Καλύτερη υγεία με ένα smartwatch

Οι νέες γενιές έξυπνων ρολογιών πραγματικά εντυπωσιάζουν με τις δυνατότητες τους, αποδεικνύοντας την πρόοδο και ανάπτυξη της τεχνολογίας. Πλέον ένα smartwatch είναι σύμμαχος στην έντονη καθημερινότητά σου. Συγκεκριμένα, ανάλογα με το μοντέλο, μπορείς να απαντήσεις σε email, να τσεκάρεις τα social media, να κάνεις ανέπαφες πληρωμές και πάρα πολλά άλλα. Μάλιστα, όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να έχεις συνέχεια το κινητό στα χέρια σου και με μπαταρία που αντέχει κυριολεκτικά μέρες και δεν χρειάζεται να την φορτίζεις καθημερινά. Επιπλέον, η φορητότητα, το design και το ελάχιστο βάρος είναι στα θετικά στοιχεία τους που πολλοί τα εκτιμούν ιδιαιτέρως.

Όμως, μία βασική τους λειτουργία μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη και να κάνει την καθημερινότητά σου καλύτερη με τρόπους που δεν φαντάζεσαι σε θέματα υγείας και ευεξίας. Αυτή δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα να ελέγχεις μέσω ειδικών αισθητήρων και του κατάλληλου λογισμικού (software) δείκτες υγείας (π.χ. καρδιακούς παλμούς) με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεις τελικά το σώμα σου. Αυτό το λεγόμενο health monitoring γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν γυμνάζεσαι, αν είσαι λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία ή αν ήδη έχεις κάποιο γνωστό θέμα υγείας.

Φυσικά στην αγορά υπάρχουν πλέον smartwatches για όλα τα γούστα και για κάθε βαλάντιο. Οπότε δεν έχεις παρά να ψάξεις να δεις ποιο σου ταιριάζει. Ενδεικτικά, μερικές πολύ καλές επιλογές είναι τα Apple Watch Series 6, Garmin Venu SQ και Huawei Watch GT 2.

Παρακολούθηση Βασικών Δεικτών Υγείας

Ανάλογα με το μοντέλο και με το συνοδευτικό λογισμικό ένα έξυπνο ρολόι μπορεί να καταγράψει αυτόματα μία σειρά από δείκτες όπως είναι οι καρδιακοί παλμοί, η αναπνοή, η πίεση, τα ενεργειακά αποθέματα, το στρες, η ποιότητα του ύπνου, ο χρόνος ακινησίας, η απόσταση που διανύεις και σε ποιο πρόσφατα μοντέλα έχει ενταχθεί και η παρακολούθηση του οξυγόνου του οργανισμού. Παράλληλα, διατηρείται βάση δεδομένων και μπορείς να παρακολουθείς αυτούς τους δείκτες σε βάθος χρόνου ή να δέχεσαι ειδοποιήσεις με βάση δικά σου προσωπικά κριτήρια.

 

Προσωπικός Γυμναστής

Με βάση τα προηγούμενα μετρήσιμα στοιχεία μπορείς να έχεις και coaching συμβουλές. Δηλαδή είναι σαν να έχεις έναν ψηφιακό γυμναστή που θα σε συμβουλέψει για προπονητικά προγράμματα (με βάση στόχους και απόδοση) ή θα σε καθοδηγήσει ώστε να χάσεις βάρος και να κάψεις τις θερμίδες που θες. Όλα αυτά φυσικά με γραφήματα, πληροφορίες ευεξίας και διατροφής, αλλά και ψυχολογική ενίσχυση. Επιπρόσθετα, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν προφορτωμένες ασκήσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου (για παράδειγμα μαραθώνιος, γιόγκα, αερόβια γυμναστική ή ενδυνάμωση).

 

GPS Δραστηριότητες

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δραστηριότητες με χρήση GPS (και άλλων οργάνων) που σου επιτρέπουν να σχεδιάζεις, να καταγράφεις και να κοινοποιείς διαδρομές ειδικά για περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση. Συνδυάζονται συχνά και με πρόβλεψη καιρού ώστε να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Ασφάλεια και Εντοπισμός

Αυτές οι λειτουργίες μπορούν να αξιοποιηθούν για να εξασφαλίσουν την προσωπική σου ασφάλεια. Μπορούν να εντοπίσουν που βρίσκεσαι και να στείλουν την τοποθεσία σου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. αν τραυματιστείς), ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά όπου το software ουσιαστικά προειδοποίησε για επερχόμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο και έσωσε τον χρήστη δίνοντάς του χρόνο να πάει σε γιατρό.

 

Apple Watch Series 6

Η νέα σειρά 6 έρχεται να διαδεχτεί την Series 5, η οποία ήταν σημείο αναφοράς για τον σχεδιασμό και την ποιότητα που πρέπει να έχει ένα smartwatch. Έτσι διατηρεί όλα τα θετικά στοιχεία και πλεονεκτήματα, ενώ επενδύει και σε βελτιώσεις και καινοτομίες. Ίσως η πιο σημαντική προσθήκη να είναι το γεγονός ότι διαθέτει οξύμετρο, δηλαδή μετράει το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα (είναι ένας από τους πλέον βασικούς δείκτες υγείας). Μάλιστα, αυτό γίνεται όλο το 24ωρο στο παρασκήνιο και χωρίς να ταλαιπωρεί την μπαταρία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που δουλεύει αυτός ο αισθητήρας κορεσμού οξυγόνου. Ουσιαστικά φωτίζει τα αιμοφόρα αγγεία και μετράει το ποσοστό του φωτός που αντανακλάται με τη βοήθεια πάντα προηγμένων αλγορίθμων ανάλυσης.

Γενικότερα, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό smartwatch με φινίρισμα, σχεδιασμό και ποιότητα που συνήθως βρίσκεις στα προϊόντα Apple. Συγκεκριμένα, είναι σχεδιασμένο από αλουμίνιο και δέχεται πολλά διαφορετικά σε σχέδια και ποιότητα λουράκια. Επίσης, η οθόνη του είναι Always-On-Retina και δεν απενεργοποιείται ποτέ. Για την ακρίβεια μειώνεται η φωτεινότητά της όταν κατεβάζεις το χέρι σου.

Όμως τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι αυτά που αφορούν την υγεία σου. Έτσι, προσφέρει μία πληθώρα μετρήσεων όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα και ενημέρωση για υπερβολικό θόρυβο (που αποδεδειγμένα κάνει κακό στην υγεία). Μάλιστα, το καρδιογράφημα αν και γίνεται από τον καρπό είναι αξιόπιστο, βγαίνει σε 30 δευτερόλεπτα και μπορεί να αξιοποιηθεί ιατρικά. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν συναγερμοί για ειδικές περιπτώσεις όπως είναι η αρρυθμία ή η κολπική μαρμαρυγή!

Επιπρόσθετα, συνεργάζεται με πολλά apps από το αντίστοιχο store ώστε να γυμνάζεσαι και να τρέφεσαι καλύτερα καθημερινά. Ειδικό ενδιαφέρον έχουν τα στατιστικά για το άγχος και οι εφαρμογές διαχείρισης του διαβήτη. Φυσικά, προσφέρονται και συμβουλές διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Παράλληλα, μπορεί να καταγράφει γυμναστικές μετρήσεις (ακόμα και για επαγγελματία αθλητή), να κρατά τα στατιστικά αυτά για καιρό και να τα αναλύει! Για παράδειγμα βοηθά τους δρομείς να βελτιώνουν χρόνο και τεχνική, ενώ επειδή είναι αδιάβροχο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην πισίνα ή την ανοιχτή θάλασσα για κολύμπι. Προσφέρει και motivation μέσα από την ιδέα των δακτυλίων δραστηριότητας. Καθένας από αυτούς αντιπροσωπεύει την κίνηση, την άσκηση και την στάση. Οπότε, ανάλογα με τις τιμές τους εμφανίζονται οι κατάλληλες ενημερώσεις που σε παρακινούν να πετύχεις τους ημερήσιους στόχους σου.

 

Garmin Venu SQ

Το συγκεκριμένο smartwatch διακρίνεται για την έμφαση στην αυτονομία, αλλά και για τον αθλητικό του προσανατολισμό. Ειδικότερα, σου εμφανίζει πληθώρα ειδοποιήσεων για υγεία και ευεξία μέσα από μία σύγχρονη ευανάγνωστη οθόνη και καταγράφει τιμές για θέματα όπως είναι η ποιότητα της αναπνοής και η οξυγόνωση του αίματος, οι παλμοί, το στρες, η ποιότητα του ύπνου και η ενυδάτωση.

Επίσης, διαθέτει πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα προπονήσεων για διάφορα αθλήματα και είδη γυμναστικής (όπως για παράδειγμα είναι το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι, η αερόβια γυμναστική και οι πιλάτες). Μάλιστα, όλα παρουσιάζονται με εξαιρετικά κινούμενα γραφικά ώστε να μην κάνεις λάθος!

Ακόμη, μπορείς να δημιουργήσεις διαφορετικά προφίλ εκγύμνασης και να διαλέξεις διαφορετικό στυλ ανάλογα με τις συνθήκες (εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος). Το Garmin Coach θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την απόδοσή σου, ενώ μπορείς να γυμνάζεσαι ακούγοντας μουσική απευθείας από το smartwatch χωρίς να έχεις το κινητό μαζί σου. Βέβαια γι’ αυτό απαιτείται η σύνδεση ειδικών ακουστικών που πωλούνται ξεχωριστά, αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον να περνάς την λίστα σου από το Spotify στο ρολόι σου!

Τέλος, προσφέρει υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών, ανίχνευση κινδύνου για συγκεκριμένα συμβάντα στην προπόνηση. Στην τελευταία περίπτωση αυτόματα κοινοποιεί την τοποθεσία σου και ενημερώνει τις επαφές που έχεις δηλώσει για έκτακτη ανάγκη.

 

Μπορείς να δεις ακόμη