Καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή με έξυπνα συστήματα ασφαλείας

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την αίσθηση προστασίας των αγαπημένων σου και της ιδιοκτησίας σου. Μάλιστα γι’ αυτόν τον σκοπό συνήθως δεν απαιτείται ακριβός hi-tech εξοπλισμός. Τα «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας όπως smart IP κάμερες, αισθητήρες και ανιχνευτές αποτελούν τον πυρήνα των τελευταίων εξελίξεων και καινοτομιών στον τομέα του «smart home». Χάρη στις έξυπνες λύσεις ασφάλειας, μπορείς τώρα να αυξήσεις την ασφάλεια του σπιτιού σου σε όλα τα επίπεδα.

 

 

Κάμερες ασφαλείας

Δεν χρειάζεται να δαπανήσεις πολλά χρήματα για ένα αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας. Υπάρχουν εξαιρετικές προτάσεις για να εξοπλίσεις το σπίτι σου με ασύρματες διαδικτυακές κάμερες παρακολούθησης σε πολύ χαμηλό κόστος.

Ασφαλίζοντας το σπίτι από έξω προς τα μέσα, η πρώτη σου επιλογή θα πρέπει να είναι η αγορά μίας (ή παραπάνω) κάμερας εξωτερικού χώρου. Θα λειτουργεί ως το πρώτο φράγμα ασφαλείας για το σπίτι σου. Με προτάσεις όπως η IMOU Looc IPC-C26E Outdoor IP Camera θα απομακρύνεις τους επίδοξους εισβολείς με τη σειρήνα και την έξυπνη ανίχνευση.

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιας μορφής server για να αποθηκεύσεις τα δεδομένα της κάμερας, καθώς πλέον όλα είναι αποθηκευμένα σε μια υπηρεσία cloud. Αυτός είναι ένας εύκολος και απλός τρόπος για την πρόσβαση και διαχείριση της κάμεράς σου, μέσω υπολογιστή ή μέσω mobile app για smartphones και tablets.

Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων διαδικτυακών καμερών είναι η εύκολη σύνδεση στο δίκτυο σου, αφού υπάρχουν υπηρεσίες που διευκολύνουν την πρόσβαση στην κάμερα από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι, οποιαδήποτε στιγμή κι αν χρειαστεί. Μπορείς να καταγράψεις και να αποθηκεύσεις τα βίντεο στο cloud, ώστε να τα παρακολουθήσεις αργότερα. Να λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο smartphone ή το tablet σου, όταν ο αισθητήρας κίνησης της κάμερας ενεργοποιείται, και να παρακολουθήσεις τη δράση χωρίς να χάνεις απολύτως τίποτα.

Μάλιστα θα συναντήσεις πλέον πολλές προτάσεις που παρέχουν πεντακάθαρη εικόνα ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, μέχρι AI αναγνώριση προσώπου. Ενδεικτικά, η πρόταση της Xiaomi Mi 360° Home Security Camera 2K Pro IP Camera θα καταγράφει όλα όσα γίνονται εντός του σπιτιού και με τη βοήθεια του Mi Smart Clock μπορείς να δεις σε πραγματικό χρόνο το βίντεο που τραβάει η κάμερα από τον χώρο σου.

 

 

 

Αισθητήρες και ανιχνευτές

Η εξώπορτα δεν είναι το μόνο σημείο του σπιτιού που μπορεί να παραβιαστεί. Επομένως, ακόμα κι αν έχεις θωρακίσει την κύρια είσοδο του σπιτιού σου, σκέψου ότι υπάρχουν ακόμα τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες και άλλα «ανοίγματα» που καθιστούν ευάλωτο το σπίτι σου σε μια εισβολή. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις αισθητήρες – ανιχνευτές κίνησης και μαγνητικές επαφές σε όλα τα δωμάτια και ανοίγματα που υπάρχουν στο σπίτι και που μπορούν να παραβιαστούν.

Οι αισθητήρες ενδείκνυνται και για εξωτερικούς χώρους. Ανιχνεύουν μικρές μεταβολές στο περιβάλλον που έχουν προκληθεί από την κίνηση του ανθρώπινου σώματος και ελαχιστοποιούν έτσι τους λανθασμένους συναγερμούς, αν για παράδειγμα υπάρχει κατοικίδιο στο σπίτι.

Ουσιαστικά, οι αισθητήρες κίνησης λειτουργούν με την τεχνολογία υπέρυθρων. Έτσι, όταν αντιλαμβάνονται κίνηση (και κατά συνέπεια μεταβολή θερμοκρασίας) στον χώρο στέλνουν σήμα σε μία κεντρική μονάδα και είτε ενεργοποιείται ο συναγερμός, ή λαμβάνεις ειδοποίηση στο smartphone ή το tablet σου και αναλαμβάνεις δράση.

Όσον αφορά στις ασύρματες μαγνητικές επαφές, αυτές αποτελούνται από δύο μέρη. Το ένα μέρος τοποθετείται στο κινούμενο πλαίσιο της πόρτας ή του παραθύρου και το άλλο στο σταθερό πλαίσιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν κάποιος ανοίξει την πόρτα ή το παράθυρο να διαχωρίζονται οι επαφές και να ενεργοποιείται αυτόματα ο συναγερμός. Μπορείς να ρυθμίσεις την ευαισθησία ανάλογα με τις ανάγκες σου ή το περιβάλλον. Υπάρχει κι η δυνατότητα να ενεργοποιήσεις τους αισθητήρες περιμετρικά, δηλαδή μόνο στις πόρτες και τα παράθυρα, και να απενεργοποιήσεις τα υπόλοιπα ραντάρ όσο είσαι μέσα στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τυχόν διακοπή ρεύματος καθώς όλες οι συσκευές τροφοδοτούνται από μπαταρίες με μεγάλη διάρκεια ζωής.

 

Πρόληψη πυρκαγιάς στο σπίτι

Ένας αισθητήρας καπνού μπορεί να εντοπίσει την ύπαρξη φωτιάς στο σπίτι παρέχοντας έγκαιρη απομακρυσμένη ειδοποίηση μέσω mobile app, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Επίσης, ελαχιστοποιούνται πλέον οι ψευδείς συναγερμοί από ατμό, τσιγάρα, ακόμα κι αν πρόκειται για καπνό από την κουζίνα ή την τοστιέρα. Ορισμένα μοντέλα, όπως ο Somfy Ανιχνευτής Καπνού On/Off Smart Home, είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς αισθητήρες που μπορούν να ελέγξουν ακόμα και την ποιότητα του αέρα, κάτι που είναι απαραίτητο αν υπάρχουν στο σπίτι άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι το άσθμα.

 

 

Δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των έξυπνων συσκευών είναι ότι σου επιτρέπουν να ελέγξεις κεντρικά όλο τον εγκατεστημένο εξοπλισμό στο σπίτι, να δημιουργήσεις διάφορα σενάρια με τις συσκευές σου και να τις προγραμματίζεις αυτόματα.

Ενδεικτικά, το σύστημα αυτοματισμού Somfy Tahoma είναι μια ολιστική και αναβαθμίσιμη λύση για το σπίτι σου, το οποίο σου επιτρέπει να ελέγχεις οποιαδήποτε συσκευή θέλεις, από το σπίτι ή απομακρυσμένα. Επιπλέον, μπορείς να δημιουργήσεις σενάρια φωτισμού, θέρμανσης, κλιματισμού, ασφάλειας κ.ά., ώστε το περιβάλλον στο σπίτι να είναι πάντα άνετο. Έτσι, διατηρείται ο συνδυασμός άνεσης και οικονομίας σε υψηλό επίπεδο. Μπορείς, επίσης, να συνδέσεις ένα βοηθό φωνής για να διαχειρίζεσαι όλες τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι μέσω φωνής!

Με το Tahoma, μπορείς να ξεκινήσεις συνδέοντας μια συσκευή και στη συνέχεια να συνδέσεις σταδιακά όλα τα ρολά, τις περσίδες, τη θέρμανση, τις αυλόπορτες, τις γκαραζόπορτες, την κάμερα, τον συναγερμό και πολλά άλλα.

 

Η ασφάλεια του σπιτιού σου στο χέρι σου

Τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας είναι σχεδιασμένα για να σου δίνουν τον απόλυτο έλεγχο. Εύκολα στην εγκατάσταση και με σχεδόν μηδενικά έξοδα συντήρησης, σου επιτρέπουν να ρυθμίζεις, να ελέγχεις, να αυτοματοποιείς και να επιβλέπεις το σπίτι σου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια και προστασία για την περιουσία και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: IP κάμερες, αισθητήρες και ανιχνευτέςsmartphone, tablet, Xiaomi Mi 360° Home Security Camera 2K Pro IP Camera, Somfy Ανιχνευτής Καπνού On/Off Smart Home, σύστημα αυτοματισμού Somfy Tahoma, βοηθό φωνής.

Μπορείς να δεις ακόμη