Σπιτικό παγωτό

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε μόνοι μας παγωτό με σπιτική συνταγή, αγνά υλικά και να έχει την αγαπημένη μας γεύση:  κρέμα, μπισκότο, σοκολάτα και φιστίκι.

 

 

 

 

Παγωτό κρέμα

Υλικά

  • 725 ml γάλα πλήρες
  • 75 γρ. γάλα σε σκόνη
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 2 αυγά
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη σκόνη γάλακτος, τη βανιλίνη, την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν μια βράση.
  2. Παράλληλα βάζουμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με αυγοδάρτη να φουσκώσουν.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε μπολ. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνειά του, και το αφήνουμε στο ψυγείο έως ότου κρυώσει καλά.
  5. Όταν κρυώσει καλά το μείγμα το παγώνουμε στην παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευής.
  6. Το μεταφέρουμε σε μπολ και το συντηρούμε στην κατάψυξη μέχρι να σερβίρουμε σε μπολ ή χωνάκια.

Σημείωση: Μπορούμε να μετατρέψουμε πολύ εύκολα το παγωτό κρέμα σε παγωτό cookies. Αφού βγάλουμε το παγωτό από την παγωτομηχανή και το μεταφέρουμε σε μπολ κατάλληλο για την κατάψυξη, ανακατεύουμε μέσα 125 γρ. cookies σοκολάτας ψιλοκομμένα.

 

 

Παγωτό moka

Υλικά

  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 350 ml γάλα πλήρες
  • 125 γρ ζάχαρη
  • 2 κ.σ. καφέ στιγμιαίο
  • 2 κ.σ. ρούμι μαύρο
  • 3 κρόκους αυγών
  • 1 κ.σ. κοφτή κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τον στιγμιαίο καφέ και βάζoυμε να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά (χωρίς να αφήσουμε να πάρουν βράση) ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  2. Την ίδια ώρα χτυπάμε μέσα σε μπολ με αυγοδάρτη τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το ρούμι μέχρι να ενωθούν καλά μεταξύ τους.
  3. Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών το καυτό μείγμα τους γάλακτος σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς και μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα. Τη βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα, χωρίς να αφήσουμε να πάρει βράση.
  4. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και περιμένουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλουμε στο ψυγείο να παγώσει πολύ καλά.
  5. Αφού παγώσει καλά μεταφέρουμε σε παγωτομηχανή και το παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της. Μεταφέρουμε το παγωτό σε κατάλληλο σκεύος και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.

 

 

 

Παγωτό φιστίκι

Υλικά

  • 150 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης
  • 500 ml γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2-3 σταγόνες πικραμύγδαλο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ με λίγη από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν πούδρα.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με το μείγμα των φιστικιών και το άρωμα πικραμύγδαλου και το βάζουμε στη φωτιά για να ζεσταθεί.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και λίγη από την κρέμα γάλακτος.
  4. Ρίχνουμε το καυτό μείγμα του γάλακτος μαζί με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
  5. Επιστρέφουμε το τελικό μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με σπάτουλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
  6. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ κι αφού κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
  7. Βάζουμε το κρύο μείγμα στην παγωτομηχανή και το παγώνουμε. Μεταφέρουμε σε μεταλλικό  μπολ και το αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλύτερα και να διατηρηθεί.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη