iOS 10: Μάθε τα μυστικά του

by K Admin

 

Κάθε φορά που ανακοινώνεται νέα έκδοση ενός λειτουργικού συστήματος, τα φώτα πέφτουν στις μεγαλύτερες και πιο εμφανείς αλλαγές και ευκολίες που έρχονται. Υπάρχουν όμως και οι υπόλοιπες που, παρότι λιγότερο εντυπωσιακές στο πρώτο άκουσμα, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείς καθημερινά.

 

Η πρώτη απορία που σίγουρα προκύπτει για όλους: Είναι συμβατό το κινητό μου με το νέο λειτουργικό;

Θυμήσου λοιπόν ότι το iOS 10 είναι συμβατό με iPad 4ης γενιάς ή νεότερο και iPhone 5/5c ή νεότερο και διατίθεται ως δωρεάν αναβάθμιση, από χθες και σύντομα θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις συσκευές. Εννοείται πώς το iOS 10 υπάρχει ήδη στα νέα iPhone 7 & iPhone 7 plus.

 

Μέσα από το blog μας ενημερώσαμε από πολύ νωρίς για όλα τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το νέο λειτουργικό της Apple. Τώρα λοιπόν, είναι ώρα να «βουτήξουμε» πιο βαθιά και να δούμε όλα όσα δε φαίνονται με την πρώτη ματιά και ίσως να μην έχετε διαβάσει πουθενά.

 

Ώρα για τα “μυστικά” λοιπόν.

 

 

intro

 

Αναζήτηση εικόνων στην εφαρμογή Μηνύματα

Προηγουμένως χρειαζόταν να κατεβάσεις ειδικό πληκτρολόγιο για να ψάξεις για εικόνες και GIF την ώρα που γράφεις κάποιο μήνυμα. Στην νέα έκδοση της εφαρμογής, αρκεί να πατήσεις το πλήκτρο του App Store αριστερά από το πεδίο κειμένου, να κάνεις swipe προς τις εικόνες και να γράψεις κάποιον όρο αναζήτησης στο αντίστοιχο πεδίο.

 

Στείλε “ελαφρύτερες” εικόνες

Κάποιες εικόνες έχουν μεγάλο μέγεθος, αλλά τα δεδομένα στο πρόγραμμά σου δεν τείνουν στο άπειρο. Στην εφαρμογή Ρυθμίσεις, στην καρτέλα για την εφαρμογή Μηνύματα, υπάρχει επιλογή ενεργοποίησης εικόνων χαμηλής ποιότητας. Οι εικόνες που στέλνεις μετατρέπονται αυτόματα σε μικρότερου μεγέθους και γλιτώνεις χρόνο και κατανάλωση σε κάθε αποστολή.

 

Επιλεκτικές αναφορές ανάγνωσης

Προηγουμένως, αν ήθελες να φαίνεται στο συνομιλητή σου αν διάβασες το τελευταίο μήνυμα του iMessage, έπρεπε να ενεργοποιήσεις τις αποδείξεις ανάγνωσης για όλους. Τώρα μπορείς να το κάνεις επιλεκτικά. Πατάς το πλήκτρο i πάνω δεξιά και γυρίζεις το σχετικό διακόπτη, ακόμη και αν η γενική ρύθμιση είναι κατά τα άλλα να μην αποστέλλονται αποδεικτικά ανάγνωσης στους υπολοίπους.

 

Κατέβασε αυτόματα μουσική που προσθέτεις από το Apple Music

Προηγουμένως, αν χρησιμοποιούσες τη συνδρομητική υπηρεσία Apple Music και ήθελες να προσθέσεις άλμπουμ ή τραγούδι στη βιβλιοθήκη σου, η προσθήκη απαιτούσε ένα πάτημα μεν, αλλά χρειαζόταν τουλάχιστον άλλο ένα για να κατεβεί η μουσική στη συσκευή σου. Στο iOS 10 υπάρχει επιλογή, που θα βρεις στη διαδρομή Ρυθμίσεις – Μουσική – Downloads, για να κατεβαίνει μονομιάς η μουσική όταν προσθέτεις περιεχόμενο στη βιβλιοθήκη.

 

Το κέντρο ελέγχου έχει ξεχωριστή καρτέλα για την αναπαραγωγή ήχου.

Το κέντρο ελέγχου έχει ξεχωριστή καρτέλα για την αναπαραγωγή ήχου.

 

 

 

Αυτόματη διαχείριση αποθηκευμένης μουσικής

Πήγαινε Ρυθμίσεις – Μουσική – Downloads και θα βρεις όχι μόνο τη μουσική που έχει ήδη αποθηκευθεί στη συσκευή σου (στην καρτέλα Αποθηκευμένη Μουσική), αλλά και να ορίσεις πόσο ελεύθερο χώρο θες να έχει πάντα η συσκευή σου. Αν τα πράγματα… στενέψουν, το σύστημα βλέπει τι ακούς λιγότερο και διαγράφει τα κομμάτια εκείνα που είναι πιο πολύ στα αζήτητα για να σου γλιτώσει χώρο.

 

Φίλτρα στο Mail

Στο iOS 10, όταν κοιτάς τα mail σε κάποια θυρίδα, μπορείς να ενεργοποιήσεις ειδικά φίλτρα με ένα πάτημα στο πλήκτρο που βρίσκεται κάτω αριστερά. Με ένα πάτημα προβάλλονται μόνο τα αδιάβαστα. Αλλά επιλέγοντας την ονομασία του φίλτρου, εμφανίζεται μενού από το οποίο μπορείς να επιλέξεις να εμφανίζονται ακριβώς οι κατηγορίες μηνυμάτων που προτιμάς.

 

Φιλικότερες συνομιλίες

Έτσι κι αλλιώς, η εφαρμογή Mail ομαδοποιεί τα μηνύματα που εντάσσονται στην ίδια συζήτηση, αλλά στο iOS 10 αλλάζει η αισθητική της προβολής. Επιπλέον, θα βρεις ρυθμίσεις για τη σειρά εμφάνισης αυτών των μηνυμάτων στη διαδρομή Ρυθμίσεις – Mail – Συνομιλίες.

 

Απεγγραφή από λίστες με ένα πάτημα

Η εφαρμογή Mail μπορεί να αντιληφθεί πλέον, όχι πάντα, αλλά αρκετές φορές, ότι ένα μήνυμα έρχεται στο inbox από λίστα για newsletter. Στην κορυφή εμφανίζεται λοιπόν επιλογή για απεγγραφή με ένα πάτημα. Αν πατήσεις την ένδειξη, τότε η εφαρμογή φροντίζει αυτόματα για την αποστολή αιτήματος απεγγραφής από την εκάστοτε λίστα.

 

Ακόμη και γνωστές επιλογές στο Κέντρο Ελέγχου εμφανίζουν περισσότερες συντομεύσεις με τη χρήση 3D Touch.

Ακόμη και γνωστές επιλογές στο Κέντρο Ελέγχου εμφανίζουν περισσότερες συντομεύσεις με τη χρήση 3D Touch.

 

Δύο Safari δίπλα – δίπλα

Σε iPad, μπορείς πλέον να ανοίξεις νέο tab ως ξεχωριστό παράθυρο Safari που στέκεται δίπλα στο αρχικό, ουσιαστικά σε Split View. Το ίδιο καταφέρνεις με σύρσιμο ενός tab στο πλάι της οθόνης.

 

Γρήγορο κλείσιμο όλων των tabs

Για αρχή στο Safari του iOS 10 δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ανοιχτών tabs. Μπορείς να έχεις ανοιχτά όσα τραβά η ψυχή σου. Και αν θες να τα κλείσεις όλα μαζί, κρατάς πατημένο το πλήκτρο που ενεργοποιεί το Tab View και σου δείχνει όλες τις καρτέλες και πατάς την επιλογή για το κλείσιμο όλων.

 

Προτεραιότητα στο κατέβασμα εφαρμογών

Όταν παλιότερα έβαζες πολλές εφαρμογές να κατεβαίνουν, το σύστημα διάλεγε με ποια σειρά προχωρούσε την όλη διεργασία. Στο iOS 10 μπορείς να δώσεις προτεραιότητα εκεί που θες. Με 3D Touch, πατάς το εικονίδιο κάποιας εφαρμογής και επιλέγεις να δώσεις προτεραιότητα από τη λίστα με τις επιλογές που εμφανίζεται. Εφόσον μιλάμε για 3D Touch βέβαια, εννοείται ότι η λειτουργία αυτή προσφέρεται με τον τρόπο που περιγράφεται σε iPhone 6s και στα νέα iPhone 7 και iPhone 7 Plus που υποστηρίζουν και τη λειτουργία 3D Touch.

 

Θυμήσου που πάρκαρες

Όλο και κάποια εφαρμογή που προσέχει πού πάρκαρες για να σε βοηθήσει να βρεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή έχει περάσει από τα χέρια σου τα τελευταία χρόνια. Και αν όχι, σίγουρα έχεις έστω ακούσει για κάποια που να το κάνει αυτό.

Αν έχεις ηχοσύστημα που υποστηρίζει CarPlay ή έστω επικοινωνεί με iPhone μέσω Bluetooth, όταν σβήνεις τη μηχανή και βγαίνεις από το όχημα, εμφανίζεται ειδοποίηση που δείχνει πού έχεις παρκάρει. Το σημείο αυτό θα εμφανίζεται αυτόματα στην εφαρμογή Χάρτες για να βρεις πιο εύκολα το δρόμο σου όταν έρθει η ώρα. Στην ειδοποίηση πάντως, μπορείς να συμπληρώσεις και περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ακριβή θέση που ίσως έχεις πιάσει σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης.

 

Με 3D Touch αρκεί ένα πάτημα για να “φύγουν” όλες οι ειδοποιήσεις.

Με 3D Touch αρκεί ένα πάτημα για να “φύγουν” όλες οι ειδοποιήσεις.

 

Περισσότερες επιλογές στο Κέντρο Ελέγχου

Στο Κέντρο Ελέγχου του iOS 9 είχες μάθει να βλέπεις και πλήκτρα για την αναπαραγωγή ήχου. Στο iOS 10 δεν θα τα βρεις εκεί που τα έχεις συνηθίσει. Κι αυτό γιατί το Κέντρο Ελέγχου έχει τρεις καρτέλες αντί για μία. Μια με απλές ρυθμίσεις, μια για τον έλεγχο αναπαραγωγής μουσικής ή podcast και μία για τον έλεγχο έξυπνων συσκευών στο σπίτι.

 

3D Touch στο Κέντρο Ελέγχου

Στα εικονίδια που βρίσκονται στο κάτω μέρος της βασικής καρτέλας του Κέντρου Ελέγχου, υποστηρίζεται πλέον η λειτουργία 3D Touch. Που σημαίνει ότι αν πατήσεις λίγο πιο έντονα καθένα από αυτά, εμφανίζεται λίστα με επιπλέον επιλογές όπως 3 σκάλες φωτεινότητας, συγκεκριμένα διαστήματα για αντίστροφη μέτρηση, συντομεύσεις για καταγραφή video, κανονικού ή slow motion, και φωτογραφίας, κανονικής ή selfie. Ακόμη και ο υπολογιστής μαθηματικών πράξεων έχει τη δυνατότητα για άμεση αντιγραφή του πιο πρόσφατου αποτελέσματος.

 

Πάει ο Ορισμός, έρχεται η Εύρεση

Μέχρι το iOS 9, όταν επέλεγες κάποια συγκεκριμένη λέξη, μπορούσες να εμφανίσεις την επιλογή Ορισμός για να βρεις τη σημασία της. Τη θέση της επιλογής αυτής παίρνει η Εύρεση που βρίσκει μεν το νόημα της λέξης, αλλά και σχετικά αποτελέσματα σε διάφορες υπηρεσίες όπως App Store, Apple Music, web και Wikipedia. Οι developers μάλιστα θα έχουν την ευκαιρία να βάλουν το χεράκι τους και εδώ, για να εμφανίζονται κι άλλες χρήσιμες και σχετικές πληροφορίες, από περισσότερες πηγές.

 

Δυνατότητα σήμανσης σε περισσότερα σημεία

Στο iOS 9 μπορούσες να σημειώσεις και να πειράξεις φωτογραφίες και έγγραφα στην εφαρμογή Mail. Η δυνατότητα αυτή προστίθεται πλέον στην εφαρμογή Μηνύματα ώστε, πριν στείλεις κάτι, να μπορείς, με προεπισκόπηση και την επιλογή Σήμανση να σημειώνεις, σχεδιάζεις και άλλα, για να συνεννοείσαι καλύτερα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην εφαρμογή Φωτογραφίες. Πάτα Επεξεργασία, το πλήκτρο επεκτάσεων και, τελικά, Σήμανση.

