Ηλεκτροκίνητα πατίνια και αυτοκινητοβιομηχανία

by Aggeliki Tsoukana

Η ηλεκτροκίνηση, με την πάροδο του χρόνου, κερδίζει όλο και περισσότερο το αγοραστικό κοινό και βρισκόμαστε στο σημείο όπου η αγορά αυξάνει την ελκυστικότητα της και νέοι «παίκτες» μπαίνουν στο παιχνιδι.Πιο συγκεκριμένα, τα ηλεκτροκίνητα πατίνια συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα θέτει στο επίκεντρο της προσοχής.

Οι νέες στρατηγικές αστική κινητικότητας, αλλά και η τεράστια επιτυχία εταιρειών, όπως η Segway, τραβάει το ενδιαφέρον κολοσών που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Ernst & Young Global Limited (7 / 22), το 52% των καταναλωτών στρέφεται στην αγορά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου ως πρώτο όχημα. Το παραπάνω δείχνει την υψηλή τάση της ηλεκτροκίνησης, καθώς είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ποσοστό ξεπερνά το 50%.

Από την άλλη, η Segway Ninebot τον Απρίλη του 2022 ανακοίνωσε πως έσπασε το φράγμα των δέκα εκατομμυρίων πωλήσεων ηλεκτροκίνητων πατινιών. Το παραπάνω νούμερο αφορά τόσο το B2B, όσο και το B2C πρόγραμμά της .

Όλα τα παραπάνω, είναι μόνο μερικά παραδείγματα της ανοδικής τάσης του κλάδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πατίνια νέας γενιάς να έχουν προοδευτικά την υπογραφή μεγάλων brands που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

 

Η Fiat, η Alfa Romeo και οι new entries

Η Fiat με το Fiat F500-F85K Folding και η Alfa Romeo με το Alfa Romeo AR0 Red αποτελούν βασικά παραδείγματα της δυναμικής εισόδου των αυτοκινητοβιομηχανιών στην αγορά ηλεκτρικών πατινιών. Τα δύο παραπάνω μοντέλα προσφέρουν γρήγορη μετακίνηση σε αστικό περιβάλλον και είναι αναδιπλούμενα έτσι ώστε να εξυπηρετούν τη μεταφορά τους σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Τέλος, χαρακτηρίζονται από χρόνο ολικής φόρτισης στις 3-4 ώρες και ισχύ μηχανής 350 και 300 watt αντίστοιχα.

Εκτός όμως της Fiat και της Alfa Romeo, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που διεκδικούν το μερίδιο τους στην αγορά. Η SEAT, με το επαναστατικό ΜΟ e-Kickscooter 65 (μέρος του B2B προγράμματος της Segway) και η Mercedes – Benz με το eScooter (σε συνεργασία με τη Micro) είναι μερικές μόνο αναφορές στη νεοσύστατη αγορά ηλεκτρικών πατινιών που έρχεται να κατακτήσει το μέλλον της αστικής μετακίνησης.

Μπορείς να δεις ακόμη