισχύος από αυτούς που πραγματικά χρειάζεσαι θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλή κατανάλωση και χαμηλή απόδοση, αφού θα παραμένουν συνεχώς σε λειτουργία προσπαθώντας να επιτύχουν τη θερμοκρασία που έχεις ορίσει. Επομένως θα πρέπει να υπολογίσεις σωστά την απαιτούμενη ισχύ του θερμοπομπού βάσει εμβαδού και ύψους ταβανιού. Για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο δωμάτιο όπου είναι τοποθετημένος ο θερμοπομπός χρειάζεται κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά, κάτι που συνδέεται άμεσα με το μέγεθος του χώρου. Έτσι, όταν υπάρχουν απώλειες θερμότητας δεν επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας γιατί αυξάνεται ο χρόνος λειτουργίας της συσκευής. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να θερμάνεις ένα σπίτι με υψηλή σχετική υγρασία. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις συνδυαστικά και έναν αφυγραντήρα. Θα δεις τεράστια διαφορά στην αμεσότητα θέρμανσης του χώρου, αλλά και στο κόστος κατανάλωσης.

Εάν χρησιμοποιείς περισσότερους από ένα θερμοπομπούς, ρύθμισε τους θερμοστάτες ξεχωριστά – ανάλογα με τη χρήση που γίνεται στο κάθε δωμάτιο. Για παράδειγμα, μπορείς να μειώσεις ή να απενεργοποιήσεις εντελώς τη λειτουργία του θερμοπομπού σε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται περιστασιακά. Επίσης, μην αφήνεις τους θερμοπομπούς σε λειτουργία τις ώρες που λείπεις από το σπίτι. Εάν ο χρόνος απουσίας είναι μικρός τότε απλά μείωσε την επιθυμητή θερμοκρασία χώρου.

 

Είναι εύκολη η τοποθέτηση τους;

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των θερμοπομπών είναι η εύκολη και ανέξοδη τοποθέτηση τους, που μπορεί να γίνει είτε στον τοίχο είτε στο δάπεδο. Υπάρχουν επιτοίχιοι θερμοπομποί οι οποίοι – στις περισσότερες περιπτώσεις – διαθέτουν τις κατάλληλες βάσεις και για επιδαπέδια τοποθέτηση.

 

Τι πρέπει να προσέξω κατά την εγκατάσταση;

Εάν ο χώρος σου απαιτεί περισσότερα από ένα σώματα, καλό είναι να τα τοποθετήσεις περιμετρικά έτσι ώστε η θερμότητα να διαχέεται αρμονικά στο χώρο. Μάλιστα, για καλύτερη απόδοση προτείνεται η τοποθέτηση τους σε σημεία που υπάρχουν μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας, όπως π.χ. δίπλα σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες. Όσον αφορά στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση των θερμοπομπών, για σώματα χαμηλής ισχύος το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να συνδέσεις το σώμα στην πρίζα. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πιθανό να απαιτείται ξεχωριστή γραμμή από τον ηλεκτρικό πίνακα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσει η ασφάλεια. Εάν για παράδειγμα ο πίνακας έχει μια ασφάλεια 10 Ampere, τότε αυτή η ασφάλεια μπορεί να «σηκώσει» έως 2200 Watt. Έτσι, σε περίπτωση που η ισχύς του θερμοπομπού σε συνδυασμό με άλλες ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην ίδια γραμμή του πίνακα ξεπεράσουν τα 2200 Watt, η ασφάλεια θα πέσει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να συνδέσεις ένα θερμαντικό σώμα στη μία πρίζα και στην άλλη κάποια ηλεκτρική συσκευή που δεν «τραβάει» πολύ ρεύμα (π.χ. τηλεόραση).

 

 

Καλοριφέρ Mica

Τι είναι τα καλοριφέρ Mica;

Για να είμαστε πιο ακριβείς, η σωστή ερώτηση είναι «τι ΔΕΝ είναι τα καλοριφέρ Mica». Τα καλοριφέρ Mica (Micathermic) δεν έχουν καμία σχέση με τα απλά συμβατικά καλοριφέρ. Αντιθέτως, είναι αθόρυβες ηλεκτρικές θερμάστρες όπου συνδυάζουν την αρχή της μεταφοράς θέρμανσης και τη θερμότητα που παράγεται από την υπέρυθρη ακτινοβολία (infrared). Αξιοποιώντας την αρχή της μεταφοράς θέρμανσης, όπου ο θερμός αέρας έλκει τον ψυχρό αέρα, ένα καλοριφέρ Mica μπορεί να θερμάνει πολύ πιο γρήγορα ένα μεσαίου μεγέθους δωμάτιο.

 

Γιατί να προτιμήσω καλοριφέρ Mica;

Τα καλοριφέρ Mica είναι επίσης αθόρυβα, ενώ προσφέρουν πιο γρήγορη και ισχυρή απόδοση – αφού ζεσταίνεται πιο γρήγορα ο χώρος και έχεις χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος. Επίσης, ο εν λόγω συνδυασμός μεθόδων θέρμανσης ζεσταίνει το χώρο ομοιόμορφα εξασφαλίζοντας φυσικό και άνετο περιβάλλον χωρίς να προκαλείται ξήρανση της ατμόσφαιρας. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι χωρίς τη χρήση ανεμιστήρων εξασφαλίζεται η διατήρηση των επιπέδων σχετικής υγρασίας του δωματίου.

 

c10212192-1

 

Υπέρυθρη ακτινοβολία; Μήπως είναι επικίνδυνη;

Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι αντίστοιχη με τη ζέστη του ήλιου, της φωτιάς και αυτής που παράγει το ανθρώπινο σώμα και έχει ευεργετική επίδραση στην την υγεία και την ευεξία μας, σε αντίθεση με τις υπεριώδεις ακτίνες. Για το λόγο αυτό οι υπέρυθρες θερμικές ακτίνες δεν πρέπει να συγχέονται με τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες. Τα υπέρυθρα κύματα είναι μία μορφή θερμικής ενέργειας, η οποία θερμαίνει τα αντικείμενα και γενικά οποιοδήποτε υλικό μπορεί να την απορροφήσει, χωρίς να θερμαίνει τον αέρα γύρω τους. Ένα ακόμα σημαντικό όφελος με τη χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι ότι δεν δημιουργούνται ανθυγιεινά ρεύματα αέρα που μεταφέρουν σκόνη και μικροοργανισμούς στο χώρο και βοηθούν στην μείωση της υγρασίας και της ανάπτυξης μούχλας.

 

Τι γίνεται από θέμα ασφάλειας;

Όπως και στην περίπτωση των θερμοπομπών, τα καλοριφέρ Mica διαθέτουν θερμική ασφάλεια για την αποφυγή υπερθέρμανσης και βραχυκυκλώματος. Υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν επιπλέον λειτουργία προστασίας κατά του πάγου και αυτόματη διακοπή λειτουργίας σε περίπτωση ανατροπής της συσκευής. Εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, σου προτείνουμε να κοιτάξεις για καλοριφέρ με άνω κάλυμμα προστασίας για παιδιά.

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω καλοριφέρ Mica σε μεγάλο χώρο;

Θα σου προτείναμε να το αξιοποιήσεις καλύτερα ως συμπληρωματική θέρμανση. Τα καλοριφέρ Mica έχουν τη δυνατότητα να θερμαίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά δωμάτια έως και 15-20 τ.μ. Πράγμα που τα καθιστά ευέλικτες επιλογές για μικρούς χώρους. Σκέψου επίσης ότι είναι πολύ ελαφρύτερα από τα «παραδοσιακά» καλοριφέρ και μεταφέρονται εύκολα όπου τα χρειάζεσαι.

 

Αναμφίβολα λοιπόν, τόσο οι θερμοπομποί όσο και τα καλοριφέρ Mica είναι μία οικονομική και ταυτόχρονα οικολογική λύση στη θέρμανση του σπιτιού.

Μπορείς να δεις ακόμη