 

Συνεργατικές Σημειώσεις

Οι σημειώσεις σου δεν είναι πια υποχρεωτικά μόνο για τα δικά σου μάτια. Μπορείς να προσκαλέσεις όποιον θες για να δουλέψετε μαζί στην ίδια σημείωση. Στις επιλογές για share στο πάνω μέρος της οθόνης, θα βρεις πολλούς διαφορετικούς τρόπους αποστολής πρόσκλησης. Θυμήσου πως όποιος προσκληθεί μπορεί να προσθέτει, τροποποιεί και αφαιρεί περιεχόμενο από τη συγκεκριμένη (μόνο) σημείωση.

 

Προσθήκη widget με 3D Touch

Σε iPhone 6s και στα νέα iPhone 7 & iPhone 7s ακολουθήσει με υποστήριξη 3D Touch, είναι λίγο πιο εύκολο να προσθέσεις κάποιο widget χωρίς να μπεις στις ρυθμίσεις για τα widgets. Πατάς λίγο παραπάνω το εικονίδιο μιας εφαρμογής και μπορείς να δεις επιλογές που θυμάσαι και από το iOS 9. Αν υπάρχει όμως και σχετικό widget, τότε θα δεις προεπισκόπησή του και την επιλογή να το προσθέσεις στην αντίστοιχη που “καλείς” με ένα απλό swipe προς τα κάτω.

 

Στο iOS 10 το κατέβασμα και η διαγραφή μουσικής από το Apple Music έχει σημαντικούς αυτοματισμούς.

Στο iOS 10 το κατέβασμα και η διαγραφή μουσικής από το Apple Music έχει σημαντικούς αυτοματισμούς.

 

 

Μουσική και selfie μαζί

Θες να βγάλεις selfie την ώρα που ακούς μουσική; Στο iOS 10 γίνεται αφού η ενεργοποίηση της κάμερας δεν σταματά την αναπαραγωγή της μουσικής όπως γινόταν μέχρι και το iOS 9. Αν πάντως πας να τραβήξεις video ή Live Photo, άρα χρειάζεται και καταγραφή ήχου, το πράγμα αλλάζει.

 

Απενεργοποίησε την αφύπνιση με ανασήκωμα

Στα νεότερα iPhone, η συσκευή μπορεί να “ενεργοποιηθεί” με το που τη σηκώσεις, για να προβάλει άμεσα πληροφορίες. Αν αυτό δεν σε ενδιαφέρει, μπορείς τώρα να το απενεργοποιήσεις, στην κατηγορία Οθόνη και Φωτεινότητα της εφαρμογής Ρυθμίσεις.

 

Διώξε όλες τις ειδοποιήσεις

Αν έχεις iPhone με τεχνολογία 3D Touch μπορείς να ξεμπερδεύεις ακόμη πιο γρήγορα με τις ειδοποιήσεις που μαζεύονται. Κανονικά μπορείς να “διώξεις” της ειδοποιήσεις κάθε μέρας ξεχωριστά, με το πάτημα ενός πλήκτρου στα δεξιά και πάνω από την αρχή της κάθε ημερήσιας λίστας ειδοποιήσεων. Με χρήση 3D Touch όμως, λίγο πιο έντονο πάτημα πάνω στην ίδια ακριβώς ένδειξη, εμφανίζει επιλογή για την εξαφάνιση των πάντων, μονομιάς.

 

Αναμένονται κι άλλα

Ελάχιστα από τα παραπάνω κατάφεραν να χωρέσουν στην παρουσίαση του iOS 10 επί σκηνής, πράγμα που δείχνει ότι έχει νόημα και το ψαχούλεμα όταν ανανεώνεται, ακόμη και ετησίως, ένα λειτουργικό σύστημα σαν το iOS. Πρέπει άλλωστε να είναι έτοιμο για τις ανάγκες του χρήστη, αλλά και για τα νέα iPhone 7 & iPhone 7 Plus που μπορείς ήδη να προπαραγγείλεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη