Τσάι, χαμομήλι και πολλές συμβουλές για το χειμώνα

by K Admin

shutterstock_501162937

 

Άλλαξε η ώρα. Άλλαξε ο καιρός. Αλλάζουν και οι συνήθειες σου.
Πάνε οι ωραίες εποχές που έβγαινες στον έξω μόνο με ένα μπλουζάκι.  Τώρα αρχίζεις σιγά σιγά να προσθέτεις ρούχα. Και υπάρχει σοβαρός λόγος γι αυτό. Δε θες να είσαι ανάμεσα σε αυτούς που θα πέσουν κάτω από τη γρίπη και το κρύωμα. Για να παραμείνεις όρθιος και να μην πέσεις κάτω με τα πρώτα κρύα, ενημερώσου και ετοιμάσου, καθώς στο σπίτι μπορείς να βρεις πολύτιμους συμμάχους.

 

Γνώρισε τον εχθρό σου

Ο εχθρός σου είναι μυστήριος και κρύβεται καλά. Έχει δύο πρόσωπα και δύο ονόματα. Το πρώτο είναι «κρύωμα» και το δεύτερο είναι «γρίπη». Και τα δύο θα σε ρίξουν στο κρεβάτι, όμως η γρίπη θα σου ανεβάσει πυρετό και θα σε βγάλει εκτός μάχης. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις διαφορές ανάμεσα στο κρύωμα και τη γρίπη. Το κρύωμα από μόνο του, πέρα από κάποια δυσφορία, δεν θα σου κάνει κακό, εκτός αν είναι σε επίπεδα πέραν του κανονικού. Αυτό που καταφέρνει να κάνει το κρύο, είναι να ζορίζει τον οργανισμό σου. Να τον κάνει να χάσει τις αντοχές του και να γίνει ευαίσθητος σε οποιονδήποτε παθογόνο μικροοργανισμό κυκλοφορεί. Εδώ έρχεται ο ιός της γρίπης. Ο ιός αυτός κοιτάει για πρόσφορο έδαφος. Μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και προσπαθεί να πολεμήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Εάν εσύ είσαι ταλαιπωρημένος και κουρασμένος από το κρύωμα, ο οργανισμός σου θα είναι ευάλωτος στις επιθέσεις του ιού. Το κρύωμα λοιπόν δεν θα σε αρρωστήσει, αλλά θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να αρρωστήσεις από την γρίπη.

 

Πως θα αντιμετωπίσεις το κρύωμα;

Λένε πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου για να μείνεις στα ζεστά.  Το να ντύνεσαι σαν κρεμμύδι είναι μια σημαντική προφύλαξη αλλά δεν είναι η μόνη. Σημαντικός σου σύμμαχος είναι τα πάσης φύσεως ζεστά ροφήματα. Και ποιο είναι τα διασημότερα από τα ροφήματα για ανθρώπους κάθε ηλικίας; Το τσάι και το χαμομήλι. Είναι μέσα στην παράδοσή μας να ετοιμάζουμε τέτοια ζεστά ροφήματα. Ίσως να μην είμαστε τόσο θερμοί με το τσάι όσο οι Άγγλοι, όμως ένα μικρό φακελάκι με αυτό το αγαπημένο βότανο, υπάρχει σχεδόν σε κάθε κουζίνα.

Στη δική σου κουζίνα υπάρχει; Ρίξε μια ματιά γιατί πιθανότατα να έχεις ξεμείνει. Άλλωστε πέρασε και ένα καλοκαίρι στο οποίο μάλλον δεν χρειάστηκε να ελέγξεις τα αποθέματά σου. Το τσάι λοιπόν κάνει πολύ καλή δουλειά στο να σε κρατάει ζεστό αλλά και σε εγρήγορση. Επειδή περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης καταφέρνει και σε «βάζει στην πρίζα» για λίγο. Ο καλύτερος τρόπος για να ετοιμάσεις το ζεστό σου τσαγάκι, είναι να το βράσεις. Βάλε ένα μπρίκι στη φωτιά, ρίξε μέσα λίγη ζάχαρη η λίγο μέλι, και σε λίγα λεπτά θα έχεις έτοιμο ένα ωραιότατο ρόφημα. Βέβαια μπορεί να μην έχεις πάντα την πολυτέλεια να περιμένεις υπομονετικά πάνω από ένα μπρίκι. Μπορεί να είσαι στη δουλειά και να χάνεις χρόνο από το πολύτιμό σου διάλειμμα. Μπορεί να περιμένουν και άλλοι μια θέση στην κουζίνα και εσύ να τους καθυστερείς. Για να γλυτώσεις χρόνο πάρε ένα βραστήρα για τσάι. Ζεσταίνεις το νερό σε χρόνο ρεκόρ, και εντυπωσιάζεις τους γύρω σου με τις εκλεπτυσμένες σου προτιμήσεις στο τσάι. Για επιπλέον πειραματισμούς μπορείς να κοιτάξεις για πράσινο τσάι, η ακόμα και μαύρο τσάι με βελανίδι και ρόδι.

Από την άλλη, το χαμομήλι είναι το πλέον παραδοσιακό ρόφημα των Ελλήνων. Οι τρόποι για να το ετοιμάσεις μπορεί να είναι παραδοσιακοί ή… πιο ψαγμένοι. Για να σπάσεις τη μονοτονία μπορείς αντί να βάλεις απλά λίγη ζάχαρη ή λίγο μέλι, να προσθέσεις γλυκάνισο ή φύλλα μέντας. Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις και γάλα και γενικότερα οτιδήποτε τραβάει η όρεξή σου. Για το βράσιμο μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε βραστήρα νερού. Θα ζεσταθείς όπως και με το τσάι, δεν θα έχεις όμως την επίδραση της καφεΐνης. Αντίθετα, το χαμομήλι θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να πέσεις για ύπνο. Οπότε καταλαβαίνεις ότι η χρήση του στη δουλειά μπορεί να σε κάνει αντιπαραγωγικό.

Τρίτο όπλο στην καταπολέμηση του κρύου, πέρα από τα δύο φούτερ και τα τρία μπουφάν, είναι ο αγαπημένος μας καφές. Ένα σημαντικότατο μέρος της ημέρας για όσους ζητούν την πρωινή του παρέα. Μέχρι τώρα επέλεγες καφέδες που ερχόντουσαν με συνοδεία από παγάκια και καλαμάκι. Καλό θα είναι αυτά να κάνουν ένα… διάλειμμα. Τα παγωμένα ροφήματα δεν θα βοηθήσουν καθόλου το σώμα σου τώρα που έφτασαν τα κρύα. Προτίμησε ζεστά παρασκευάσματα, με οποιοδήποτε γευστικό αξεσουάρ σου φτιάχνει το κέφι. Γάλα, κανέλα, σοκολάτα, ζάχαρη κλασσική, ζάχαρη περίεργη. Η ακόμα και σκέτο.  Μερικές «μαστοριές» στον καφέ χρειάζονται λίγη παραπάνω προσοχή. Όπως για παράδειγμα το «αφρόγαλο». Για να μην μπλέκεις με αναδευτήρες, θερμοκρασία γάλακτος και για να μην είσαι επάνω από ένα χρονόμετρο, δοκίμασε μια ειδική συσκευή. Άλλωστε το πρωί δεν έχεις υπομονή για να περιμένεις να γίνει ο καφές. Και τι γίνεται εάν έχεις ιδιαίτερη αδυναμία στον Ελληνικό; Θα νόμιζε κανείς ότι ο παραδοσιακός Ελληνικός είναι της υπομονής. Ότι το καλό πράγμα αργεί και ότι για να έχει φούσκα ο καφές θέλει να βράσει αργά. Όποιος τα λέει αυτά μάλλον δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ηλεκτρικό μπρίκι, για να ετοιμάζει τον καφέ μέχρι να πεις «Ελληνικός».

Ωραία όλα αυτά για να κρατήσεις το σώμα σου ζεστό. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να κυκλοφορήσεις εκεί έξω; Εκεί θα πρέπει να παίρνεις τις προφυλάξεις σου. Πέρα από τα ζεστά ρούχα που θα σε προστατέψουν από το κρύωμα, θα πρέπει να προσέχεις και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεσαι. Οι εχθροί παραμονεύουν και δεν είναι πάντα εμφανείς. Τα μέρη με πολύ κόσμο είναι άκρως επικίνδυνα για να κολλήσεις κάποιον ιό της γρίπης. Πιθανότατα κάποιος θα τον μεταφέρει είτε το ξέρει είτε όχι. Αυτό τι σημαίνει για εσένα; Προσπάθησε να βρεθείς κοντά σε σημείο που να αερίζεται. Ένα παράθυρο για παράδειγμα. Ακόμα και αν μπαίνει κρύος αέρας, είναι προτιμότερο να αναπνέεις κρύο καθαρό αέρα από το να είσαι εγκλωβισμένος σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον.

 

shutterstock_245519113

 

Κράτα το σώμα σου ξεκούραστο

Με τον καιρό έξω να σου κάνει τη ζωή δύσκολη είναι σημαντικό να έχεις το σώμα σου ακμαίο. Η κούραση θα σε κάνει να πέσεις κάτω με την πρώτη δυσκολία. Κάνε το σπίτι σου τον ιδανικό χώρο για ξεκούραση και φρόντισε να είσαι πάντα στα ζεστά. Οι λύσεις για να θερμάνεις το σπίτι σου είναι πολλές και προσιτές. Κάνε τις σωστές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δωματίου. Τα θερμαντικά panel θα σε ζεστάνουν άμεσα χωρίς να σκορπίσουν τη ζέστη σε σημεία που δεν βρίσκεσαι. Είναι ιδανικά για τα σημεία που ξοδεύεις τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Στον καναπέ και στο γραφείο, ή στο κρεβάτι. Για το «χουχούλιασμα» στο κρεβάτι διάλεξε μια ηλεκτρική κουβέρτα. Μπορείς να την ανάψεις λίγα λεπτά πριν ξαπλώσεις, ώστε να βρεις το στρώμα σου ζεστό μόλις το χρειαστείς. Στα μεγάλα κρύα θα μπορείς να την έχεις αναμμένη και όση ώρα κοιμάσαι, όχι όμως στη μεγαλύτερη ένταση. Για τις στιγμές που χρειάζεσαι μια δόση ζέστης παραπάνω  σε κάποιο χώρο, να ξέρεις ότι ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ που μεταφέρεται εύκολα, θα σου λύσει τα χέρια.  Το ίδιο θα καταφέρεις και με μία θερμάστρα. Μπορείς να ρυθμίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατανάλωση ρεύματος και το πόσο ζεστό θες να γίνει το δωμάτιο. Έξτρα μπόνους είναι ο απαλός φωτισμός που προσφέρει στον χώρο μια λάμπα αλογόνου.

Μπορεί να προσέξεις όλα τα παραπάνω και τελικά να την «πατήσεις» όταν θα πας να κάνεις ένα γρήγορο ντουζ. Το νερό μπορεί να είναι ζεστό, όμως ο χώρος που θα σε υποδεχτεί μπορεί να είναι πολύ κρύος. Ακόμα και αν το σπίτι είναι γενικά ζεστό, ο χώρος του μπάνιου πρέπει να είναι θερμότερος. Με ένα αερόθερμο θα τον ζεστάνεις σε χρόνο ρεκόρ. Αφού βεβαιωθείς ότι δεν έχεις αφήσει τίποτα στην τύχη, ρίξε μια ματιά στην υγρασία που έχει το σπίτι σου. Αν βρίσκεσαι σε σημείο που δεν μπορείς να αποφύγεις την υγρασία, φρόντισε να την περιορίσεις από την ατμόσφαιρα με τον αφυγραντήρα σου. Αν πάλι δεν υπάρχει καθόλου υγρασία στον χώρο σου και το κλίμα είναι ξηρό, ένας υγραντήρας μπορεί να φέρει την ατμόσφαιρα σε σωστή ισορροπία. Μπορείς να φροντίζεις έτσι την ποιότητα του αέρα που εισπνέεις και να κρατάς το αναπνευστικό σου σύστημα ξεκούραστο. Τα περισσότερα από αυτά μπορείς να τα κάνεις και στο γραφείο. Ένας ιονιστής και μια λάμπα αλογόνου είναι εύκολα μετακινήσιμα. Συμβούλεψε και τους φίλους σου να προσέξουν αυτά τα σημεία κλειδιά. Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες να αρρωστήσουν και να σε κολλήσουν οι δικοί σου άνθρωποι.

 

shutterstock_382879534

 

Φτιάξε μια ασπίδα γύρω από τον οργανισμό σου, με τις πολύτιμες βιταμίνες

Φτιάξε δυνατά smoothies με φρούτα και γέμισε τον οργανισμό σου με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυσικές ίνες. Χρησιμοποίησε το δυνατό Smoothie to GO και φτιάξε νοστιμότατους φρουτοχυμούς με μέλι και ταχίνι. Βάλε μπροστά το μπλέντερ και φτιάξε τα δικά σου ενεργειακά μείγματα. Πειραματίσου με τους αποχυμωτές και θα δεις ότι μπορείς να κάνεις ροφήματα από φρούτα και λαχανικά που δεν το περίμενες. Θα εκπλαγείς με το πόσο χυμό μπορεί να σου δώσει ένα καρότο. Μάθε να τρως καλά και να μην κάνεις εκπτώσεις στη διατροφή σου. Δεν είναι τώρα η περίοδος που θα χάσεις βάρος. Τώρα είναι η στιγμή που θωρακίζεις τον εαυτό σου με σωστές τροφές σε σωστές ποσότητες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη