Καλοκαιρινή Φασίνα

 

Έφτασε η εποχή του χρόνου που αισθάνεσαι την ανάγκη για ανανέωση. Ο χειμώνας φέτος ήταν μεγάλος. Κρύο, βροχή και λίγο χιόνι ήταν το σκηνικό που επικρατούσε τους τελευταίους τουλάχιστον έξι μήνες.

Πλέον η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο καιρός θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι. Το μπαλκόνι σου έχει γεμίσει με χρώματα και ευωδιές. Αυτό σημαίνει πως έκανες καλή δουλειά τον χειμώνα και πλέον έφτασε η ώρα για βραδιές χαλάρωσης στο μπαλκόνι.

Το σπίτι σου έχει ακόμα χειμωνιάτικο ύφος. Εσύ πρέπει να φροντίσεις για την αλλαγή του σκηνικού. Είναι η κατάλληλη στιγμή για «καλοκαιρινή φασίνα». Δεν χρειάζεται να αγχωθείς ακόμη κι αν οι δουλειές που πρέπει να κάνεις είναι πολλές. Αρκεί να βάλεις πρόγραμμα και να υπάρξει σωστή οργάνωση. Πάρε τον χρόνο σου, οργάνωσε τις σκέψεις σου και ξεκίνα.

 

Φτιάξε πρόγραμμα

Για αρχή, συγκέντρωσε τις δουλειές που έχεις να κάνεις σε μια λίστα. Μάζεμα χαλιών, ντουλάπες, κουρτίνες, μπαλκόνια, σαλόνι, κρεβατοκάμαρες, κουζίνα και μπάνιο. Αυτή είναι μια καλή σειρά για να ξεκινήσεις. Τώρα συμπλήρωσε μια λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείς και ξεκίνα τα ψώνια σου. Αν σκέφτεσαι να κάνεις αλλαγές στην ντουλάπα σου, στο μπάνιο ή στην κουζίνα τώρα είναι η κατάλληλη εποχή. Οπότε συμπλήρωσε στα ψώνια σου ραφάκια, άγκιστρα, χαρτί ντουλάπας, κουτιά αποθήκευσης και αρωματικά. Αφού τελειώσεις με τα ψώνια είσαι έτοιμος. Βάλε την αγαπημένη σου μουσική και ξεκίνα.

 

 

Αποχωρίσου τα χαλιά

Η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνεις είναι να μαζέψεις τα χαλιά. Από πολύ παλιά υπήρχε η συνήθεια να μαζεύονται τα χαλιά 21 Μαΐου, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εάν τα δίνεις έξω για πλύσιμο φρόντισε να είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας που να ξέρει τη δουλειά του καλά. Παρόλα αυτά πριν τα μαζέψεις καλό είναι να τα σκουπίσεις καλά με την ηλεκτρική σκούπα και από τις δύο μεριές.

Εάν τα πλένεις εσύ, τότε η διαδικασία αλλάζει λίγο. Σκούπισέ τα με την ηλεκτρική σου. Καλό θα ήταν να τα περάσεις πρώτα είτε με μια αναλογική σκούπα είτε με το λάστιχο που κάνεις τα τζάμια. Έτσι πετυχαίνεις να διώξεις χνούδια και τρίχες που έχουν μπερδευτεί στο πέλος του χαλιού. Στη συνέχεια γύρνα τα από την ανάποδη και σκούπισέ τα και από εκεί. Θα εκπλαγείς με την ποσότητα της σκόνης που κρύβεται από κάτω. Καλό θα ήταν να αφήσεις τα χαλιά στρωμένα ανάποδα δυο τρεις μέρες για να κάτσει η σκόνη που έχει και μετά ξανασκούπισε. Πέρασε το χαλί σου με ένα διάλυμα ξιδιού, σόδας και νερού για να φύγουν μυρωδιές και επίμονοι λεκέδες. Μετά τα μεταφέρεις στο μπαλκόνι και τα πλένεις και από τις δύο πλευρές.  Άπλωσέ τα κι άφησέ τα να στεγνώσουν πολύ καλά γιατί εάν μείνει υγρασία στο χαλί, όταν θα έρθει η ώρα να τα στρώσεις θα μυρίζουν μούχλα και μάλλον θα πρέπει να πάνε στον κάδο. Αποθήκευσε τα τυλιγμένα σε ρολό και σκέπασέ τα με ειδικές σακούλες για χαλιά. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις παλιά σεντόνια.

 

 

Φτιάξε ντουλάπες

Όταν φτάσει η ώρα για να φτιάξεις ντουλάπες, το πρώτο βήμα είναι να τις αδειάσεις τεελίως. Πάρε τρεις μεγάλες σακούλες και χώρισε σε κατηγορίες, αυτά που θες να κρατήσεις, αυτά που θες να χαρίσεις κι όσα χρειάζονται επιδιορθώεις ή είναι για πέταμα.

Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας που λέει πως οτιδήποτε δεν έχεις χρησιμοποιήσει για περισσότερο από έναν χρόνο τότε δεν θα το χρειαστείς ποτέ. Ισχύει το ίδιο και για τα ρούχα. Μην διστάσεις να χαρίσεις ρούχα που δεν έχεις φορέσει ποτέ, ή σχεδόν ποτέ, γιατί είναι πολύ πιθανό πως δεν θα τα φορέσεις ούτε στο μέλλον. Χάρισε λοιπόν όσα ρούχα δεν σου κάνουν ή έχεις βαρεθεί και πέταξε όσα δεν επιδιορθώνονται. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσεις αρκετό χώρο. Καθάρισε καλά την ντουλάπα με ηλεκτρική σκούπα, πλύνε την με ένα ήπιο καθαριστικό, στέγνωσέ την καλά και γέμισέ την ξανά από την αρχή. Μην ξεχάσεις να βάλεις σκοροκτόνα στα χειμερινά σου ρούχα και αρωματικά στα καλοκαιρινά.

 

 

Φρεσκάρισμα στις κουρτίνες

Μετά τις ντουλάπες πρέπει να γίνει ένα φρεσκάρισμα στις κουρτίνες. Ξεκρέμασέ τις προσεχτικά. Αποθήκευσε τα γαντζάκια σε ασφαλές σημείο για να μην τα χάσεις, έλεγξε τις άκρες για να σιγουρευτείς πως δεν χρειάζονται επιδιορθώσεις και είναι έτοιμες για να μπουν στο πλυντήριο. Πλένονται πάντα σε χαμηλές θερμοκρασίες και στο πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα. Ιδανικά πριν το πλύσιμο μπορείς να τις τοποθετήσεις σε ειδικό σάκο για κουρτίνες. Εάν είναι πολύ λερωμένες βάλε τες στο πρόγραμμα με πρόπλυση αλλά και πάλι η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι χαμηλή και φυσικά χωρίς στύψιμο. Στο εμπόριο υπάρχουν σκευάσματα ειδικά για το πλύσιμο των κουρτινών. Άπλωσέ τις προσεχτικά και μάζεψέ τις όταν είναι ακόμη νωπές. Να έχουν στεγνώσει σε σημείο που δεν θα στάζουν νερά αλλά να έχουν κρατήσει υγρασία. Τις κρεμάς κατευθείαν και με αυτόν τον τρόπο το στέγνωμα ολοκληρώνεται στο παράθυρο και η δεν χρειάζεται σιδέρωμα. Εάν αυτή η διαδικασία σου φαίνεται χρονοβόρα μπορείς να την αναθέσεις σε καθαριστήριο.

 

Μπαλκόνι

Για να μπορείς να απολαύσεις τις καλοκαιρινές νύχτες στο μπαλκόνι σου θα πρέπει ο χώρος να είναι ευχάριστος και να σε ηρεμεί. Σκούπισε καλά, με την ηλεκτρική σκούπα, καθάρισε τους σιδηρόδρομους των παραθύρων και τις σίτες πολύ προσεκτικά. Έπειτα πάρε μια σκληρή σκούπα και ρίξε λίγο σαπούνι σε έναν κουβά. Βούτα την σκούπα στο διάλυμα, καθάρισε τα παντζούρια και ξέπλυνε με άφθονο νερό. Στο ίδιο διάλυμα βούτα ένα σφουγγάρι, σαπούνισε τα τζάμια μέσα έξω, στέγνωσέ τα με το ειδικό λάστιχο και είναι όλα έτοιμα. Στη συνέχεια σαπούνισε το μπαλκόνι σου τρίψε το καλά με μια σκληρή σκούπα, με ένα πανί καθάρισε τα κάγκελα και τα έπιπλα της βεράντας και μετά ξεπλένεις με το λάστιχο. Εάν θες να στραγγίσεις πολύ καλά τα νερά χρησιμοποίησε το ειδικό λάστιχο για πατώματα. Φυσικά, αν έχεις ένα πλυστικό μηχάνημα όλα αυτά θα είναι παιχνιδάκι. Θα τελειώσεις γρήγορα, χωρίς κόπο και οικονομικότερα.

 

 

Οι εσωτερικοί χώροι

Αφού τελειώσεις με τα μπαλκόνια και τα παράθυρα πέρνα στο εσωτερικό του σπιτιού. Με μια μακριά σκούπα με πανί ξεσκόνισε τοίχους, φωτιστικά και ταβάνια. Έπειτα ξεσκόνισε τα έπιπλα και τα διακοσμητικά. Εάν ο χρόνος είναι περιορισμένος ένα καλό ξεσκόνισμα αρκεί. Τίναξε τα μαξιλάρια του καναπέ. Οτιδήποτε πλένεται βγάλε το και στο πλυντήριο, αλλιώς κάνε τοπικό πλύσιμο. Στη συνέχεια σκούπισε και κάνε ένα καλό σφουγγάρισμα. Κάνε το ίδιο και με τα υπόλοιπα δωμάτια. Ξεσκόνισε σχολαστικά, πλύνε ό,τι είναι απαραίτητο, σκούπισε και σφουγγάρισε. Μόνο να θυμάσαι ότι στο παρκέ το σφουγγάρισμα πρέπει να γίνει με πολύ καλά στραγγισμένη σφουγγαρίστρα και με ειδικό προϊόν για το ξύλο.

 

Το μπάνιο

Στο μπάνιο τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Σκουπίζεις το πάτωμα. Καθαρίζεις τη λεκάνη μέσα κι έξω και ρίχνεις απολυμαντικό. Να θυμάσαι ότι το σφουγγάρι που καθάρισες τη λεκάνη είναι διαφορετικό από αυτό που πλένεις τα πλακάκια. Στη συνέχεια πλένεις όλα τα πλακάκια του μπάνιου. Πλένεις και απολυμαίνεις νιπτήρα και μπανιέρα. Εάν τα άλατα επιμένουν χρησιμοποίησε διάλυμα ξιδιού με νερό και σε λίγα λεπτά τα μόνα άλατα που θα υπάρχουν στο μπάνιο σου θα είναι αυτά που ρίχνεις στο αφρόλουτρο. Μην ξεχάσεις το ντουλαπάκι και τον καθρέφτη. Μισοτελειωμένες κρέμες, οδοντόκρεμες, αφροί και παλιά αποσμητικά που υπάρχουν αρκετό καιρό ξεχασμένα καλό είναι να τα πετάξεις. Στην συνέχεια περνάς όλες τις υπόλοιπες επιφάνειες που υπάρχουν κι αλλάζεις πετσέτες. Με έναν ατμοκαθαριστή όλα αυτά γίνονται σε ελάχιστο χρόνο ενώ παράλληλα εξοικονομείς το κόστος περιττών απορρυπαντικών.

 

 

Cucina mia!

Τελευταία πάντα μένει η κουζίνα γιατί έχει και την πιο πολλή δουλειά. Ξεκίνα από τον φούρνο , τις εστίες και τον απορροφητήρα. Ψέκασε με ένα λιποδιαλυτικό σπρέι, άσησέ το για λίγα λεπτά να δράσει και καθάρισε με ένα σφουγγάρι. Εάν είσαι προνοητικός κι έχεις αγοράσει φούρνο με πυρόλυση θα διευκολυνθείς σημαντικά. Απλά πατάς το κουμπί κι ο φούρνος καθαρίζεται μόνος του όσο εσύ ασχολείσαι με κάτι άλλο. Σειρά έχουν τα ντουλάπια. Καθάρισέ τα εξωτερικά και μετά ανοίγεις ένα ένα και τα καθαρίζεις εσωτερικά. Και σε αυτήν την περίπτωση θα σου φανεί χρήσιμος ένας ατμοκαθαριστής, αφού δεν θα χρειαστεί να βάλεις χημικά καθαριστικά ενώ μειώνεται και ο κόπος που απαιτείται. Στη συνέχεια, βγάλε όλα τα βαζάκια έξω, πέτα τα ληγμένα και πολυκαιρισμένα τρόφιμα και μπαχαρικά. Τακτοποίησε τα σε κατηγορίες και βάλε ετικέτες με το περιεχόμενό τους ώστε να διευκολύνεσαι όταν ψάχνεις κάτι. Τακτοποίησε όλα τα μαγειρικά σκεύη. Τράβα το ψυγείο καθάρισε τον χώρο από πίσω και πλύνε το εσωτερικό του.

Εντάξει δεν θα γίνουν όλα τόσο εύκολα, μπορεί να σου πάρει αρκετό χρόνο. Με καλή οργάνωση, καλή διάθεση και λίγη βοήθεια όλα θα γίνουν και το σπίτι σου θα αστράφτει.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη