Τι είναι τα lime leaves;

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ας δούμε τα 5+1 πιο βασικά πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε γι’ αυτά τα ξεχωριστά φύλλα.

  1. Πρόκειται για παραδοσιακό αρωματικό της ταϋλανδέζικης κουζίνας που προέρχεται από τα φύλλα ενός αειθαλούς δέντρου, που συγγενεύει με τη γνωστή μας λεμονιά και όχι μόνο, αφού ανήκει στη μοσχομυριστή οικογένεια των εσπεριδοειδών.
  2. Η επιστημονική ονομασία του δέντρου είναι citrus hystrix, και το συναντάμε ως kaffir lime ή αλλιώς makrut lime.
  3. Εκτός από τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούμε τους καρπούς – φλούδα και χυμό – για το λεπτό λεμονάτο άρωμά τους. Οι καρποί είναι μικροί σε μέγεθος με σκούρο πράσινο χρώμα και μοιάζουν με τα γνωστά μας λάιμ, μόνο που η φλούδα τους δεν είναι λεία και στιλπνή όπως των λάιμ, αλλά γεμάτη εξογκώματα.
  4. Τα φρούτα και τα φύλλα χρησιμοποιούνται κυρίως στην κουζίνα της νοτιοδυτικής Ασίας και το αιθέριο έλαιό τους στην αρωματοποιία.
  5. Τα kaffir lime leaves τα χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα. Στην ελληνική αγορά δεν μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα, παρά μόνο κατεψυγμένα ή αποξηραμένα σε ασιατικά μπακάλικα.
  6. Ιδανικά τα χρησιμοποιούμε σε σούπες, στιρ φράι, ντρέσινγ σαλάτας, μαρινάδες και σάλτσες. 2-3 φύλλα τη φορά είναι αρκετά. Τα αφαιρούμε πάντοτε στο τέλος του μαγειρέματος όπως κάνουμε και με τη δάφνη.

Μπορείς να δεις ακόμη