Καφές: Ένα ρόφημα γεμάτο οφέλη για την υγεία

by Manos Kavvalos

Ο καφές είναι μια απαραίτητη συνήθεια για εσένα που,  λίγο πολύ, νιώθεις πως ένα φλιτζάνι καφέ λειτουργεί σαν «κόλλα» που τα κρατάει όλα στη θέση τους. Το πρωί σε μετατρέπει από ζωντανό νεκρό σε κανονικό άνθρωπο και το απόγευμα σου δίνει ένα boost ώστε να ανακτήσεις την ενέργειά σου και να συνεχίσεις! Δεν είσαι ο μόνος! Ο καφές είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο αρχίζουν την ημέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ, αναζητώντας τη ζεστασιά, τη γεύση, αλλά και την ευχάριστη διεγερτικότητα που προσφέρει. Πέρα από αυτό, όμως, η επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει πολλά οφέλη του καφέ για την υγεία σου.

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά

Ο καφές είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τις κυτταρικές μεμβράνες, το DNA και άλλα μόρια του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη της βλάβης που προκαλούν.

 

Μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου  και καρδιαγγειακές παθήσεις

Ο καφές έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Σύγχρονες επιστημονικές  μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από εκείνους που δεν έπιναν καφέ, ενώ άλλες μελέτες εξήγαγαν το συμπέρασμα  ότι οι γυναίκες που έπιναν 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από εκείνες που δεν έπιναν καφέ.

Ο καφές έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Προσφέρει προστασία από τη νόσο του Πάρκινσον

Ο καφές έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, μια νευροεκφυλιστική νόσο που προκαλεί δυσκαμψία, τρέμουλο και άλλα συμπτώματα. Μια πρόσφατη μελέτη  στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον από εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

 

Βελτιώνει τη μνήμη και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία

Ο καφές έχει συσχετιστεί με βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας και οι άνθρωποι που πίνουν 3-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους που δεν πίνουν καφέ σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ενισχύει τον μεταβολισμό

Η καφεΐνη, η κύρια ενεργή ουσία του καφέ, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον μεταβολισμό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Βελτιώνει τη διάθεση και τα αντανακλαστικά

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της εγρήγορσης, ιδιότητα χρήσιμη για άτομα που αισθάνονται κουρασμένα ή νιώθουν υπνηλία.

Παρόλα αυτά τα οφέλη, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως αϋπνία, ταχυκαρδία και νευρικότητα.

Μπορείς να δεις ακόμη