Καλοκαίρι: Παρατήρησε το απέραντο γαλάζιο με ένα ζευγάρι κιάλια

by Zikou Stella

Αν στο τέλος των προηγούμενων καλοκαιρινών σου διακοπών είχες την απορία πόσο γρήγορα θα έρθουν οι επόμενες, να που ο καιρός πέρασε και μπροστά σου ανοίγεται μια χαρούμενη περίοδος, γεμάτη ξεγνοιασιά, που θα σε γεμίσει με νέες αναμνήσεις. Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς αυτό το διάστημα. Απόλυτα δικαιολογημένα, μιας και η ομορφιά που προσφέρει το γαλάζιο του ουρανού με τους χρωματισμούς που δημιουργούν οι ακτίνες του ήλιου όπου και αν πέφτουν, αλλάζουν άρδην την εικόνα κάθε τοπίου και σου ανεβάζουν τη διάθεση.

 

 

Ετοιμάσου για μαγευτικές διακοπές

Ίσως δεν υπάρχει ιδανικότερη χώρα από την Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές. Η τεράστια ακτογραμμή της, οι χιλιάδες καθαρές παραλίες, οι γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί, τα νησιά, η απεραντοσύνη του πελάγους, η αυλή της γιαγιάς που αγναντεύει στη θάλασσα, οι βόλτες σε ένα παραλιακό πλακόστρωτο, οι μυρωδιές από το φαγητό που ψήνεται και ταξιδεύουν μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα των σπιτιών, η μεθυστική γεύση των φρέσκων φρούτων, το δροσερό νερό της πηγής, είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που συνθέτουν ένα κάδρο γεμάτο αναμνήσεις που δεν θα σβήσουν ποτέ από το μυαλό σου.

Η θέα, όπου και αν βρεθείς, το λιγότερο, σαγηνευτικά μαγική. Μπορείς να κάτσεις με τις ώρες στα βράχια αγναντεύοντας την απέναντι θάλασσα ή απολαμβάνοντας το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και από το μπαλκόνι ή τη βεράντα σου, το αίσθημα που δημιουργείται όταν ρίχνεις το βλέμμα σου στο πέλαγο, είναι απίστευτο. Σε κάνει να ξεχνάς όλη σου την καθημερινότητα και μέσα σε λίγες στιγμές οι μπαταρίες σου έχουν γεμίσει ενέργεια. Το ίδιο και η αισιοδοξία σου. Αν τύχει και ταξιδέψεις με πλοίο, όσο μικρή και αν είναι η απόσταση, σίγουρα θα βρεις κάτι να σου κινήσει το ενδιαφέρον, ίσως να είναι και τα δελφίνια που χαίρονται με την παρουσία σου και το δείχνουν παίζοντας με τα κύματα. Η θέα από έναν φάρο είναι επίσης ασυναγώνιστη κι αν βρεις έναν στον δρόμο σου, η εμπειρία μια τέτοιας επίσκεψης θα είναι μοναδική.

 

 

Κιάλια – Το απόλυτο αξεσουάρ για την παρατήρηση

Ναι μεν όλα τα παραπάνω μπορείς να τα απολαύσεις δια γυμνού οφθαλμού, όμως η εμπειρία σου θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αν χρησιμοποιήσεις ένα ζευγάρι κιάλια. Με τον τρόπο αυτό, η κάθε εικόνα θα ζωντανεύει ακριβώς μπροστά στα μάτια σου, δίχως να κουνηθείς ούτε ένα βήμα από την αναπαυτική σου θέση.

Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους, τα κιάλια είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες, Porro, Roof και Monocular και εδώ θα μπορέσεις να βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

 

Παράγοντες για την επιλογή κιαλιών

Εφόσον δραστηριοποιηθείς σε μέρος που βρίσκεται πολύ κοντά ή περικλείεται από θάλασσα, θα πρέπει να λάβεις υπόψη ορισμένους σημαντικούς παράγοντες, πριν αποφασίσεις τις θα αγοράσεις.

 

Στεγανότητα και ποιότητα φακών

Η υγρασία κυριαρχεί στις παραθαλάσσιες περιοχές, οπότε θα πρέπει να φροντίσεις τα κιάλια που θα διαλέξεις να έχουν στεγανότητα, για να μην τα διαπερνάει το νερό και να μην έχεις τον φόβο ότι θα καταστραφούν σε περίπτωση κάποιου μικροατυχήματος. Ιδανική επιλογή αποτελούν τα Olympus 10Χ42 PRO, που θα βρεις στα καταστήματα Κωτσόβολος, που συνοδεύονται από θήκη μεταφοράς για ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείται ένα από τα καλύτερα για την παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω των φακών του και των πρισμάτων πολλαπλής επίστρωσης, που προσφέρουν καθαρή και φωτεινή εικόνα υψηλής ανάλυσης, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα χρώματα είναι απόλυτα φυσικά και θα απολαμβάνεις το αγαπημένο σου χόμπι οποιαδήποτε ώρα της ημέρες, ακόμα και νωρίς το πρωί αν είσαι από εκείνους που δεν θέλουν να χάνουν ούτε λεπτό από τη ζωή τους.

 

Μεγέθυνση και σταθερότητα

Όσο πιο μεγάλη η μεγέθυνση, τόσο πιο κοντά θα φέρνει στα μάτια σου το αντικείμενο της παρατήρησης. Το Levenhuk Blaze PRO 60 που θα μπορέσεις να προμηθευτείς από τον Κωτσόβολο έχει μεγέθυνση 20x –  60x, έχει στεγανότητα και συνδυάζει τέλεια την αξιόπιστη κατασκευή με τις υψηλές επιδόσεις. Οι φακοί του είναι επιστρωμένοι και προσφέρει εύρος οπτικού πεδίου 2-1. Η γέμιση αζώτου εξασφαλίζει ότι οι φακοί δεν θα θαμπώνουν και η παρατήρηση θα είναι απρόσκοπτη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Ο μεταλλικός επιτραπέζιος τρίποδας θα σε βοηθήσει να σταθεροποιήσεις τα κιάλια και έτσι να αυξήσεις ακόμα περισσότερο την ποιότητα της εικόνας.

 

 

Γερό κράτημα και εύκολη εστίαση

Η ζέστη κάνει τα χέρια σου να ιδρώνουν. Καλό θα είναι τα κιάλια που θα διαλέξεις να έχουν αντιολισθητική επίστρωση για γερό κράτημα. Είναι ένα χαρακτηριστικό που θα βρεις στα Olympus 8X21 RC II WP, τα οποία είναι επίσης διαθέσιμα στα καταστήματα Κωτσόβολος. Το μέγεθός τους είναι μικρό, οπότε είναι κατάλληλα για χρήση και από μικρές ηλικίες, είναι κομψά αδιάβροχα κιάλια και θα μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις όχι μόνο για παρατήρηση θαλάσσιων τοπίων αλλά και σε εσωτερικές και υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Είναι εφοδιασμένα με μεγάλη κεντρική ροδέλα για εύκολη εστίαση και η ρύθμιση της όρασης πραγματοποιείται αυτόνομα, με την ενσωματωμένη λειτουργία διόρθωσης διόπτρας. Είναι αναδιπλούμενα, οπότε χωράνε οπουδήποτε και τέλος η 8x μεγέθυνση θα φέρει πολύ κοντά στα μάτια σου κάθε σημείο ενδιαφέροντος.

 

Μπορείς να δεις ακόμη