Καλοκαιράκι, ώρα για Stand Up Paddling!

by Zikou Stella

Μύρισε καλοκαίρι και τι πιο ωραίο από τα μπάνια στις παραλίες αλλά και τα watersports! Εάν είσαι από εκείνους τους τύπους που δεν επαναπαύονται με το κολύμπι και αναζητάς περιπέτεια, άθληση, διασκέδαση αλλά και ασφάλεια, τότε σκέψου να ξεκινήσεις το SUP (Stand Up Paddling). Πρόκειται για ένα sport στο νερό που αφενός δεν απαιτεί τεράστιες δεξιότητες, εφόσον θες απλώς να αθληθείς και όχι να φθάσεις σε επίπεδα πρωταθλητισμού, αφετέρου ούτε πολύ εξοπλισμό. Eίσαι εσύ, η σανίδα σου και ένα κουπί!

Το SUP είναι ένα water sport που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική ακτογραμμή είναι τεράστια, ενώ το ίδιο το σπορ εμπνέει ασφάλεια. Mπορεί να το ασκήσει ακόμη κι ένα παιδί, τηρώντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Αποτελεί δε, το αποτέλεσμα του συνδυασμού τριών άλλων watersports, του surfing, του windsurfing και του καγιάκ με μια έξτρα fun νότα!

Mπορείς να επιδοθείς στο SUP είτε είσαι όρθιος, είτε καθιστός πάνω στη σανίδα, είτε σε ήρεμα νερά είτε για τους πιο τολμηρούς στο κύμα. Για να γνωρίσεις καλύτερα το sport, παρακάτω σου παραθέτουμε τις 4 βασικά είδη SUP:

 

 

Sup all-around

To all-around sup είναι ιδανικό για αρχάριους. Η σανίδα είναι ολόπλευρη και πιο φαρδιά και ως εκ τούτου προσφέρει αρκετή σταθερότητα, καθιστώντας την ισορροπία ένα εύκολο έργο για τον κωπηλάτη. Έχουν καλή απόδοση στις μεγάλες αποστάσεις, ενδείκνυνται για μεγαλόσωμους αθλητές και στις μικρότερες διαστάσεις τους, ακόμη και για μικρά παιδιά. Με αυτή τη σανίδα μπορείς να ξεκινήσεις εύκολα τα πρώτα σου βήματα στο σπορ, όμως έχε κατά νου ότι δεν αναπτύσσεις στο maximum ταχύτητα, ενώ δεν είναι οι καλύτερες για “κοφτές” και απότομες κινήσεις στο νερό. Δοκίμασε την Aqua Marina VaporAll-Around iSUP, 3.15m/15cm για ατέλειωτες ώρες απόλαυσης. Διαθέτει μεγαλύτερο όγκο και ωφέλιμο φορτίο που προσφέρει ευκολότερη οδήγηση και μεταφορά περισσότερων αποσκευών.

 

Sup Touring

Όπως μπορείς να καταλάβεις από την ονομασία, το touring sup είναι το πλέον κατάλληλο για περιηγήσεις στο νερό. Με αυτή τη σανίδα μπορείς να διανύσεις solo ή με την παρέα σου μεγάλες αποστάσεις σε ήρεμα ή πιο φουσκωμένα νερά. Επίσης, μπορείς να κουβαλήσεις μαζί σου έξτρα εξοπλισμό και προσωπικά αντικείμενα καθώς διαθέτει τον κατάλληλο χώρο (π.χ. μικροεξοπλισμό camping), ενώ δεν πρόκειται να σε προδώσει ακόμη και σε σχετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτική και σταθερή. Σκέφτεσαι λοιπόν να πας για oλιγοήμερο camping σε μια παραλίμνια ή παραθαλάσσια περιοχή; Ένα touring sup είναι ιδανικό για εξερευνήσεις! Το touring SUP Hyper 12’6” της Aqua Marina διαθέτει υδροδυναμικό σχεδιασμό με τεχνολογία Fore Keel Technology για ευκολότερη υδρολίσθηση.

 

Sup Yoga

Τώρα που η yoga έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, τι πιο ιδεατό από yoga στη θάλασσα εν μέσω καλοκαιριού; Με μια σανίδα sup yoga μπορείς να έχεις τη σταθερότητα που χρειάζεσαι έτσι ώστε να ακολουθήσεις κανονικά το πρόγραμμα της αγαπημένης σου γυμναστικής και αντί του εδάφους, να εξασκηθείς πάνω σε μια σανίδα, μέσα στο νερό! Tα sup yoga σε βοηθούν να αναπτύξεις περαιτέρω τις ικανότητές σου στην ισορροπία, απολαμβάνοντας παράλληλα όλα τα οφέλη της yoga. Kαι αυτή η σανίδα, όπως και οι περισσότερες, είναι καλυμμένη με αντιολισθητική επίστρωση, είναι συνήθως αρκετά φαρδιά, έτσι ώστε να καλύπτει τις fitness ανάγκες σου. Η Aqua Marina Dhyana V2 3.25m/15cm Fitness είναι μια καλή πρόταση για εσένα που θες να συνδυάσεις τη yoga με το sup.

 

 

Sup Racing

Για εσένα που θέλεις να δαμάζεις τα κύματα, να πιάνεις μεγάλες ταχύτητες στο νερό, σε επίπεδο πρωταθλητισμού, μπορείς να απολαύσεις μια ultimate εμπειρία με μια Sup Race. Μια τέτοια σανίδα διακρίνεται για την εργονομία της, τις ταχύτητες που αναπτύσσει, την ευελιξία και την απόκριση μέσα στο νερό. Μια σκληρή και πιο στενή σανίδα, προσφέρει απόλυτη ισορροπία και ασφάλεια και σου επιτρέπει να κάνεις εντυπωσιακούς ελιγμούς στα κύματα. Σε αντίθεση με τις all-around, οι racing είναι καταλληλότερες για να τους δώσεις ευκολότερα την πορεία που επιθυμείς, ενώ διακρίνονται και αυτές για την σταθερότητά τους. Η σανίδα Sup Racing απευθύνεται στους μετρ του αθλήματος, με αρκετή εμπειρία στο νερό. Ένα πραγματικό “διαμάντι” της κατηγορίας είναι η Aqua Marina Race Elite – Racing iSUP, 4.27m/15cm. Με τη τεχνολογία Quadruple Stringer, σε συνδυασμό με την Double Layer Technology, αυτή η σανίδα είναι άκαμπτη και παράλληλα εξαιρετικά ελαφριά.

 

 

Πέραν του βασικού εξοπλισμού (σανίδα-κουπί), υπάρχουν κάποια έξτρα gadgets που μπορείς να επιλέξεις για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη! Για παράδειγμα για να αισθάνεσαι περισσότερη ασφάλεια μπορείς να προμηθευτείς ένα σωσίβιο, μια ηλεκτρική τρόμπα, σε περίπτωση που διαλέξεις φουσκωτό sup (δες εδώ την εξαιρετικής ποιότητας ηλεκτρική τρόμπα της Aqua Marina, 12V με πίεση έως 16 psi) και μια θήκη κινητού για να αποφύγεις τα ατυχήματα στη θάλασσα όπως η Fidlock Hermetic Chest Bag.

 

 

 

 

Βρες τη σανίδα που σου ταιριάζει, ανάλογα με τον σωματότυπο, την εμπειρία σου με το σπορ και τον σκοπό για τον οποίο τη θες και ετοιμάσου να “δαμάσεις” τις θάλασσες!

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη